Kolesteroli putosi yli kolme pykälää

Ismo Paju ja kissaImatralaiselta Ismo Pajulta löytyi runsas vuosi sitten rutiinitarkastuksessa huomattavan korkea kolesteroli. Mittari pysähtyi lukemaan 8,5, kun suositusarvo on alle viiden.

– Lääkäri ehdotteli lääkitystä, mutta minä sanoin, että haluan ensiksi yrittää muita konsteja, Ismo toteaa.

Ismo Paju, 54, nimittelee itseään monitoimimieheksi. Hän on työskennellyt muun muassa teollisuusvartija-talonmiehenä ja lehtitilausmyyjänä, mutta tällä hetkellä hän ei ole työelämässä. Yhtenä syynä siihen on hänen osalleen sattunut hoitovirhe: kaksi kortisonipiikkiä olkapäähän eivät osuneet sinne minne pitivät vaan aiheuttivat pysyvän hermovaurion.

– Tietysti se tuli vielä oikealle puolelle ja minä olen oikeakätinen, Ismo harmittelee. – Enkä saanut edes kunnon korvauksia, mitä nyt muutama tonni tuli, mutta tällä kädellä minun on nyt yritettävä pärjätä koko loppuelämä. Olen oppinut hoitamaan hommia vasemmalla kädellä, mutta kyllä se silti haittaa. Pystyn oikealla kädellä tekemään hommia pään tasolle saakka, mutta jos täytyy kurottaa siitä ylemmäksi, tulee hankaluuksia. Jos rupean kiertämään lamppua kattoon, se kyllä poksahtaa sieltä alas.

Ismo on kotoisin Imatralta, mutta hänellä on kiinnekohtia myös Parikkalassa ja Lappeenrannassa. Hän on eronnut ja hänellä on aikuinen tytär. Tällä hetkellä Ismo arvelee olevansa ”melkein sinkku”, vaikka naisystävä onkin olemassa.

– Olen luontofriikki, eläinten ystävä, hän määrittelee itsensä. – Minä tykkään kaikista eläimistä ja ne tykkäävät minusta. Mulla on kotieläimenä oikein viisas kissa, kaksivuotias Nöpö Nuppu, mutta se tuntee myös nimen Nupuska. Tämän lisäksi naapurin mummon kissa muutti minun puolelleni ja sillä on viisi pentua, joten vilskettä riittää. Täällä on aikamoinen sirkus ennen ruokailua ja vielä sen jälkeenkin.

Kolme vuotta sitten siunaantuneiden olkapäämurheiden ohella Ismolla on ollut huolta myös yllättäen löytyneestä korkeasta kolesterolista. Se keksittiin rutiinitarkastuksessa runsas vuosi sitten. Lukemat olivat kovat, 8,5.

– Suvussa ei ole korkeaa kolesterolia, joten tämä oli ihan minun oma juttuni, Ismo toteaa.

– Lääkärit ehdottivat totta kai heti kovaa lääkitystä, mutta minä pistin hanttiin ja ilmoitin, että haluan yrittää kolesterolin pudottamista ensiksi muilla konsteilla. Menin Imatralla luontaistuotekauppaan, missä minua neuvottiin, ja niin aloitin syödä RedRiz-punariisiä.

Ismo oli seuraavan kerran kolesterolimittauksissa kolmen, neljän kuukauden kuluttua punariisikuurin aloittamisesta. Nyt lukemat olivat pudonneet rajusti, sillä mittari näytti numeroita 5,1 – eli oltiin hyvin lähellä tavoitetasoa.

– Lääkärit ja hoitajat eivät sanoneet siihen yhtään mitään, Ismo hymähtää. – Kerran mainitsin asiasta yhdelle hoitajalle, mutta eivät ne tykkää eivätkä ne ota kantaa, kun ne ovat kovien lääkkeiden kannalla.

Ismo söi punariisiä pakkausten ohjeiden mukaisesti eli kaksi tablettia aamulla ja kaksi illalla. Viime aikoina hän on pitänyt pientä taukoa, mutta kun hän aloittaa taas punariisikuurin, hän aikoo ottaa vain yhden tabletin päivässä.

– Nyt tiedän, että homma toimii, hän toteaa. – Luontaistuotteet olivat minulle jonkin verran tuttuja jo tätä ennen, mutta tällä hetkellä en syö yhtään mitään. Punariisi riittää sitten, kun sitä tarvitsen.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Marjut Vuotila

Terveys-Hymy 10-2007

Teksti:Fenno Natura
Avainsanat: kolesteroli, monascus-hiiva, punariisi, RedRiz

Kommentit

Oma kommentti