Jussin iho vaatii huolenpitoa

Jussi Rautsilla on kuiva ja atooppinen iho, joka on vaatinut huolenpitoa erityisesti talviaikaan. Iho myös palaa herkästi. – Nyt kuitenkin olen löytänyt hyviä kotimaisia tuotteita, hän kertoo tyytyväisenä.

Helsinkiläinen ympäristöneuvos Jussi Rautsi, 66, on ollut eläkkeellä vuoden päivät. Hän sanoo suoraan, että eläkevuodet tuntuvat helvetiltä ja että eläkkeelle jääminen oli kovempi tälli kuin hän kuvitteli.

Hän toimi aktiivivuosinaan ympäristöministeriössä rakennetun ympäristön osastolla. Työvuosia kertyi kolmisenkymmentä aina ympäristöministeriön perustamisesta asti.

– Tein etupäässä kansainvälistä yhteistyötä. Aluesuunnittelu- ja aluekehitystyötä EU:ssa ja Euroopan neuvostossa, samoin Venäjän kanssa ja tärkeänä työympäristönä oli myös Itämeren piiri. Itämeren maiden ohella mukana oli myös Norja.

Ympäristöneuvos työskentelee edelleen omissa projekteissaan läpparinsa kanssa, vaikka YM:n vuodet ovat takanapäin. Hän kertoo viimeisinä työvuosinaan kehittäneensä sen verran kattavan verkoston, että pystyy jatkamaan hommia myös eläkkeelle siirtymisen jälkeen.

Sydämen asialla

Kun miehellä on kuitenkin mittarissa jo 66 vuotta, matkan varrelle on mahtunut myös terveysongelmia.

– Minulle on tehty kolme kaularankaoperaatiota. On avattu hermoratojen ahtautumia. Myös sydämessä on ollut rytmihäiriöitä. Ongelmittahan tämä ei ole mennyt, mutta en enää juo enkä polta. Lopetin vuonna 2009, kun sain sydämen vajaatoimintakohtauksen.

Sydänlääkkeiden ohella Jussilla on verenpainelääkitys.

– Sydämeen tehdään lähiaikoina toimenpide, jonka tarkoituksena on päästä eroon rytmilääkkeistä.

Jussi asuu Kruunuhaassa Helsingin keskustassa. Hän luopui autosta jo 15 vuotta sitten ja hoitaa nykyään asiansa joko jalkaisin tai polkupyörällä. Hän sanookin, että oma auto Helsingin keskustassa on lähinnä riesa.

Myös miehille

Jussilla on ollut ongelmia myös kuivan ja atooppisen ihonsa kanssa. Hän ei nimitä sitä ihan kiusaksi, mutta toteaa kuitenkin, että asia vaatii hiukan huolenpitoa. Iho oireilee etenkin talvisin, jolloin iho kuivuu, on ohuen tuntuinen ja menee herkästi rikki. Se myös kesäisin palaa helposti.

– Poltin niskani, kun olin purjehtimassa. Kakarana iho paloi ja kesi monta kertaa, mutta nyt niskan punoitus ei suostunut lähtemään ekana eikä vielä tokanakaan vuonna. Joissakin lähikuvissa se näkyy aika punaisena, koska kamera toistaa punaisen aika ärhäkkäästi. Niskassa se punoitus on eikä varmaan koskaan suostu lähtemään.

Jussi tuntee jyväskyläläisen Virpi Piipon, joka on ammatiltaan sekä toimittaja että sairaanhoitaja.

– Hän oli saanut jostain käsiinsä Detrian Arctic Arbutin Seerumia ja Kasvovoidetta ja antanut sitä sisarelleen, joka tykkäsi siitä kovasti. Minä aloin ihmetellä, miksi ihotuotteet tuntuvat koskevan aina naisia. Eikö ihon rakenne ole kuitenkin suurin piirtein samanlainen, olipa kyseessä sitten mies tai nainen?

Punotus poistuu

Niin Jussikin sai näitä tuotteita, ja on nyt käyttänyt niitä parin kuukauden verran. Jussi Rautsi sanoo Detrian tuotekaksikon lievittäneen selvästi hänen iho-ongelmiaan.

– Laitan seerumia alle ja sitten kasvovoidetta päälle vähän kelien mukaan. Molempia voi käyttää samanaikaisesti. Seerumi on kuitenkin ollut minulle vallitseva juttu.

Se tuntuu hyvin miellyttävältä iholle eikä tee sitä rasvaiseksi.

– En ole ihotautilääkäri ja puhun siis vain omista kokemuksistani, mutta mielestäni se parantaa ihon verenkiertoa, jolloin myös ihon väri paranee. Vanhat tutut sanovat nykyään minut tavatessaan, että olen terveen näköinen ja että kasvoilla on hyvä väri.

Jussin mielestä tuotteista on ollut apua myös niskan punoitukseen.

– En alkuun kiinnittänyt huomiota, missä ajassa nämä tuotteet alkavat vaikuttaa, mutta sanoisin kuitenkin, että aika nopeasti. Omat kokemukseni ovat hyvin myönteisiä ja olen valmis suosittelemaan niitä muillekin.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Matti Matikainen

Terveys-Hymy 7-2015

Teksti:Detria
Avainsanat: atooppinen iho, kuiva iho

Kommentit

Oma kommentti