Kolesterolisota jatkuu

Ovatko tyydyttynyt maaeläinrasva ja kolesteroli sydäntautien syy? Pitääkö kohonnutta kolesterolia alentaa lääkkein? Aiheuttavatko lääkkeet enemmän haittaa kuin hyötyä?


Käsitys kolesterolin haitallisista vaikutuksista valtimoissa käynnistyi jo vuonna 1914 Pietarissa kaneilla tehdyistä kokeista. 1950-luvulla tehtyjen väestötutkimusten tuloksia tulkittiin niin, että voi, läski ja muu maaeläinrasva nostaa veren kolesterolipitoisuutta ja aiheuttaa sepelvaltimotautia, sydänkohtauksia ja -kuolemia.

Pohjois-Karjala-projektin aikana 1970-luvulla eläinrasva julistettiin pannaan. Vuonna 1994 kolesterolia alentavien statiinilääkkeiden käyttö tuli yleiseksi terveyspolitiikaksi, jonka uskottiin ehkäisevän sydäntaudit ja -kuolemat. Vuosina 1999–2009 statiinien käyttäjien määrä lisääntyi noin 49 000 henkilöllä vuosittain. Tänä vuonna käyttäjiä on noin 650 000.

Määrä oli ollut jo suurempikin, mutta se kääntyi laskuun syksyllä 2010 Kolesterolipommi-nimisen TV-ohjelman jälkeen. Ohjelma osoitti, että käypähoitotyöryhmän jäsenet, yhtä lukuun ottamatta, ovat lääketeollisuuden talutusnuorassa. Heihin kuuluu myös Sydänliiton ylilääkäri Mikko Syvänne, joka itse myönsi TV:ssä saaneensa rahaa lääketeollisuudelta.

Ohjelma ja vuosi sitten ilmestynyt kirja Suuri kolesterolihuijaus avasivat ihmisten silmät huomaamaan, että meitä johdetaan harhaan. Kolesterolitutkimuksissa on ilmennyt tarkoitushakuista tilastokikkailua ja julkaisuharhaa, joilla lääkäreitä on jymäytetty.

Viime vuosina Valion entinen tutkimusjohtaja, professori Kari Salminen on arvostellut näkyvästi rasvateoriaa. Hänen mukaansa mikään tutkimus ei osoita, että voi tukkisi valtimoita. Jopa ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm ja pääjohtaja Pekka Puska joutuivat myöntämään suorassa TV-lähetyksessä, ettei sellaista tutkimusta ole olemassakaan.

Puskan oppeja ovat minun lisäkseni arvostelleet muiden muassa epidemiologi ja patologi dosentti Heikki Korpela, kirurgi Antti Heikkilä, biokemisti Jussi Halleen ja jyväskyläläinen diplomi-insinööri Leino Utriainen.

Itä-Suomen yliopiston terveyssosiologian dosentti Markku Myllykangas on kritisoinut voimakkaasti turhaa lääkitystä. Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa sydänkuolleisuus ensimmäisen sydäninfarktin jälkeen on Suomen suurin. Sydäninfarktipotilaista kuolee ensimmäisenä sairausvuonna yli 25 prosenttia, kun vastaava kuolleisuus Japanin Okinawalla on alle 10 prosenttia, muistuttaa tohtori Korpela.

Statiinit eivät siis suinkaan ehkäise sydänkuolemia niin tehokkaasti kuin meille uskotellaan. Tilastokeskuksen mukaan sepelvaltimotautikuolemat eivät ole vähentyneet vuoden 1969 jälkeen, vaikka kansa syö statiineja ja kolesterolilukemat ovat pienentyneet. Vuonna 1969 näitä kuolemia oli 11 619 ja 2010 vastaavasti 11 767. Eihän tässä näin pitänyt käydä.

Ruotsissa kolesteroliteoriaa ja statiinihoitoa arvostelee jyrkimmin sisätautiopin dosentti Uffe Ravnskov.

”Kolesterolikampanja on nykyajan lääketieteen suurin skandaali. Kyse on rahasta. Lääkefirmat kuuluvat kaikkein menestyneimpään teollisuuden alaan koko maailmassa. Ja ne maksavat hyvin kaikille tutkijoille, jotka tukevat lääketeollisuutta”, hän sanoo.

Ravnskovin Kolesterolimyytti poltettiin Suomen TV:ssä roviolla muutama vuosi sitten. Eräät muutkin ruotsalaiset sydän- ja sisätautilääkärit päättivät haudata virheellisen kolesterolihypoteesin ja he kirjoittivat viime vuonna kolesterolista muistosanat Scandinavian Cardiovascular Journal -lehden pääkirjoituksessa.

Norjassa Haukelandin yliopistoklinikan sydänprofessori Ottar Nygårdin mukaan terveet iäkkäät ihmiset syövät turhaan statiineja enemmän kuin koskaan. Nygård kehottaa terveyskeskuslääkäreitä lopettamaan yli 65-vuotiaiden kolesterolimittaukset ja -lääkityksen. Kahdensadan terveen ihmisen on syötävä kolesterolilääkkeitä kolme vuotta, jotta yksi heistä säästyy sydänkohtaukselta. Suhde on järjetön, katsoo Nygård.

Amerikkalainen sydänkirurgi Dwight Lundell leikkasi 25 vuoden aikana yli 5 000 sydänpotilasta, joista monia oli myös hoidettu kolesterolilääkkein. Muutama vuosi sitten hän myönsi, että lääketeollisuus oli johtanut häntä harhaan uskottelemalla, että sydäntautien syy oli kolesteroli.

Lundell kirjoitti aiheesta kaksi kirjaa, joiden mukaan kolesteroliteoria on suuri valhe. Seurauksena oli, että muut lääkärit alkoivat panetella Lundellia, ja hän menetti kirurgin oikeutensa.

Vuonna 2009 Yhdysvalloissa julkaistiin 136 905 ihmisen tutkimus, jossa akuutin sydänkohtauksen saaneiden potilaiden kolesteroli oli merkitsevästi matalampi kuin samanikäisten terveiden verrokkien. Tutkimus osoitti, ettei kolesterolin alentaminen ehkäise sepelvaltimotautia, vaan pikemminkin päinvastoin.

Lähes kaikissa japanilaisissa tutkimuksissa kokonaiskuolleisuus on ollut vähäisintä henkilöillä, joilla on paljon kolesterolia veressään. Tutkimukset eivät siis tue nykyisin vallitsevaa kolesteroliteoriaa, sanovat japanilaiset tutkijat.

Lähes kaikki statiinitutkimukset ovat lääketeollisuuden rahoittamia ja niiden tuloksia on manipuloitu niin, että lääkkeiden hyödyt näyttävät suurilta ja sivuvaikutukset vähäisiltä. Viime vuosina karmea totuus on alkanut paljastua: joka viides statiineja käyttävä henkilö saa jonkinlaisia sivuvaikutuksia. Mitä vahvempi statiini, sitä enemmän sivuvaikutuksia.

Uusi amerikkalainen tutkimus kertoo, että statiinihoito kiihdyttää diabeetikkojen valtimoiden kalkkiutumista. Raportin julkaisi Yhdysvaltain Diabetesliiton tiedelehti Diabetes Care. Tulos on yllättävä, sillä Suomessakin diabeetikoille määrätään statiineja, joiden uskotaan ehkäisevän valtimotauteja. Nyt siis näyttääkin siltä, että lääkitys aiheuttaa ja pahentaa tautia.

Vastikään kävi ilmi, että statiinit lisäävät tyypin 2 diabeteksen riskiä. Naisten riski suurenee lähes 50 prosenttia. Lääkäreille on uskoteltu, että statiinit ovat hyvin tutkittuja ja turvallisia lääkkeitä. Eihän tässä näin pitänyt käydä!

Yleisimpiä sivuvaikutuksia ovat lihaskivut ja lihasheikkous. Harvinaisempia ovat muisti- ja unihäiriöt, maksa-, haima-, keuhko-, sydänlihas-, munuais- ja hermovauriot sekä harmaakaihi. Vaikka ne ovat harvinaisia, kohdalle sattuessaan ne vievät ihmiseltä terveyden.

Teksti: Tohtori Matti Tolonen

Terveys-Hymy 10-12

 

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: kolesteroli, statiini, sydän, sydänkohtaus

Kommentit

Oma kommentti