Kolesteroli putosi kohinalla

Jens HjerppeVaasan kupeessa asuvalla Jens Hjerppellä todettiin muutama vuosi sitten huolestuttavan korkea kolesteroli. Kokonaiskolesteroli huiteli lähellä yhdeksää, kun tavoite on alle viiden.

Ainakaan Jens Hjerppen, 45, ruokailutavoista ei löydy selitystä hänen korkeille kolesteroliarvoilleen, sillä Jens ja hänen perheensä syövät poroa, hirveä, ekonautaa, lammasta ja kalaa.

Jens on koulutukseltaan rakennusmestari ja hänen vaimonsa työskentelee lähihoitajana. Pariskunnalla on kolme aikuista lasta, 26-vuotias poika sekä 24- ja 18-vuotiaat tytöt. Kun tätä juttua tehtiin, Jens opetti nuorimmaisilleen viimeisiä kertoja autolla ajoa. Nuori neiti myös sai ajokortin.

– Vielä ollaan väleissä, Jens nauraa.

– Meillä on ollut oikein hauskaa, kun olemme puoli vuotta ajelleet yhdessä. Olen opettanut kaikkia lapsiani.

Jens on ajellut myös moottoripyörällä, ja hyvin traagisin seurauksin. Onnettomuudesta on aikaa jo parikymmentä vuotta, mutta hän itse ei muista siitä yhtään mitään. Kolmion takaa tuli auto, joka jyräsi Jensin pahemman kerran. Häneltä murtui selkänikamia, lantio halkesi ja jalat katkesivat monesta kohtaa. Vaikka Jens pystyy viettämään ulkoisesti aivan normaalia elämää, vaivoja jäi etenkin selkään mutta myös jalkoihin niin paljon, että hän on ollut nyt kolmisen vuotta eläkkeellä.

– Ajan vieläkin silloin tällöin moottoripyörällä, mutta en lähde maantielle, koska siellä on niin paljon hulluja, hän toteaa.

– Ajelen metsässä ja radalla silloin kun ajelen.

Onnettomuuden aiheuttamien vaivojen lisäksi Jensiä on kiusannut myös koholla oleva kolesteroli, joka löytyi työterveystarkastuksessa jo vuosia sitten. Korkeaa kolesterolia on myös Jensin suvussa, mutta nämä sukulaiset ovat eläneet 90-vuotiaiksi. Tilanne huolestutti kuitenkin Jensiä.

– Kokonaiskolesteroli oli lähempänä yhdeksää. Sain siihen aluksi rosuvastatiinia sisältävää Crestor-nimistä kolesterolilääkettä, ja kolesteroli alkoikin laskea sillä, mutta sitten tykättiin, että se on liian kallista. Minulle määrättiin simvastatiinia, mutta sillä arvot eivät pudonneet. Sitten kuitenkin minulle sanottiin, että saan korvauksen tästä kalliimmasta lääkkeestä vaikeahoitoisen veren rasva-aineenvaihdunnan vuoksi.

Ihan ongelmitta statiinien syönti ei kuitenkaan sujunut. Jensille alkoi tulla vaikeita lihaskramppeja, joita silloin tällöin ilmenee statiinien yhteydessä.

– Olin jonkin aikaa syömättä Crestoria, mutta sitten kun aloitin sen taas, seurauksena oli niin älyttömiä kramppeja, etten voinut maata edes sängyssä paikallani vaan piti nousta ylös. Kyse ei ollut edes suonenvedosta vaan jostakin ihan muusta. Rupesin surffailemaan netissä ja huomasin, että jotkut muutkin olivat valittaneet samasta hommasta. Eräs kaverini oli kokeillut Punariisi-berberiiniä ja minä päätin tehdä samoin.

Jens alkoi ottaa Punariisi-berberiiniä maaliskuun lopussa. Jo ennen tätä hän kävi  mittauttamassa kolesterolinsa, ja lukemat näyttivät aika hurjilta. Kokonaiskolesteroli oli 8,7, ”huono” eli LDL-kolesteroli oli 5,8, ”hyvä” eli HDL-kolesteroli oli 1,23 ja haitalliset triglyseridit näyttivät lukemia 3,7. Tavoitearvojen mukaan kokonaiskolesterolin yläraja on viisi, LDL:n kolme ja HDL-kolesterolia pitäisi olla yli yhden. Triglyjen ylärajaksi on katsottu kaksi, joten Jensin arvot olivat pahasti pielessä.

– Rupesin ottamaan Punariisi-berberiiniä kaksi tablettia aamulla ja kaksi illalla. Olin syönyt tuotetta vajaat kaksi kuukautta, kun menin uudestaan kolesterolimittauksiin. Nyt kokonaiskolesteroli oli pudonnut 6,9:ään, LDL oli 3,7, HDL oli pysynyt samana eli se oli 1,23, mutta triglyseridit olivat nousseet mystisesti 4,43:een. Se on ainoa asia, joka ei vielä ole onnistunut, vaikka muut arvot putosivat komeasti.

Jens syö edelleen Punariisi-berberiiniä, mutta ei enää yhtä ahkerasti kuin keväällä. Hän on ruvennut silloin tällöin ottamaan myös Crestoria, josko hän saisi sillä laskemaan myös triglyjä.

– En ole juurikaan syönyt mitään luontaistuotteita, mitä nyt omega-3-kapseleita silloin tällöin.

– Muuten tunnen itseni ihan terveeksi, ei ole edes verenpainetta. Mutta kyllä nämäkin terveysmurheet yhdelle miehelle riittävät – seuraavia odotellessa. Ei tässä auta muu kuin huumori.

– Kaiken kaikkiaan olen kuitenkin tyytyväinen Punariisi-berberiiniin. Vielä kun saisi jollakin konstilla triglyseridit putoamaan.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Jarmo Glader

Terveys-Hymy 8-10

Teksti: Hymy
Avainsanat: kolesteroli, berberiini, statiini, punariisi

Kommentit

Oma kommentti