Kuluttajat haluavat rajoittaa lailla ruuan lisäaineiden määrää

Tuoreen kuluttajakyselyn mukaan 66 prosenttia suomalaisista haluaisi rajoittaa lailla sitä, kuinka montaa eri lisäainetta elintarvikkeessa saa olla. He ilmoittavat myös olevansa valmiita maksamaan enemmän lisäaineettomasta ruuasta.

Nykyinen laki rajoittaa joidenkin lisäaineiden käyttömääriä ja käyttökohteita, mutta ei tuotteessa käytettävien lisäaineiden yhteismäärää.

Huoli lisäaineita kohtaan kasvaa iän myötä

Evita-lehden Taloustutkimuksella teettämän kyselyn mukaan innokkaimmin lisäaineita rajoittaisivat naiset, joista 71 prosenttia kannattaa lain säätämistä. Miehistä samoin ajattelee 61 prosenttia. Huolestuneisuus lisäaineista voimistuu iän myötä. 15 – 24-vuotiaista lisäaineet huolettavat 44 prosenttia, kun 35 – 49-vuotiaista huolestuneita on 67 prosenttia ja 50 – 79 vuotiaista jo 73 prosenttia.

Tulos poikkeaa jonkin verran viime marraskuussa julkaistusta Eurobarometristä, jossa 60 prosenttia suomalaisista ilmoitti olevansa huolissaan lisäaineista. Barometrin mukaan suomalaisista 75 prosenttia ei pidä todennäköisenä sitä, että ruoka voisi vahingoittaa omaa terveyttä.

Elintarviketurvallisuusviraston Eviran pääjohtaja Jaana Husu-Kallio kertoi tammikuussa, että kokonaissaannin ja yhteisvaikutusten tutkiminen aloitetaan Suomessa ja EU:ssa tulevaisuudessa myös lisäaineiden riskinarvioinnissa.

Neljännes suunnittelee ruokavaliomuutosta

Haastatelluista 27 prosenttia aikoo muuttaa ruokailutottumuksiaan viime aikoina julkisuudessa käytyjen ruokakeskustelujen johdosta. Heistä 82 prosenttia aikoo ostaa enemmän lähiruokaa, 79 prosenttia rajoittaa valmisruokien määrää, 70 prosenttia ostaa enemmän luomua ja 57 prosenttia aikoo rajoittaa tehotuotetun lihan syöntiä.

Ruokailutottumuksiaan on halukas muuttamaan joka kolmas isoissa kaupungeissa asuva 35 – 49-vuotiaa nainen. Miehistä samaa aikoo hieman alle joka neljäs.

Taloustutkimus haastatteli tutkimusta varten alkuviikosta 500 suomalaista, jotka edustavat demografisesti kaikkia 15 – 79-vuotiaita suomalaisia.

Lähde: Ruokatieto

Muualla verkossa:
Evira: Lisäaineet
Evira: Lisäaineet: Väärä käsitykset

 

Teksti: Hymy
Avainsanat: lisäaine, elintarviketeollisuus

Kommentit

Oma kommentti