Kalaöljy ehkäisee sydänkohtauksia

Monet viranomaistahot ja niitä myötäilevä valtamedia ovat nyt joutuneet aivan uuden tilanteen eteen: kalaöljyllä on kuin onkin sydänkohtauksia ehkäiseviä vaikutuksia. Sen myöntää jopa Suomen Lääkärilehti.

Toin vuonna 2003 Suomeen uudenlaisen kalaöljyn, Japanissa kehitetyn puhdistetun ja väkevöidyn EPA-rasvahapon, E-EPAn. Sitä valmistetaan Tyynen valtameren puhtaista sillinsukuisista kaloista, sardelleista, joiden luurankolihaksesta uutettu öljy tislataan tyhjiössä. Silloin siitä poistuvat kaikki epäpuhtaudet sekä muut turhat ja haitalliset rasvahapot; vain puhdas EPA jää jäljelle. Nyt sillä on tehty lähes viisi vuotta kestänyt suuri kliininen tutkimus, joka osoitti E-EPAn ehkäisevän statiineja syövien potilaiden sydänkohtauksia. Tulokset yllättivät asiantuntijatkin.
Suomen ravitsemuseliitti, THL, Duodecim, Suomen lääkärilehti ja valtamedia ovat vähätelleet vuosikymmenien ajan kalaöljyn vaikutuksia sydän- ja verisuoniterveyteen. Etenkin Itä-Suomen yliopiston ravitsemusyksikön professorit ja dosentit ovat toitottaneet jatkuvasti julkisuudessa, ettei kalaöljyllä ole mitään positiivista vaikutusta sydänterveydelle. Nyt tällaiset väitteet on osoitettu tuulesta temmatuiksi.
Marraskuussa 2018 Yhdysvaltain johtava yleislääketieteen lehti New England Journal of Medicine julkaisi E-EPAlla tehtyn REDUCE-IT-tutkimuksen, joka mullisti sydänlääkäreiden käsitykset kalaöljyn merkityksestä sydänterveydelle. Tulokset esitettiin samaan aikaan myös Yhdysvaltain sydänlääkäreiden kongressissa. Sen jälkeen lääkäreiden ammattilehdet ovat julkaisseet ja julkaisevat jatkuvasti arvostettujen sydänprofessoreiden laatimia artikkeleita, joissa kehutaan kuinka E-EPA, kolesterolia alentavien statiinien lisähoitona, ehkäisee ja hoitaa sydänterveyttä sekä mielenterveyttä. Suomen lääkärilehtikin uutisoi REDUCE-IT-tutkimuksen 18.1.2019 otsikolla ”Kalaöljy ehkäisee sydäntapahtumia”. Parhaillaan on käynnissä muitakin kliinisiä tutkimuksia, joissa sydänpotilaat saavat suurina päiväannoksina E-EPAa tai E-EPAn ja E-DHA:n yhdistelmää.

Vähentää sairastumisia ja kuolemia

Näitä tutkimuksia tehdään, sillä intensiivisestä statiinihoidosta huolimatta potilaiden valtimoihin kertyy verenvirtausta vaikeuttavaa ja estävää plakkia. Syynä ei ole kolesteroli, vaan krooninen matala-asteinen tulehdus ja kohonneet seerumin triglyseridit. Statiinit, fibraatit tai niasiini eivät ehkäise tulehdusta eivätkä alenna triglyseridejä, kuten väkevöidyt kalaöljyvalmisteet tekevät. Yhdysvaltain lääkevirasto FDA myönsi jo vuonna 2012 E-EPA-kalaöljylle indikaation (käyttötarkoituksen) kohonneiden triglyseridien alentamiseen. Amerikkalaiset lääkärit saivat alkaa määrätä E-EPAa reseptillä henkilöille, joiden triglyseridit olivat koholla.
Tuolloin E-EPAa valmistava irlantilainen Amarin-yhtiö anoi valmisteelle indikaatiota myös sepelvaltimotaudin ehkäisyyn ja hoitoon, mutta FDA edellytti ensin laajan kliinisen satunnaistetun lumekontrolloidun kaksoissokkokokeen tekemistä, jossa näytettäisiin käytännössä toteen, että E-EPA todella vähentää statiineja syövien potilaiden sairastumisia ja kuolemia sydäntauteihin.
Tällainen tutkimus, REDUCE-IT, käynnistettiin marraskuussa 2011, ja tulokset julkaistiin 10.11.2018. Ne olivat odotettuakin paremmat: sydänkohtaukset vähenivät peräti 25 prosenttia ja aivohalvaukset 28 prosenttia käypää hoitoa saaneisiin verrokkeihin nähden. Tutkimusta johtaneet Harvardin yliopiston kardiologit korostavat, ettei REDUCE-IT-tutkimuksen tuloksia voida yleistää muihin kalaöljyvalmisteisiin, sillä niillä ei saatane yhtä hyviä tuloksia kuin E-EPAlla.

Tehostaa rasvahäiriöiden korjaantumista

Kalaöljyn kahdella tunnetuimmilla omega-3-rasvahapoilla, EPAlla ja DHA:lla, on erilaiset vaikutukset solukalvoilla, rasvojen dynamiikassa ja solukalvojen rasvojen hapettumisessa (lipidiperoksidaatiossa). EPA-rasvahappo vaimentaa kroonista matala-asteista tulehdusta (inflammaatiota), ehkäisee kolesterolikiteiden syntyä valtimoiden seinämissä, estää valtimoplakkien repeytymistä, endoteelin toimintahäiriöitä, ApoB-lipoproteiinin hapettumista ja lisää ”hyvää” HDL-kolesterolia. Japanilaiset kardiologit ovat osoittaneet, että puhdasta väkevöityä EPAa (E-EPAa) käyttäville, statiinihoitoa saaville potilaille kehittyy vähemmän plakkeja kuin verrokeille, joiden EPA-pitoisuus veressä oli pienempi. Uudet kliiniset tutkimukset ovat osoittaneet, että E-EPAn syönti statiinien lisänä tehostaa veren rasvahäiriöiden korjaantumista.
Nyt siis tiedetään varmuudella, että puhdas väkevöity EPA (E-EPA), 4 gramman päiväannoksena, ehkäisee statiineja syövien potilaiden sydänkohtauksia ja -kuolemia sekä epästabiilia angina pectorista ja aivohalvauksia. Osalla näistä potilaista on ennestään sepelvaltimotauti tai diabetes taikka molemmat. Vaikka nyt on olemassa tietoa, amerikkalaisen tutkimuksen mukaan sydänpotilaat ottavat liian vähän lääkärin määräämää kalaöljyä. E-EPA on USA:ssa ja Japanissa reseptilääke, mutta EU:ssa se on ravintolisä, jota myydään vapaasti Suomessakin terveyskaupoissa, päivittäistavaraliikkeiden luontaistuoteosastoilla ja apteekeissa.

Teksti:Matti Tolonen
Avainsanat: kalaöljy, Matti Tolonen, sydän

Kommentit

Oma kommentti