Kerroimme Jussi Kuuselan diabeteksen itsehoidosta Terveys-Hymyn numerossa 01/2007. Juttu on edelleen luettavissa www.terveyshymy.fi -nettisivuilla. Tässä Jussin uudet kuulumiset. Hyvin pyyhkii edelleen.
Keskisuurten siviilikirjapainojen toimitus- ja markkinointijohtajana elämäntyönsä tehnyt Jussi Kuuselan, 75, kakkostyypin diabetes havaittiin parikymmentä vuotta sitten; sitä ennen tauti oli muhinut 10-15 vuotta esidiabeteksena, jota ei koskaan tutkittu.
Pitkäverensokerin lukema oli tuolloin 8,2, mutta lääkäri ilmoitti aloittavansa diabeteshoidon vasta kun mittarissa on yhdeksän. Nykyään diabeteksen raja on kuusi.
Jussi otti sairautensa tosissaan. Hän ilmoittautui paikallisen diabetesyhdistyksen jäseneksi, tilasi Diabetes-lehden ja seurasi säntillisesti lehdessä olleita ruokaohjeita. Lääkehoidosta ja ruokaneuvoista huolimatta hänen pitkäsokerinsa kohosi kuitenkin melkein kymmeneen, ja hän lihoi muutamassa vuodessa lähes 20 kiloa. Hänelle jouduttiin myös tekemään kolmen suonen ohitusleikkaus.
– Ohjeissa oli siis mätää. Opin vähitellen tajuamaan, että nopeat hilihydraatit kuten peruna, pasta, riisi, leipä ja puurot olivat saaneet sydämeni reistailemaan – eikä suinkaan korkea kolesteroli. Sanoin itseni irti diabetesyhdistyksestä, lopetin lehden tilaamisen ja heitin ruokaohjeet roskikseen.
Jussi alkoi kerätä tietoa hiilihydraattien eli hiilarien vaikutuksesta veren sokeriarvoihin ja vakuuttui siitä, että kolesterolilääkkeiden massiivinen käyttö on ollut viime vuosikymmenien aikana lääketieteen suurimpia hölmöilyjä lääketehtaitten ahneuden vuoksi.
– Diabeteshan on sokeri-rasva-aineenvaihdunnan häiriö. Muutin täysin ruokailutapani. Rupesin välttämään erityisesti nopeita hiilihydraatteja, jotka muuttuvat elimistössä sokeriksi.
– Kun olin vuoden ajan noudattanut uutta ruokailuohjelmaani ja sen lisäksi kävellyt 5-8 km neljä kertaa viikossa, rasva- ja sokeriarvot muuttuivat ratkaisevasti paremmiksi. Pitkäsokeri oli enää 5,6 ja kaikki kolesteroliarvot olivat muuttuneet rajusti parempaan suuntaan. Paino putosi vuodessa 88:sta kilosta 65:een kiloon. Lääkärini lopetti minulta myös kolesterolilääkkeiden käytön.
Jussi oli valmis kääntämään Suomen viranomaisten suositteleman ruokapyramidin tasan päälaelleen. Silloin se alkoi muistuttaa Harvardin yliopiston laatimaa ravintopyramidia, joka sopii Jussin mukaan myös diabeetikoille.
– Jo Ruotsissa mennään lujaa ihan toiseen suuntaan, mutta meillä ruokateollisuus jyllää edelleen, niin kuin monissa muissakin maissa. Kyse on maatalous- ja kepun politiikasta!
Terveys-Hymyn edellisestä jutusta on siis aikaa jo yli kolme ja puoli vuotta. Elokuussa 76 vuotta täyttävä Jussi on yhä elämänsä kunnossa.
– Olen siitä vielä laihtunut muutaman kilon eli painan nykyään aika tarkkaan 63 kiloa. Painoindeksini on 21. Olen vetänyt ihonalaisen rasvan aika pieneksi, mikä johtuu syömisestä. Syön nykyään vain kaksi kertaa päivässä eli aamiaisen ja päivällisen, mutta ne ovat molemmat täydellisiä aterioita eli syön niin paljon kuin mahani vetää.
Tosin Jussin mahalaukku on viime vuosina pienentynyt.
– Aterioissani on rasvaa noin 60 prosenttia, ja suurin osa siitä on tyydytettyä. Valkuaista syön grammoina vähän enemmän kuin painan kiloissa. Paino on pudonnut ihan sillä, että olen vähentänyt viljan hiilareita eli tärkkelystä, joka muuttuu glukoosi-nimiseksi sokeriksi verenkiertoon. Kaikki tärkeät laboratorioarvot ovat muuttuneet entistä paremmiksi, joten terveisiä vain Pekka Puskalle ja Diabetesliiton asiantuntijoille. Olen näiden tahojen kanssa tästä asiasta sähköposteja vaihdellut, mutta he eivät näytä antavan periksi. Enkä anna minäkään!
Jussi käyttää päivittäin esimerkiksi voita 30 grammaa.
– Paistamiseen käytän voita, kookosrasvaa, mutta myös neitsytoliiviöljyä. Juon omega-3-kalaöljyä päivittäin yhden ison lusikallisen, kananmunia ja 5,5-prosenttista tilamaitoa, katkarapuja ja sian kylkeä. Herkkua ovat myös runsasrasvaiset, pastöroimattomaan maitoon valmistetut, ulkomaalaiset juustot. Meiltä on kotoa hävitetty juustohöylä, koska juusto otetaan isona palana lautaselle.
Jussi myöntää, että joku niin sanottu asiantuntijataho voi nyt tätä lukiessaan puristaa nyrkkiä taskussaan, mutta hän uskoo kadunmiehen lukevan tätä juttua mielellään.
– Syön kasviksia päivän aikana noin 600 grammaa. Minulla on Finelin taulukko, johon on listattu kaikki Suomessa syötävät kasvikset, vihannekset, marjat ja hedelmät. Sieltä minä poimin vähiten fruktoosia eli hedelmäsokeria sisältävät.
– Nautin esimerkiksi marjoja päivittäin reippaan kourallisen, ja etusijalla ovat karpalot, joissa on sokeria vain kaksi prosenttia. Seuraavana tulevat puolukka ja mustikka, jotka sisältävät sokeria vajaat viisi prosenttia. Hedelmissä sokeria on jo 8-10 prosenttia, joten en juuri syö niitä, sillä ne pahentavat diabeetikon tautia.
Jussin diabetes on ollut jo vuosia sitten voitettu. Kun hän ei härnää diabetestautiin liittyviä perintötekijöitään, homma on hanskassa ilman diabeteslääkkeitä ja – lääkäreitä. Hän syö edelleen päivittäin maksaan vaikuttavaa metformiinia. Kyseessä ei siis ole haimalääke. Muita reseptilääkkeitä hän ei käytä.
– Käyn enää lääkärissä vain laboratoriomittausten takia. Mittautan itseltäni pitkäsokerin, kolesteroliarvot, senhetkisen insuliinitason, herkän tulehdusarvon ja D3- vitamiinitason.
Kysymyksessä on kakkostyypin diabeteksen itsehoito.
– Purkista otan päivittäin D3-vitamiinia 125 mikrogrammaa, magnesiumia 700 mg, E-EPA:a 650 mg, karnosiinia 800 mg, ubikinonia 100 mg ja berberiiniä kolme tablettia.
Teksti:
Kuvat:
Terveys-Hymy 7-10
Sairastuin diabetekseen kaksi vuotta sitten. Saan pidettyä ” tautini” kurissa ja lääkityksen pienenä ruokavalion avulla joka sisältää mahdollisimman vähän hiilihydraatteja.
Maailmalla meidän ruokapyramidille nauretaan! Kuten artikkelista saimme lukea Ruotsissa on tilanne jo toinen. Onneksi itselläni on diabeteshoitajana nainen joka tuntee asiat eikä mene virallisen ohjeistuksen mukaan.
Antti Heikkilän sivuilta olen saanut ja samoin hänen diabeteskijastaan paljon apua.