Kasvatuslohen omega-3-rasvahapot puoliintuneet

Ruotsissa on teetetty tutkimus lohen sisältämistä omega-3-rasvahappojen määristä. Pitoisuudet olivat pienemmät mitä Ruotsin elintarvikevirasto ilmoittaa. Vähenemisen syyksi arvellaan muutoksia kasvatetun lohen ruokinnassa. Kirjolohille syötetään kasviksia ja viljaa, joissa on runsaasti omega-6 ja vähän omega-3-rasvahappoja. Seurauksena on ollut kalan omega-3:n väheneminen peräti puoleen, kun taas omega-6:n määrä on lisääntynyt.

Tilanne on siis huolestuttava ja se on rinnastettavissa tutkimusnäyttöihin vapaasti laiduntavan karjan paremmasta lihan, maidon ja rasvan laadusta. Villi ja vapaa lohi on siis huomattavasti terveellisempää kuin viljelty kala. Valitettavasti vain kuluttajalla on yleensä huononlaisesti mahdollisuuksia tietää, millä hänen ostamaansa kalaa on ruokittu. Pääsääntönä kuitenkin kannattaa muistaa, että villin lohen liha on yleensä harmahtavaa ja kasvatetun kalan liha on punertavaa. Kaikesta tästä huolimatta kalan syönti – olipa kyseessä sitten kasvatettu tai villi lohi – on ehdottoman kannatettavaa ja terveellistä.

Teksti: Hymy
Avainsanat: lohi, omega-3-rasvahappo, omega-6

Kommentit

Lohen rasvahappojen määrä vaihtelee sen mukaan, mitä kala on syönyt. Käytännössä lähes kaikki kaupan lohi on kasvatettua, sanoo professori Kari Ruohonen Riista- ja kalatalouden tutkimuslaitokselta. Kasvatetun lohen omega-3:t ovat vähentyneet puoleen viimeisten 5–10 vuoden aikana.

Ruotsissa Analycen-laboratorio tutki omega-3-pitoisuudet 100 gramman erilaisista kaupan lohinäytteistä. Pitoisuudet jäivät alle 3 gramman. Huonoimmillaan pitoisuus oli vain 1,7 g. Omega-3:a oli lohessa selvästi vähemmän kuin mitä Ruotsin elintarvikelaitos ilmoittaa (3 g/100 g).

Aftonbladet haastatteli tulosten johdosta norjalaista kalatutkijaa, professori Livar Frøylandia. Hänen mukaansa kalanviljelijät ovat siirtyneet ruokkimaan kaloja yhä enemmän viljalla ja kasviperäisillä öljyillä. Seurauksena on ollut kalan omega-3:n väheneminen puoleen ja omega-6:n lisääntyminen. Frøylandin mukaan [villi] norjalainen lohi sisältää keskimäärin 4 grammaa omega-3:a/100 g lohta.

Finelin mukaan 150 g lohta sisältäisi noin 600 mg EPAa eli lähes saman verran kuin yksi 650 mg:n kapseli (90 %) E-EPAa. Harva meistä saa ruuastaan riittävästi omega-3-rasvahappoja, joten kalaöljyn käyttö ravintolisänä on hyvin perusteltua.

Oma kommentti