Kuiviin silmiin löytyy apu

Optikko Aija Hirsimäki ihmetteli, miksi kuivista silmistä kärsiviä asiakkaita ilmaantui entistä enemmän – ja yhä nuorempia. Hän kehitteli vaivaan valmisteen.

Aija Hirsimäki, 53, valmistui optikoksi vuonna 1987 ja perusti Vammalan Silmäaseman kymmentä vuotta myöhemmin. Hän asuu Tampereella ja käy sieltä töissä Vammalassa. Työmatkaa kertyy suuntaansa päivittäin viitisenkymmentä kilometriä.

– Olen ollut optikkona siis iät ja ajat, hän naurahtaa.

– Huomasin työssäni, että kuivasilmäisyys alkoi pikkuhiljaa lisääntyä. Aiemmin se liittyi enimmäkseen joko naisten hormonijuttuihin, kuivasilmäisyyttä aiheuttaviin yleisairauksiin tai sitten ikääntyneiden ongelmiin, mutta vähitellen sitä alkoi ilmetä jo nuoremmillakin ihmisillä. Oireita pahentaa päivittäinen näytepäätetyö, samoin koneellinen ilmastointi, ja nykynuoret tuijottavat myös kännykkäänsä koko ajan.

Tyrniöljy 
ratkaisuksi

– Olin jo pitkään miettinyt tätä asiaa, kun kerran erään asiakkaan kanssa tuli puhe kuivasilmäisyydestä. Hän kertoi saaneensa siihen apua tyrniöljykapseleista, mikä sai minut kiinnostumaan. Asiakas kertoi aiemmin joutuneensa käyttämään vuosikausia silmätippoja, mutta nyt hän suorastaan vannoi tyrniöljyn nimiin. Sittemmin kuulin samanlaisia kertomuksia muiltakin.

– Asiakkaakseni alkoi tulla nuoria piilolaseja käyttäviä tyttöjä, jotka kärsivät kuivista silmistä. Olin jo joutunut muutamalle sanomaan, etten voinut laittaa heille piilareita, koska ne kuivattavat silmiä entisestään. Piilolasi on riski silmän terveydelle, jos silmä on jo ennestään kuiva.

Aija Hirsimäki alkoi tutkia tilannetta nuorten tyttöjen kanssa nyt tosissaan.

– Kerroin heille, että tyrniöljystä on olemassa näyttöä ja että siitä voisi olla apua. Yllytin heitä hakemaan tuotetta luontaistuotekaupasta ja sanoin, että katsotaan kuukauden kuluttua tilannetta uudestaan.

Suurimmalla osalla tilanne oli selvästi parantunut, jolloin itsekin vakuutuin lopullisesti asiasta. Ohjasin tyttöjä parin vuoden ajan luontaistuotekauppaan ja sain hankittua myös ketjuun yhden samantyyppisen tuotteen myyntiin. Sittemmin se tuote putosi pois ja tilalle tuli toinen.

Tuotekehittely alkaa

– Näistä lähtökohdista alkoi oma tuotekehittely, sillä kuivista silmistä kärsivät tulevat useimmiten ensimmäiseksi joko optikkoliikkeisiin tai silmälääkärille. Aika harva marssii luontaistuotekauppaan ja kysyy, mitä siellä on kuiville silmille. Kunnianhimoinen ajatukseni oli saada meidän alallemme oma tuote – eli sinne, missä kuivasilmäiset oikeasti ovat.

Aija alkoi pyöritellä ideaa mielessään. Asiakkaaksi sattui tulemaan luontaistuotealalla työskentelevä henkilö, jolle Aija kertoi suunnitelmistaan. Kaksikko löi päät yhteen ja alkoi kehitellä tuotetta.

– Pyysimme eri tehtailta erilaisia näytteitä ja testasimme niitä. Lopulta saimme kasaan sopivan yhdistelmän, ja nyt meidän valmisteemme on ollut markkinoilla jo runsaan vuoden ajan. Se on myynnissä vain optikkoliikkeissä tai lääkäriasemilla. Emme aio laajentua luontaistuotekauppoihin tai apteekkeihin.

Valmisteessa on kolme vaikuttavaa ainetta: luomutyrniöljy, mustikkauute ja B2-vitamiini. Tuote valmistetaan Norjassa.

– Meidän tuotteessamme  on eniten palmitoleenihappoa, ja mustikkauutetta on kolminkertainen määrä verrattuna Ruotsin myydyimpään mustikkauutetuotteeseen. Sekä tyrnillä että mustikkauutteella on todettu olevan tulehdusta poistavaa ominaisuutta. Kuivasilmäisyys aiheuttaa silmään usein tulehduksellisen tilan.

Kuivasilmäisiä paljon

Mustikalla on parantavia vaikutuksia.

– Mustikkauutteen sisältämä antosyaani vähentää silmien väsymystä näyttöpäätetyössä. Japanissa 2015 tehdyn tutkimuksen mukaan mustikalla on sellainen ominaisuus, että se parantaa silmien kykyä sopeutua erilaisiin olosuhteisiin. Näyttöpäätteellähän on kirkasta valoa, mutta aina välillä pitää katsoa papereihin, jonka jälkeen täytyy taas ruveta tuijottamaan kirkkaaseen näyttöpäätteeseen.

Aija Hirsimäki kertoo, että melkein joka toinen optikkoliikkeeseen nykyään saapuva asiakas kärsii kuivista silmistä. Hän hankki vuosi sitten kuivasilmäisyyslaitteen, joka on optikkoliikkeissä ainoa lajissaan koko maassa.

– Olen tutkinut useita satoja silmiä ennen ja jälkeen meidän tuotteemme käytön ja voin sanoa, että 85–90 prosenttia saa avun Kuivan Silmän Omegasta. Päiväannos ensimmäisen kuukauden ajan on neljä kapselia päivässä, mutta jos tilanne on oikein paha, samaa annosta jatketaan kahden kuukauden ajan. Kun tilanne helpottuu, annostus puolitetaan. Tuote sopii myös lapsille: minulla on asiakkaana nelivuotias poika, jolle riittää puolet aikuisen annoksesta.

Eikä kuivien silmien hoito tule edes kalliiksi.

– Kuukausikäytössä hinta on noin 20–24 euroa, joka on ihan kilpailukykyinen summa. Se sopii kaikille muille, mutta ei verenohennuslääkkeitä käyttäville. Tilanne on sama muidenkin omega-tuotteiden osalta.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Juha-Tapio Tuomela

Terveys-Hymy 5-2016

Teksti: Hymy
Avainsanat: kuivat silmät, mustikkauute, tyrniöljy

Kommentit

Mustikassa on tosiaan paljon sitä antosyaania mikä on mm. silmille sitä ”superruokaa”. Marja-aroniassa olen lukenut olevan samaa antosyaania jopa kolminkertainen määrä. Suomessa käytetään aroniaa pensas-aitoina, mistä niitä marjoja on helppo kerätä. Meillä täällä ruotsissa kasvaa tontilla kolme suurta aronia-pensasta ja nyt on istutettu muutama lisää. Marjoista voi keittää mehua ja hilloa, tai pakastaa, itse kuivattelin viime syksynä noin 70 litraa niitä ja miksailen tehosekottimella jauhoksi jota ripahtaa kukkurainen ruokalusikallinen aamujogurtin päälle. Tyrniäkin kasvaa omalla tontilla ja silmissä ei ole vaivoja yli 70 ikävuodesta huolimatta!

Oma kommentti