Kardiologit: Statiinit ovat myrkkyä sydämelle

Lähes 700 000 suomalaista syö kolesterolia alentavia statiinilääkkeitä siinä uskossa, että lääkitys ehkäisee sepelvaltimotautia, sydänkohtausta ja aivohalvausta. Nykyään ei enää uskota, että LDL-kolesteroli olisi valtimonkovettumataudin syytekijä, kuten tähän asti on väitetty, kirjoitti japanilainen kardiologi Harumi Okuyama viime vuonna Journal of Neurological Disorders and Stroke -lehdessä.

Myös johtavat pohjoismaiset ravitsemustietelijät ovat kääntäneet takkinsa. ”Olemme ymmärtäneet asiat pikkaisen väärin; rasvakammo on 70-lukulaista ajattelua”, muotoili Helsingin yliopiston ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm asian äsken esitelmässään. Voi ja muut tyydytetyt maaeläinrasvat tuki valtimoita eikä statiineista ole hyötyä sepelvaltimotaudin primaariehkäisyssä, siis terveille syötettyinä.

Päinvastoin, statiinit aiheuttavat lihaskipuja ja -heikkoutta, tyypin 2 diabetesta, harmaakaihia, uni- ja muistihäiriöitä ja muita terveysongelmia. Siitä huolimatta monet lääkärit määräävät yhä statiineja ihmisille, joiden seerumin kokonaiskolesterolin pitoisuus ylittää 5 mmol/l, ja diabeetikoille vaikka heidän lukemansa olisi pienempikin.

Paradoksaalisesti statiineista voi olla haittaa sydänlihakselle, kirjoittavat Okuyama ja muut japanilaiset sydänlääkärit yhdessä amerikkalaisen kardiologin Peter H. Lansjoenin kanssa artikkelissaan Statins stimulate atherosclerosis and heart failure: pharmacological mechanisms.

Haittavaikutus perustuu siihen, että statiinit ovat myrkkyä sydänsolujen energiaa tuottaville mitokondroille. Statiinit estävät niille välttämättömien ubikinonin ja hemi A:n synteesiä ja sitä kautta ATP:n eli adenosiinitrifosfaatin tuotantoa. Ihminen tarvitsee vuorokaudessa painonsa verran ATP-molekyylejä. Ne ovat ainoa lihassupistuksen energian lähde sydämessä ja muissa lihassoluissa. Jokainen ATP-molekyyli kierrätetään 1000–1500 kertaa vuorokaudessa. ATP:n vaje heikentää sydämen ja muiden lihasten toimintaa. Lisäksi statiinit estävät K2-vitamiinia, joka suojaa valtimoita kalkkiutumiselta.

Statiinit estävät myös seleeniä sisältävien entsyymien toimintaa. Seleeniproteiinin esto voi myötävaikuttaa sydämen kongestiivisen ja laajentavan (dialatoivan) vajaatoiminnan syntyyn, sanovat sydänlääkärit.

Sydämen pumppaustoiminnan häiriö aiheuttaa hengenahdistusta ja säärten turvotusta; sydänvika voidaan todeta röntgen- tai ultraäänitutkimuksessa.

Sydämen vajaatoiminnan ja sepelvaltimotaudin yleistyminen väestöissä voi johtua statiinien käytön lisääntymisestä, kirjoittavat sydänlääkärit tiedelehdessä. He toivovat, että statiinien käyttö arvioitaisiin kriittisesti uudelleen.

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: kolesteroli, statiini

Kommentit

Englannissakin kuohuu: Englannin tunnetuin statiinitutkija,
Oxfordin professori Rory Collins myöntää salanneensa tutkimuksissaan statiinien sivuvaikutuksia. Hänen vääristeltyjen tutkimustensa ja lausuntojensa perusteella miljoonat britit syövät statiineja turhaan. Collins johtaa vuonna 1994 perustettua Cholesterol Treatment Trialists’ (CTT) Collaborationia, jonka tutkimuksiin mm. Suomen Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne on vedonnut statiineja puolustaessaan. Collinsin tunnustus on etusivun uutinen (Sunday Express 15.2.2015).
http://healthimpactnews.com/2015/statin-drug-scandal-cholesterol-lowering-drug-researchers-start-back-tracking/

Oma kommentti