Kala torjuu diabetesta

Ranskassa on tutkittu lähes tuhannen miehen ruokailutottumuksia. Tutkimukseen valittiin satunnaisesti 912 ranskalaismiestä, jotka olivat ikähaarukassa 45-64. Peräti lähes joka neljännellä miehellä todettiin diabetesta ennakoiva insuliiniresistenssi. Kun miesten ruokapäiväkirjat kolmen vuoden ajalta käytiin läpi, havaittiin, että insuliiniresistenssiä ilmeni vain 13 prosentilla niistä miehistä, jotka söivät paljon kalaa, käyttivät runsaasti maitovalmisteita ja popsivat viljatuotteita. Jos taas näistä kolmesta ruoka-aineesta löytyi ruokapäiväkirjasta merkintöjä vain harvakseltaan, insuliiniresistenssi todettiin jo 38 prosentilla. Erikseen tarkasteltuna kala havaittiin kaikkein tehokkaimmaksi insuliiniresistenssin ehkäisijäksi.

Teksti: Hymy
Avainsanat: diabetes, insuliiniresistenssi, kala

Kommentit

Kalaöljystä on apua moneen erilaiseen tautiin, muun muassa raskaus- ja imetysajan masennukseen.
Turun yliopiston psykiatrian professori Raimo K. R. Salokangas selostaa Suomen Lääkärilehdessä uutta taiwanilaista tutkimusta, jonka mukaan raskaus- ja imetysaikana vakavaan masentuneet naiset voivat saada apua kalaöljystä. Lääkäritkin saavat nyt siis omasta ammattilehdestään oppia ravintolisien käytöstä.
Selostan tutkimusta suomeksi tässä linkissä
http://www.biovita.fi/suomi/uutiset_tiedotteet/280508_01.html

Kala, varsinkin rasvainen kala, sisältää terveellisiä omega-3-rasvahappoja, jotka luultavasti selittävät ranskalaistutkimuksen hyviä tuloksia. Itse syön päivittäin lohta tai muita rasvaisia kaloja ja suosittelen niitä muillekin.

Kalaöljyn vaikutuksia diabeetikkojen terveyteen on tutkittu jo paljon ja tutkitaan edelleen. Japanilaiset tiedemiehet raportoivat 7.1.2007 Diabetes Care -lehdessä, että E-EPA, (1800mg/vrk) vähentää diabeetikkojen verestä sydäntautien riskitekijöitä. Tutkimus vahvistaa entisestään käsitystä, jonka mukaan diabeetikot hyötyvät E-EPA käytöstä ravintolisänä. E-EPA on tehokas tulehdusta ehkäisevä ja vaimentava rasvahappo ja diabetes on luonteeltaan tulehdustila.

Tutkimuksen tarkoituksena oli selvittää, onko EPA-rasvahapolla (toisesta kalaöljyn rasvahaposta) DHA:sta riippumaton itsenäinen suojavaikutus ”uusiin” sydän- ja verisuonitautien riskitekijöihin, tiettyihin lipoproteiinien alaluokkiin sekä tulehdukseen (inflammatioon) metabolista oireyhtymää potevilla diabeetikoilla. Metabolinen oireyhtymä on sydän- ja verisuonitaudin esiaste, jossa myös verenpaine on koholla.

Kokeeseen osallistui 44 tyypin 2 diabeetikkoa, jotka täyttivät metabolisen oireyhtymän kriteerit. Heidät jaettiin kahteen ryhmään, joista toinen noudatti diabeetikon ruokavaliota ja toinen ryhmä otti sen lisäksi vielä päivittäin 1 800 mg E-EPAa. Vaikuttavuusjakso oli kolme kuukautta.

Koehenkilöistä mitattiin ennen ja jälkeen kokeen seerumin rasvahapot (EPA ja arakidonihappo eli AA), painoindeksi, jäännöskolesteroli, triglyseridit, plasman kolesteryylin esteritransferproteiinin (CETP) aktiivisuus, LDL-kolesterolin alafraktiot, muun muassa sd-LDL eli vaarallisena pidetty small density-fraktio ja C-reaktiivinen proteiini (CRP).

Lopussa seerumin EPA-pitoisuus oli noussut ja AA-pitoisuus laskenut, toisin sanoen AA/EPA-suhde oli parantunut merkitsevästi. Muutos on terveydelle eduksi. Kaikki mitatut riskitekijät vähenivät E-EPAa saaneessa ryhmässä verrattuna pelkällä ruokavaliolla olleisiin diabeetikkoihin. Tulehdusta osoittava CRP aleni suhteessa muiden riskitekijöiden vähenemiseen. Tutkijat päättelevät, että E-EPA suojaa diabeetikon sydäntä ja verisuonia.

Diabetes Care 2007;30: 144-146
http://care.diabetesjournals.org/cgi/content/full/30/1/144

Oma kommentti