Kolesteroli tippui kolmessa kuukaudessa

Kyllikki OjalaKirkkonummelainen Kyllikki Ojala on saanut omakohtaisesti kokea E-EPA -kalaöljyn tehon. Hänen kolesterolinsa putosi kolmessa kuukaudessa 6,8:sta 4,7:ään ja myös optikolle tuli asiaa.

Kyllikki Ojala, 63, työskenteli ylityöjohtajana siivousalalla, mutta hän joutui jäämään sairauseläkkeelle ennen aikojaan loukattuaan polvensa muutama vuosi sitten. Kyllikin aviomies Raimo, 68, työskenteli metallialalla, mutta työelämän viime vuodet hän jakeli Kyllikin kanssa Hesareita Espoon Olarissa. Pariskunnalla on kolme lasta, jotka ovat olleet maailmalla jo kauan.

– Terveydessä ei ole ollut sen suurempia murheita, mutta kolesteroli rupesi jossakin vaiheessa nousemaan, Kyllikki kertoo. – Minulla on todettu vaikea rasva-aineenvaihdunnan häiriö. Sain siihen lääkityksen, mutta se ei auttanut yhtään ja lopetin sen, kunnes kolesteroli pari vuotta sitten alkoi taas nousta.

Kyllikki oli jo jonkin aikaa syönyt tavanomaisia kalaöljykapseleita kolesterolinsa pudottamisen toivossa, mutta sitten hän sattui löytämään internetistä tohtori Matti Tolosen sivut www.biovita.fi.  Erityisesti häntä kiinnostivat E-EPA-nimisellä kalaöljyllä tehdyt tutkimukset, joiden mukaan E-EPA on erinomaisen tehokasta. Kyllikki päätti siitä paikasta ostaa kolmen kuukauden pakkauksen Bio-Vitan 650 mg E-EPAa.

– Alkuvuodesta 2006 rupesin ottamaan joka päivä kaksi kapselia aamuisin. Kolesteroli oli lähtiessä 6,8 eli aika lailla koholla, kun tavoitearvo on enintään viisi. Söin samanaikaisesti ihan pientä annosta lääkärin määräämää reseptilääkettä, mutta muuten mitään muutosta elin- tai ruokailutavoissani ei tapahtunut. Kun kolme kuukautta oli kulunut, kolesteroli oli pudonnut yli kaksi pykälää eli se näytti lukemaa 4,7. Lääkitystäkin on jouduttu vähän rukkaamaan, ja nykyään kolesteroliarvo on tavoitteen mukaisesti 4,4.

– Eikä tässä vielä suinkaan kaikki. Rupesin ihmettelemään, mikä minulle nyt oli tullut, kun silmälasit alkoivat heikentyä. Tuntui, etten nähnyt enää yhtään mitään laseilla. Oli pakko mennä optikon luo, ja hän totesi tutkimukset tehtyään, että kaukonäköni oli selvästi parantunut. Se oli pudonnut kakkosesta 1,75:een eli niin paljon, että jouduin vaihtamaan silmälasit. Pistän tämänkin jutun kokonaan E-EPAn piikkiin.

– Kerroin E-EPAsta optikollekin, mutta ei hän sanonut siihen mitään. Ei näihin asioihin reagoida, koska kyseessä on ravintolisä eikä reseptillä oleva apteekkitavara.

– Tilanne on vain sikäli nurinkurinen, että KELA ei korvaa kalaöljyvalmisteita, mutta lääkärin määräämiä kolesterolilääkkeitä se korvaa. On se vaan vahinko, että tilanne on tällainen. Ennen vanhaan ihmiset söivät paljon kalaa, nykyään se on vähentynyt. E-EPAsta ihminen saa kalan tärkeät omega-3-rasvahapot.

– 650 mg E-EPAsta on ollut minulle kuitenkin ihan selvää hyötyä. Tunnen kuinka verikin virtaa notkeammin kuin ennen. Ei ole minkäänlaisia huimauksia.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Teveys-Hymy 10-08

Teksti:Bio-Vita
Avainsanat: E-EPA, kalaöljy, kolesteroli, silmävaivat

Kommentit

Oma kommentti