Kolotukset kuriin laastarilla

Erik ThorsOravaisissa asuva Erik Thors on tämän kesän aikana opetellut lonkkaleikkauksen jäljiltä uudestaan kävelemään.

– Vasen lonkka oli pakko leikata kulumien takia ja pistää terästä tilalle, hän kertoo.

Erik Thors, 73, sai 20-vuotiaana, armeijasta päästyään  taksiluvan ja ajoi sen jälkeen taksia tasan puoli vuosisataa. Taksikortti otettiin lakisääteisesti pois, kun mittariin tuli 70 vuotta, mutta yksityisautoilu jatkuu yhä.

Erik laskee 50 vuoden aikana ajaneensa taksia yli kuusi miljoonaa kilometriä. Kun maapallon ympärysmitta on noin 40 000 km, tämä tarkoittaa, että Erik on ajanut 150 kertaa maapallon ympäri. Eikä tässä vielä kaikki: hänellä on koko ajan ollut allaan Mersu, joita hänellä on niin ikään ollut 150 kappaletta! Eli yksinkertaisen matematiikan mukaan yhdellä Mersulla on ajettu kertaalleen maapallo ympäri. Pisin yhtämittainen keikka Erikillä on ollut Brysseliin ja takaisin. Kyyditettävänä oli koululuokka, joka oli voittanut matkan EU:n ytimeen.

Erik ei ole koskaan ajanut kolaria, mutta kerran hän luisteli kesärenkailla ojaan, kun takatalvi yllätti. Heti ensimmäisenä taksikuskivuotenaan hänelle sattui peräti kolme eri tilannetta, jolloin kyyditettävä yritti henkeä pois. Yksi kuristi kaulasta, toisella oli puukko ja kolmas yritti lyödä viinapullolla, mutta jokaisesta tilanteesta Erik selvisi vahingoittumatta. Vielä seuraavanakin vuonna hänelle tuli hankaluuksia kansallispukuisen seurueen kanssa, mutta sen jälkeen on ollut rauhallisempaa.

Erikin vaimo Siv on vuosimallia -41, automiehen pojat vuosimallia -66 ja -76 ja tytär vuosimallia -71. Pojat jatkavat isänsä perustamassa firmassa, joka käsittää jo kahdeksan taksia ja kuusi rekkaa. Thorsit pitivät aikanaan vuosikausia myös huoltoasemaa ja yökahvilaa.

Vielä nelisenkymmentä vuotta sitten Erik poltti kynttiläänsä molemmista päistä. Hän ajoi taksia yötä päivää, vahti yöbaarin humalaisia ja poltti kolme askia tupakkaa vuorokaudessa. Verenkierto alkoi selvästi kärsiä, joten Erik lopetti tupakoinnin ja osti kuntopyörän.

– Olin Ruotsissa kesäloma-aikana sukuloimassa ja silmiini osui kirja, jossa oli juttua soijalesitiinistä. Kotona menin heti apteekkiin ja kysyin apteekkari Pomoellilta, onko heillä tällaista valmistetta. Olihan heillä, ja kaiken lisäksi vielä apteekkarin itsensä kehittämää. Rupesin ottamaan sitä alkuun yhden ruokalusikallisen aamulla ja toisen illalla, ja huomasin jo kolmen vuorokauden jälkeen, kuinka verenkierto alkoi palautua. Olen nyt syönyt samaa valmistetta 38 vuoden ajan. Yleensä yksi ruokalusikallinen aamulla riittää, mutta jos olen oikein väsynyt, otan toisen vielä illalla. Soijalesitiini ohentaa verta ja estää veritulppien synnyn.

– Olen neuvonut tätä valmistetta monelle autokuskille, jotka eivät ole voineet juoda kahvia, kun niillä on ollut huono vatsa. Moni on ryhtynyt kokeilemaan ja tullut kuukauden päästä kiittelemään ja sanomaan, ettei kahvin juomisen kanssa ole enää mitään ongelmia.

Lonkka temppuilee

Erikin terveys on pitänyt hyvin, vaikka matkaan mahtuukin raju sementtilattialle putoaminen ja kantapään hajoaminen kolmeen osaan. Kolmisen vuotta sitten hänellä todettiin hyvin korkea verenpaine, peräti 212/105, mutta se on pysynyt kurissa lääkityksellä.

Samojen liikkeiden toisto puolen vuosisadan ajan on kuitenkin vaatinut veronsa. Vasen lonkka kului loppuun, eikä ihme, sillä Erik tuli 50 vuoden aikana astuneeksi vähintään 50 kertaa päivässä samalla tavalla taksistaan ulos. Lonkkaa särki vuosi vuodelta entistä enemmän ja niinpä hän oli leikkausjonossa puolitoista vuotta, kunnes toukokuun alussa lonkka vaihdettiin teräksiseksi.

– Sitä särki kaiken aikaa ja erityisesti öisin makuuasennossa, Erik muistelee. – Mutta sitten onneksi sain kuulla Valioravinnon kidelaastarista. Sen keksijä Hans Hede asuu tässä lähellä. Olen huomannut, että jos pistää neljä laastaria siihen paikkaan, missä särky on, niin vartin päästä särky lakkaa kokonaan. Yksi laastari kestää viikon, jonka jälkeen se on syytä uusia. Iho laastarin alla kovenee ja yhteys katkeaa.

Erik on näyttänyt kidelaastareita sairaalassa lääkäreillekin, mutta seurauksena on ollut yleistä hämmästystä ja päänpyöritystä.

– Ne ovat vain katsoneet ja ihmetelleet, että mikä tuo on. Olen tietysti vastannut, että kidelaastari, mutta asia on jäänyt siihen. Eivät ne ole sitä kieltäneetkään. Olen kidelaastarin ansiosta pystynyt vähentämään särkylääkkeiden syöntiä ihan minimiin, ja nyt olen ruvennut laittamaan laastareita myös oikeaan polveeni, joka on alkanut vihoitella ihan sen takia, kun vasemman lonkan leikkauksen takia painoa on tullut oikealle puolelle. Nyt on särky kadonnut polvestakin laastarien ansiosta.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Jarmo Glader

Terveys-Hymy 8-09

Teksti:Valioravinto
Avainsanat: kidelaastari, kipu, pietsosähkö, särky

Kommentit

Oma kommentti