Kävelykyvyttömästä juoksukuntoon

Pertti Kujanpää luuli tekevänsä viisaasti, kun hän alkoi hölkätä kolmen kilometrin työmatkansa aamuin illoin. Teko sinällään oli varmaan hyvä, mutta vasen polvi päätti toisin. Se otti niin pahasti itseensä, että kaksi lääkäriä ehdotti jo leikkausta.

It-alalla työskentelevä hankejohtaja Pertti Kujanpää, 55, asuu Helsingissä ja käy töissä vähän yli kolmen kilometrin päässä. Hän alkoi hölkätä työmatkansa, koska halusi pitää kunnostaan hyvää huolta. Päivän mittaan kilometrejä kertyi siis vajaat seitsemän, ja kun matka taittui kohtuullisen kovia ja niveliä rasittavia katureittejä pitkin, siitä ei vasen polvi pitänyt. Yksi polvea ärsyttänyt tekijä oli myös se, että Pertillä oli elopainoa runsaat 80 kiloa. Totta kai mukana oli myös jonkin verran ikärappeumaa.

– Sitähän piti näyttää lääkäreille. Useampi lääkäri totesi, että polven kierukassa on repeämä ja että se pitäisi leikata. Menin sitten kuitenkin vielä omasairaalaan näyttämään polvea, ja siellä todettiin, ettei leikkaus kannata. Minulle määrättiin kolmen kuukauden fysioterapeuttiohjelma, rupesin kuntouttamaan polvea myös itse ja kolmanneksi tekijäksi tuli parantumista tukeva nivelvalmiste, Via Naturalen Nivele-niminen tuote.

Monipuolinen ravintolisä

Nivele purutabletti on vahva ja monipuolinen ravintolisä. Se sisältää kasviperäistä glukosamiinia, kalakollageenia ja C-vitamiinia, jotka tukevat liikuntaelinten luonnollista joustoa ja hyvinvointia.

– Olin aluksi lähes kävelykyvytön, sillä jalka oli niin kipeä. Tein kuitenkin oman osuuteni ja nivelvalmiste omansa. Söin sitä kiltisti ja niin melkein kävelykyvytön kaveri tuli juoksukuntoon. Siinä tarvittiin kyllä myös omaa kovaa treenaamista. Siitä on nyt aikaa kolmisen vuotta.

Pertti sanoo, että Nivele on antanut hänelle luontaistuotteista kaikkein konkreettisimman avun. Hän käyttää myös muita ravintolisiä, vitamiineja ja hivenaineita. Niiden avulla hän on torjunut jo lapsuusvuosina puhjennutta atopiaa ja allergioita. Kaikkein pahimmin atopia on viime aikoina vaivannut kasvojen ja kaulan alueilla. Myös työstressi on lisännyt atopiaoireita. Pertti kävi vuosia sitten talvisin valohoidossakin, ja perinteisesti atopiaa on hoidettu myös runsaalla määrällä erilaisia rasvoja ja voiteita.

– Iho kuivuu helposti etenkin talviaikaan. Kun on kylmä, tekee mieli ruveta raapimaan ihoa, jolloin on aina bakteeritulehduksen vaara. Kesästä ja auringosta iho tykkää. Olen allerginen eläimille, huonepölylle ja kasvien siitepölyille. Pärjään kyllä lyhyitä aikoja koirien ja kissojen kanssa kunhan otan allergialääkettä, mutta samassa huoneessa yöpyminen ei onnistu. Siitepölyistä pahimmat oireet aiheuttaa pujo. Ruoka-aineallergioita ei onneksi ole.

Havupuu-uutejuomaa ja ravintolisiä

Pertti käyttää säännöllisesti erilaisia luontaistuotteita, kuten vitamiineja ja hivenaineita. Hän on tykästynyt yhden ja saman firman eli Via Naturalen tuotteisiin, joista uusimpana hän aloitti joulukuussa männyn Havupuu-uutejuoman nauttimisen. Männynkuoriuutteella on hyvin pitkä kansanperinteellinen tausta, ja sitä on käytetty muun muassa vastustuskyvyn tukemiseen. Pertin käyttämä valmiste on nimeltään Hyvän Olon Havupuujuoma ja 14:stä annospussista saadaan kotona veteen sekoitettuna 8,4 litraa valmista juomaa. Se säilyy jääkaapissa viikon verran ja päivittäinen annossuositus vaihtelee kahden ja kuuden desilitran välillä.

Havupuu-uutejuoma vaikuttaa tulehduksia estävästi, jolloin atooppinen iho ei mene yhtä helposti rikki kuin aiemmin. Hyvänä lisänä atopian hoidossa hänellä on myös Hyvän Olon Sinkkinitraatti -niminen sinkkivalmiste.

– Kaikki nämä luontaistuotteet pitävät mielen virkeänä ja miehen hommissa, hän naurahtaa.

– Työ on sen verran haastavaa, että on syytä varmistaa saavansa päivittäin kaikki tarpeelliset ravintoaineet. Olen nyt käyttänyt ravintolisiä noin viitisen vuotta ja olen oikein tyytyväinen. Jaksan tehdä töitä hyvällä energialla ja palaudun nopeasti rasituksesta.

Terveys-Hymy 6-2017

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Kari Pekonen
Avainsanat: allergia, atopia, jaksaminen, nivelvaiva, palautuminen, polvikierukan repeämä

Kommentit

Oma kommentti