Karnosiini antaa lisää virtaa

Lahja Hämäläisellä on ollut lapsuudesta saakka synnynnäinen sydänvika, ja aikuisiällä sydämestä löydettiin kolme reikää. – Olen kuitenkin vielä hyvässä kunnossa ja pirteyttä riittää. Jaksan tehdä joka päivä kävelylenkin, Lahja sanoo.


Vaikka Lahjan, 71, sukunimi on Hämäläinen, hän on kuitenkin ihan pesunkestävä savolainen, sillä hän on syntynyt Kuopion maalaiskunnassa ja asuu nykyäänkin Kuopiossa.

– Tosin asuin yli 30 vuotta Etelä-Suomessa. Savon murre on aika lailla hävinnyt, mutta kyllä minä vielä osaan joitakin sanoja, hän nauraa.

Lahja työskenteli Lahden kaupunginsairaalan kahvilassa ja jäi kahdeksan vuotta sitten 63-vuotiaana eläkkeelle. Hän vaikutti siellä 17 vuotta ja jatkoi vielä eläkkeelle pääsemisensä jälkeenkin pari vuotta samoissa töissä, mutta tuurausluontoisesti.

Kun Lahjalta kysyy, onko hän eronnut, karannut vai leski, selvää vastausta ei tule. Tai tulee: hän on kuulemma vähän näitä kaikkia. Ota tästä nyt sitten selvä, mutta olemmehan tekemisissä savolaisen kanssa.

– Minulla on kaksi poikaa ja viisi lastenlasta, kolme tyttöä ja kaksi poikaa, kaikki hekin jo aikuisia. Nuorimmat ovat 17-vuotiaita. Kotieläimiä ei ole, mitä nyt villakoiria välillä, Lahja viisastelee.

Huumoria tarvitaan

Hän on siis huumorinaisia, ja hyvä niin, sillä terveyden kanssa on ollut tekemistä ihan lapsuudesta saakka. Huumoria ja myönteistä suhtautumista on tarvittu.

– Sydän on aiheuttanut ongelmia iän kaiken. Minulla on ollut synnynnäinen sydänvika lapsuudesta saakka. Aikuisiällä sieltä sitten löydettiin kolme reikää, jotka paikattiin vuonna 1986. Siitä alkoi rytmihäiriökierre. Sydämen rytmiä on siirretty sähköllä vuosien varrella niin monta kertaa, etten muista lukumäärää.

– Sydänjuttu ei kuitenkaan rajoita elämääni sen kummemmin. Liikun paljon ja välillä se lätkyttelee kovasti, mutta en ole huomannut että se millään lailla rajoittaisi tekemisiäni.

Lahjalla on myös vahva reseptilääkitys. Verenohennuslääke Marevan määrättiin muutama vuosi sitten, hänellä on myös sydänlääke ja jokunen vuosi sitten lääkäri kirjoitti myös kolesterolilääkkeen, mitä Lahja hiukan ihmettelee.

– Kolesteroli on nyt tasan viisi, mutta lääkäri ei ole siihenkään vielä tyytyväinen. Minun mielestäni se ei ole enää liian korkea, täytyyhän ihmisellä vähän kolesterolia olla.

Hyviä harrastuksia

Lahja söi Lahden aikoinaan monia eri luontaistuotteita, mutta kun Marevan-lääkitys tuli, hän on joutunut katsomaan hyvinkin tarkkaan, mitä suuhunsa pistää. Karnosiinia hän sentään on syönyt jo viisi, kuusi vuotta.

– Luin siitä jostakin ja ajattelin, että kokeilenpa tuota. Olen koko ajan syönyt Via Naturalen karnosiinia, koska se on markkinoiden edullisinta. En osaa muuta sanoa kuin että varmaan sen takia tätä virtaa on riittänyt. Otan päivittäin myös D-vitamiinia ja aina silloin tällöin magnesiumia.

Lahja on kertonut ravintolisistä myös lääkäreille.

– Yleensä ne eivät sano yhtään mitään, mutta kerran yksi kehtasi väittää, että ne ovat kaikki humpuukia. Niinhän ne hyvin helposti sanovat.

Mutta puhuvat valkotakit mitä puhuvat, Lahja jatkaa karnosiinin syöntiä – ja voi hyvin.

– Pyrin melkein joka päivä tekemään jonkinlaisen kävelylenkin. Yritin kerran sauvojen kanssa, mutta siitä rytmihäiriö ei tykännyt. Joten kävelen sitten ilman niitä, ja usein viikonloppuisin lenkille saattaa tulla pituutta viisikin kilometriä.

– Liityin hiljattain myös paikallisiin senioreihin. Käyn harrastuskerhossa ja opettelen laulamaan. Meillä on ryhmä, joka laulaa sekä iskelmiä että kansanlauluja. Askartelen myös kotona kaikenlaista kuten kortteja ja koruja. Tykkään myös ristikoiden ratkomisesta. Tanssiminenkin on mieluista puuhaa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Olli Jäntti

Terveys-Hymy 4-13

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: karnosiini, rytmihäiriö, sydänvika

Kommentit

Oma kommentti