Kumpaakaan kyynärpäätä ei enää särje

Marko LehtonenMarko Lehtonen ehti työskennellä 12 vuotta samoissa yksitoikkoisissa ja raskaissa töissä metalliteollisuuden palveluksessa, kunnes tehdas siirsi tuotantonsa muualle ja hän jäi työttömäksi. Jäljelle jäivät vain kovat kivut.

– Paikat kipeytyivät, kun koko ajan joutui tekemään samaa liikettä, hän kertoo.

Pohjan kunnassa asuva Marko Lehtonen, 34, on juuri tullut Porkkalan vesiltä lohenpyynnistä. Lohi on, niin kuin tiedetään, niin arvokas kala, että sitä kannattaa pyydystää, vaikka ei saisikaan.

– Niin siinä kävi nytkin, hän huokaa.

– Minulla oli 8–9-kiloinen merilohi kiinni, kunnes se irtosi kymmenen sentin päässä haavista. Sellainen syö miestä, ja toipuminen vie pitkään. Olen tosin kerran saanut ihan samankokoisen lohen, joten tiedän myös, miltä onnistuminen tuntuu.

Marko on tällä hetkellä työtön. Hän ehti olla 12 vuotta vaihetyöntekijänä jousia ja vakaajia kuorma-autoihin valmistavassa tehtaassa, kunnes firma siirsi toimintansa muualle jättäen Markon ja monet muut työttömiksi. Marko ei elämänsä aikana ole ehtinyt tehdä juuri muuta työtä, mutta uusia hommia löytyy varmasti, sillä hänellä on ammattikoulusta sähköalan automaatiopuolen koulutus. Marko on tälläkin hetkellä ammattikoulutuskeskuksessa verestämässä vanhoja oppeja, vaikka hän väittääkin olevansa hiukan hukassa, kun ei ole 12 vuoteen ollut tekemässä alan töitä. Sähkö sinänsä tuskin on tänä aikana muuttunut.

– Tehdastyön aikana touhusin raskaan kaluston parissa ja jouduin koko ajan tekemään samaa liikettä. Olin aluksi kokoonpanopuolella, mikä oli erityisen raskasta, koska siellä kasattiin jousia. Siirryin sieltä testauspuolelle ja sitten vakaajapuolelle, mutta joka paikassa piti tehdä samoja, toistuvia liikkeitä. Työ kävi kyynärpäihin ja selkään.

– Kun kivut yltyivät, rupesin jo työaikana syömään glukosamiinivalmisteita. Lopulta tilanne meni niin pahaksi, että minulta leikattiin viime vuonna vasen kyynärpää. Hermot olivat menneet ihan jumiin, ja nyt piti päästää hermoja auki. Sormet jäivät koukkuun eivätkä ne liikkuneet minnekään. Kun sähköllä katsottiin, mitään yhteyttä ei väleissä enää ollut. Vaiva oli varmuudella työperäinen.

– Lääkäri määräsi toipumiseen glukosamiinia, jota olin siis käyttänyt jo aiemminkin. Löysin kuitenkin vielä lääkärin määräämää tuotettakin vahvemman valmisteen, Joint 2:n, jota rupesin ottamaan kaksi tablettia aamulla ja kaksi illalla. Olin nähnyt tätä valmistetta jo kuntosalilla, ja siitä on juttua myös netissä, mutta hankin sitä itselleni kuitenkin Salon Ikivireästä.

– Leikkaus oli sikäli erikoinen juttu, että jo ennen sitä olin joutunut hakemaan apua lääkäriltä oikean kyynärpääni takia. Siihen sain pari kertaa kortisonipiikin. Sitten vasen käsi meni jostakin syystä ihan toimintakyvyttömäksi, ja se piti leikata.

Marko on nyt syönyt Joint kakkosta jo kolme purkillista. Eikä ongelmia enää ole, ei sitten minkäänlaisia. Hän käy kuntosalilla 3–4 kertaa viikossa, eikä kumpaankaan kyynärpäähän satu missään tilanteessa. Myös selkä on täysin oireeton.

– Tilanne on tietysti helpottanut myös sen takia, etten enää ole samoissa töissä, mutta ihan varmasti Joint kakkosella on oma merkittävä osuutensa, Marko arvelee.

– Paikat pitävät tosi upeasti ja myös vasemman käden naksuminen on loppunut. Se naksui aikaisemmin ihan älyttömästi.

Marko ei ole puhunut lääkärille Joint 2:sta, mutta glukosamiinista noin yleensä on ollut paljonkin juttua. Lääkäri sanoi Markolle suoraan, että osalle ihmisistä glukosamiinivalmisteet toimivat todella hyvin ja ihan todistetusti. Marko on aivan samaa mieltä.

– Olen todella tyytyväinen tilanteeseen. Oikea käsi oli niin kipeä, että jouduin sen takia hakemaan sairauslomaa, mutta nyt siinäkään ei ole mitään sanomista. Olen viime aikoina jo vähentänyt hiukan annostusta ja otan päivittäin ruokailun yhteydessä enää kahdesta kolmeen tablettia.

Koska Marko käy säännöllisesti salilla, hän on tutustunut muihinkin ravintolisiin. Hän syö myös CLA-kapseleita ja kreatiinia.

– Oli tosi mukava juttu, että sain paikkani kuntoon. Se häiritsi jo muutakin elämistä. Nykyään selkäkin on ihan ok. Olin kaksi kesää sen kanssa ihan liemessä, mutta kun nyt olen lisännyt liikuntaa, ei selkään satu yhtään. Monet kaverinikin ovat kokeilleet selkävaivoihinsa Joint kakkosta ja olleet siihen hyvin tyytyväisiä.

Teksti: Reijo Ikävalko

 Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 9-2007

Teksti:JR Fitness
Avainsanat: glukosamiini, kivut, kyynärpäät, nivelvaivat, säryt

Kommentit

Oma kommentti