Karoliinaan iski ruusufinni

Kun kolmekymppisen naisen kasvoihin iskee yhtäkkiä hankala punoitus ja märkäpäiden armeija, se on totinen paikka. Ja etenkin, kun kyse on palveluammatista.

Karoliina Tuomola, 35, on syntyperäinen kankaanpääläinen ja hän on myös kotikaupungissaan töissä. Karoliina on työskennellyt jo peräti 14 vuotta paikallisen S-Marketin kassalla myyjättärenä. Sinkkuna vaikuttavan Karoliinan piti alun perin vain piipahtaa S-Marketin hommissa, mutta kun työ oli mielenkiintoista ja vaihtelevaa ja työkaverit mukavia, hän huomasi kuukausien muuttuvan vuosiksi. Karoliina myös pitää ihmisten parissa olemisesta.

Koska Karoliina on vielä nuori nainen, mitään vakavia terveysmurheita ei ole ollut. Mutta syksyllä 2010 ilmaantui kiusallinen vaiva, joka osoittautui ruusufinniksi.

– Molemmat posket alkoivat punoittaa. Se levisi lopulta koko kasvoihin, mutta poskista se alkoi. Sitten kasvoihin ilmaantui myös märkäpäitä ihan niin kuin olisin ollut pahimmassa murkkuiässä, hän naurahtaa.

– Märkäpäitä tuli koko kasvoihin, kaulaan ja muuallekin. Alkuun epäilin käyttäneeni jotain minulle sopimattomia kasvotuotteita ja luulin kyseessä olevan jonkinlaisen allergian. Vaihdoin purnukasta toiseen, mutta mikään ei auttanut.

Ruusuja lokakuussa

Tilanne alkoi hermostuttaa, ja kun Karoliina istui päivät kassalla, ihmisetkin alkoivat jo kysellä ja ihmetellä, mikä kasvoja vaivasi.

– Silloin päätin, että nyt tämä saa riittää, ja menin ihotautilääkärin vastaanotolle. Naama oli punaisena kuin paviaanilla ja finnejä ja kauheita paukuroita täynnä. Lääkäri totesi heti, että kyseessä on ruusufinni. Sen pitäisi olla jotenkin perinnöllinen, mutta ei meidän sivussa sitä ole ollut kellään. Mutta niin vaan ruusut kukkivat naamassa, vaikka elettiin jo lokakuuta.

Karoliina sai lääkäriltä antibioottikuureja, mutta ne eivät auttaneet aina kuin hetken. Kuukauden kuurin jälkeen ei kulunut kuin muutama viikko, kun kasvot olivat taas entisellään. Karoliina luopui lopulta antibiooteistakin ja tyytyi kohtaloonsa.

– Oireet aaltoilivat aika ajoin. Opin kuitenkin huomaamaan, että saunomisesta se ei tykännyt, samoin kylmän ja kuuman vaihtelut kiihdyttivät oireita. Oikein kovat pakkaset mutta myös ankarat kesähelteet näkyivät heti naamasta. Kesällä kasvot kukkivat ehkä kaikkein eniten. Välillä oli pitkiä parempiakin jaksoja, mutta koko ajan se kuitenkin vaivasi.

Ei enää antibiootteja

Näin mentiin kuukaudesta ja vuodesta toiseen, kunnes eräänä päivänä Kankaanpään S-Marketiin ilmestyi Ravintorenkaan toimitusjohtaja Kari Herttua.

– Rupesimme juttelemaan niitä näitä, ja jotenkin juttu kääntyi kasvo-ongelmiini, Karoliina kertoo.

– Mainitsin hänelle ruusufinnistä, jolloin hän kysyi, olinko koskaan kokeillut Havupuu-uutejuomaa. Sen avulla voisin päästä vaivastani kokonaan eroon. Olin tietysti halukas kokeilemaan siinä vaiheessa vaikka mitä. Siitä on nyt aikaa puolisen vuotta.

Kun Karoliina oli juonut Havupuu-uutejuomaa kuukauden verran, hän totesi äidilleen, että ihan kuin näkisi jotenkin kirkkaammin.

– Minulle tuli myös tosi energinen olo ja tuntui, että jaksoin nyt paljon enemmän kuin ennen. Iho alkoi tasoittua ja vähitellen punoitus ja finnit katosivat kokonaan. Sain Havupuu-uutejuomasta pysyvän avun, en ole enää tarvinnut antibioottikuureja.

Karoliinan äiti näki tilanteen vierestä ja etenkin silloin, kun vaivat olivat pahimmillaan. Hänkin oli ihmeissään, kuinka selkeä ero on nyt entiseen verrattuna.

– Olen huomannut kaupan kassalla istuessani, että aika moni kärsii samasta vaivasta, mutta ihmiset eivät ole vielä löytäneet siihen apua. Otan edelleen Havupuu-uutejuomaa päivittäin, ja kaikki ruusufinnin oireet ovat pysyneet poissa.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Maria Seppälä, Karoliina Tuomolan kotialbumi

Terveys-Hymy 9-13


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Ravintorengas
Avainsanat: havupuu-uutejuoma, Karin havupuu-uutejuoma, ruusufinni

Kommentit

Oma kommentti