Kolesteroli putosi reilussa kuukaudessa

Timo Yömaa– Ehdin syödä punariisiä vain puolitoista kuukautta, mutta jo tänä aikana kolesteroli putosi 6.4:stä 5,2:een, keravalainen Timo Yömaa toteaa tyytyväisenä.

Tuusulan Maskussa huonekaluja myyvä Timo Yömaa, 28, on sen verran nuori mies, ettei hänellä luulisi olevan terveysongelmia. Ei hänellä oikeasti ole ollutkaan, mutta koholla ollut kolesteroli herätti ihmetystä.

– Isällä on korkea kolesteroli ja niin on äidilläkin. Äiti varoo rasvoja viimeisen päälle. Olin aavistellut jo pitempään, että samaa vikaa voisi olla minullakin, mutta se varmistui viime syksynä terveystarkastuksessa. Ensimmäisessä mittauksessa kokonaiskolesteroli oli 6,4, kun sen pitäisi olla alle viiden. LDL-kolesteroli eli niin sanottu huono kolesteroli oli sekin yli suosituksen, joka on tasan kolme. Minulla se oli 3,6. Hyvä eli HDL-kolesteroli oli kuitenkin yli suositusrajan, joka on yksi. Minulla HDL-arvo oli 1,5.

Timo päätti korjata tilanteen parin kuukauden tiukalla ruokavaliolla. Hän pudotti grillireissut puoleen ja lisäsi ravintoonsa runsaasti kasviksia. Hän rajoitti myös oluen juontia ja rupesi käyttämään ruuanlaitossa kylmäpuristettua rypsiöljyä.

– Menin uusiin mittauksiin tämän jälkeen, mutta ruokavalioremontilla ei ollut kovin suurta vaikutusta. Kokonaiskolesteroli oli edelleen 6,2, mutta HDL-kolesteroli oli hiukan parempi kuin aiemmin.

Lääkäreiden mielipiteet tilanteesta vaihtelivat: yksi kehotti Timoa hiukan muuttamaan ruokavaliotaan, kun taas toinen sanoi, ettei tilanne ollut hengenvaarallinen, vaikka kokonaiskolesteroli olisi 6,4.  Tutkijat ovat viime vuosina alkaneet olla sitä mieltä, että ainoastaan hapettunut LDL-kolesteroli on vaarallista ja että kokonaiskolesterolia tärkeämpi on HDL- ja LDL-kolesterolien keskinäinen suhde. Onpa kuulunut sellaisiakin äänenpainoja, joiden mukaan kolesterolin vaaroja ylipäänsä on suuresti liioiteltu.

– Päätin kuitenkin pistää arvot kuntoon. Kuulin eräältä tuttavaltani punariisistä, ja niinpä päätin ruveta syömään sitä. Aloitin satsin tammikuussa ja otin päivittäin kaksi tablettia aina kun muistin. Koska toisinaan unohdin sen, kuukauden annos kesti minulla puolitoista kuukautta. Menin sen päätyttyä uusiin mittauksiin, ja kokonaiskolesteroli oli nyt 5,2. Se oli siis laskenut vain puolessatoista kuukaudessa yli pykälän. LDL oli vielä hiukan yli kolmen, mutta HDL oli pysynyt ennallaan eli se oli 1,5.

Timo vakuuttaa, ettei hän punariisikuurinsa aikana muuttanut millään tavoin elintapojaan. Hän on varma siitä, että kokonaiskolesterolin merkittävä putoaminen on yksinomaan punariisin ansiota.

– Aion syödä sitä vielä pari pakettia, jonka jälkeen kokonaiskolesteroli putoaa taatusti alle viiden. Olen lukenut netistä paljon tästä asiasta ja olen tyytyväinen, että käyttämässäni valmisteessa on myös ubikinonia. Otan lisäksi vielä rasvahappokapseleita, ja koska harrastan punttisalilla käyntiä, syön myös Leaderin proteiinipatukoita massan lisäämiseksi. Nekin ovat toimineet todella hyvin.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 5-09

Teksti: Hymy
Avainsanat: kolesteroli, punariisi, Q10

Kommentit

Oma kommentti