Kalaöljy voi pelastaa sydänpotilaan hengen

Yksi ainoa kalaöljykapseli päivässä voi pelastaa sydänpotilaan hengen, raportoivat italialaiset sydänlääkärit Münchenissä pidetyssä Euroopan sydänlääkäreiden kongressissa. Raportti julkaistiin myös johtavassa lääkärilehdessä Lancetissa.

Firenzen sydäntautien tutkimuskeskuksen professorit Luigi Tavazzi ja Gianni Tognoni antoivat vakavasti sairaille sydänpotilaille lääkityksen lisänä joko etyyliesteröityä kalaöljyä tai tehotonta lumevalmistetta. Kalaöljyä saaneet tarvitsivat harvemmin sairaalahoitoa, ja heidän kuolleisuutensa oli vähäisempää. Sama tutkimuslaitos osoitti 1990-luvulla yli 11 000 henkilöä käsittäneessä GISSI-tutkimuksessa, että yksi gramma päivässä etyyliesteröityä kalaöljyä ehkäisee lähes puolet sydänkuolemista. Lääkäreiden mukaan tieteellinen näyttö on nyt niin vahva, että sydänpotilaille tulee suositella vähintään 85-prosenttista etyyliesteröityä kalaöljyä.

– Kalaöljyjen laaduissa on suuria eroja. Tavanomaisissa kapseleissa omega-3:a on vain noin 60 prosenttia. Niinpä uuden polven vahvemmat etyyliesteröidyt kalaöljyt syrjäyttävät perinteisiä valmisteita sydän- ja verisuonitautien sekä mielenterveysongelmien hoidossa, kertoo tohtori Matti Tolonen. Hän on tuonut Suomeen uuden polven kalaöljyjä, jotka sisältävät myös D-vitamiinia. Sekin vaikuttaa edullisesti sydämeen, valtimoihin ja aivoihin

Teksti: Hymy
Avainsanat: kalaöljy, sydän

Kommentit

Oma kommentti