Jyrki pyöräilee 5000 kilometriä vuodessa: Mies ja nivelet kunnossa!

Mainos

Kun Jyrki Kalmari 12 vuotta sitten halusi kokeilla, vieläkö hän osaa ajaa polkupyörää, seuraukset olivat aikamoiset: hän innostui asiasta niin paljon, että aloitti innokkaan retkipyöräilyn.

Helsinkiläinen Jyrki Kalmari, 69, harrasti alkuun kävelyä.
– Ehdin kävellä pääkaupunkiseudulla varmaan 15 000 kilometriä ristiin rastiin, joka nurkan ja notkelman, kunnes pyörähomma tuli kuvioon ihan uutukaisena. Pyysin yhdeltä kaverilta, että saisin kokeilla, vieläkö osaan ajaa polkupyörää, ja siitä se kai jotenkin lähti. Edellisen kerran olin ajanut polkupyörällä ihan kloppina. Rupesi tekemään mieli tehdä jotain muutakin kuin kävellä.
Jyrkillä oli myös terveydellisiä syitä lajinvaihtoon.
– Lääkäri totesi kuvien ottamisen jälkeen molemmissa polvissa nivelrikon ja mainitsi myös alenemisista polvinivelissä. Fysioterapeutti käänsi ja väänsi ja antoi ohjeistusta, mutta kipuilin polvieni kanssa kaikesta huolimatta aika häijysti. Polvet vaikeuttivat kävelyä ja vähältä piti, etteivät mummot menneet ylämäissä ohi. Polvet ovat kiusanneet minua nelisen vuotta.
Ja niin Jyrki siirtyi pyöräilyyn, joka lajina kuormittaa polvia huomattavasti vähemmän kuin käveleminen. Ja kun tämä mies innostuu, asioita tehdään tosissaan.
– Olen retkipyöräillyt moneen kertaan Suomen ristiin rastiin ja päästä päähän. Olen retkipyöräillyt jonkin verran myös Ruotsissa, mutta Norja on kuitenkin minulle lumouksen maa. Olen tehnyt yhdeksän erillistä reissua sinne ja polkenut Norjankin päästä päähän. Pisin keikka oli varmaan se, kun lähdin Bergenistä seuraamaan Hurtigrutenin reittiä pyörällä eli poikkesin jokaisessa välisatamassa. Lähdin samaan aikaan Bergenistä kuin laiva, mutta pyörällä. Reissuun tuli kilometrejä tarkasti sanottuna 3109 ja aktiivisia pyöräilypäiviä oli 41.

Ei kolaria, mutta tiukkoja tilanteita

Jyrki omistaa vain kaksi retkipyörää, merkeiltään Focus ja Rossano. Useimmat reissunsa hän on tehnyt viimeksi mainitulla. Nyt tietysti herää kysymys, kuinka paljon retkipyörä maksaa.
– Kun laitetaan vähän vahvemmat vanteet, pinnat ja tavarateline, koko summaksi tulee noin 2500 euroa. Ei siis ole kyse mistään kovin kalliista harrastuksesta.
Jyrki on reissuillaan joutunut myös aikamoisiin tilanteisiin.
– Kerran Norjassa pakkaushihna hirttäytyi takapakan väliin, ja se junttautui niin tiukasti, etten saanut sitä omin voimin irti. Kävin paikallisella pajalla autokorjaamossa, missä oli niin rohee mies, että sillä oli pienin työkalukin suurin piirtein pajavasara. Se oli aika kovaa mellastamista ja piti oikein katsoa muualle, kun hän korjasi, otti takapyörän irti ja teki sitä ja tätä.
– Autojen kanssa ei ole tullut törmäyksiä, vaikka läheltä piti -tilanteita on ollut vaikka kuinka paljon. Onhan se suoraan sanottuna yhtä perkelettä, kun ne puhaltavat niin että hihasta pölyt lähtee. Ja usein on ollut hurjia tilanteita, kun olen löytänyt itseni kaiteen ja rekan välistä. Siinä ei tiloja ole suuremmin.
Muutaman kerran Jyrki on myös kaatunut, mutta aina on selvitty verisillä polvilla tai kipeytyneellä kyljellä. Jyrki ei pelkää edes talviaikaa, sillä hän pyöräilee aktiivisesti ja joka kelillä ympäri vuoden. Vuosittain kilometrejä kertyy viitisen tuhatta, siis reilut 13 kilsaa joka ikistä päivää kohden.

Niveltuotteista löytyi apu

Polvivaivojen ohella Jyrkillä on muitakin terveysmurheita, sillä pari vuotta sitten hänellä todettiin sekä kakkostyypin diabetes että lievästi koholla oleva verenpaine. Painokin on vuosien varrella päässyt nousemaan – ahkerista pyöräilyreissuista huolimatta.
– Kyllä pyöräily auttaa molempiin sairauksiin, mutta kun mä tykkään niin hyvästä! Tiedän hyvin, kuinka pitäisi syödä, mutta kun en jaksa noudattaa sääntöjä.
– Polviini olen syönyt vuosien mittaan kaikenlaista rohtoa, mutta polvet eivät kuitenkaan olleet niin huonot, että olisi ruvettu niveliä vaihtamaan. Sitten satuin näkemään jossakin mainoksen, missä puhuttiin Natura Median (www.naturamedia.fi) Glukosamiini 500 mg ja Aboa Medican (www.aboamedica.fi) Joint Care -nimisistä niveltuotteista. Kiinnostuin asiasta, otin heihin yhteyttä ja vakuutuin asioista. Rupesin nelisen kuukautta sitten ottamaan molempia samanaikaisesti ja lisäksi aloin syödä myös Aboa Medican Ecolomega-nimistä kalaöljyvalmistetta.
– Tuotteet alkoivat vaikuttaa jo parissa kolmessa viikossa. Huomasin selkeitä eroja entiseen. Otin kuitenkin alkuvaiheessa valmisteita lähes tupla-annoksen purkin kyljen suositukseen verrattuna, sillä olen isohko rohjo vaikkapa köykäisiin neitoihin verrattuna. Olemme vähän eri kaliberia. Tehokuurin jälkeen aloin pudotella määriä pienemmiksi.

Kotisohva paljasti tehon

Jyrkillä on kotonaan sohva, jolta nouseminen tuotti aiemmin kipua ja hankaluuksia.
– Kun nousin sohvalta, minun piti kummallakin kämmenellä avittaa ylösnousua, kun ponnistin seisomaan. Ja aina sattui polviin, teki tosi kipeää. Mutta kun nykyään nousen sohvalta, en tunne minkäänlaista kipua. Kotisohva antoi siis ensimmäisen herätyksen siitä, että tuotteet toimivat. Se oli selkeä signaali siitä, että valmisteet auttavat.
– Sen huomaa monessa muussakin arjen tilanteessa. Kauppareissulla minun piti ihan välttämättä nojailla edessäni oleviin ostoskärryihin, jolloin jaoin jotenkin painoa jalalta toiselle. Nykyään niin ei enää tarvitse tehdä.
– Kävellessä polvet vielä hiukan vaivaavat. Kivut eivät ole kokonaan poissa, mutta tilanne on selvästi helpottunut. Jos en olisi saanut apua polviini, en olisi missään tapauksessa uskaltanut viime kesänä enää lähteä polkemaan Norjan ylämäkiä. Kaikki sujui kuitenkin hyvin.
Mitään uutta reissua ensi kesäksi Jyrki ei ole vielä suunnitellut.
– Olen hetkessä elävä, ideoita tulee jos on tullakseen, mutta jos kaikki menee hyvin, enköhän minä taas ole Norjaan tunkemassa itseäni. Vaikka olen kolunnut Norjan joka suunnalta, siellä on aina ihmeteltävää ja nautittavaa.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Kotialbumi
Avainsanat: Aboa Medica, Jyrki Kalmari, Natura Media, polkupyörä, polvet

Kommentit

Oma kommentti