Kuorsauksen syyt kannattaa selvittää

Kuorsaus on varsinkin miehillä yleinen vaiva, jonka yhteydessä esiintyy usein hengityskatkoksia eli uniapneaa.

Usein kuorsaus rasittaa eniten vieressä nukkujaa, mutta myös kuorsaajan oma unen laatu voi kärsiä. Hyvä uni vaikuttaa vahvasti elämänlaatuun, joten unta häiritsevät vaivat kannattaa aina tutkia ja hoitaa.

Kuorsaus on yleinen kiusa, ja tutkimusten mukaan jopa puolet suomalaisista kuorsaa jossain elämänsä vaiheessa. Kuorsaus ei välttämättä ole kuorsaajalle itselleen haitallista, ja usein siitä kärsiikin eniten kuorsaajan vieressä nukkuva. Jos kuorsaukseen liittyy unen häiriöitä tai varsinkin hengityskatkoksia, siitä tulee myös kuorsaajan ongelma.

– Kuorsaus, uniongelmat ja hengityskatkokset eli uniapnea kulkevat valitettavan usein käsi kädessä. Unen laatu voi kärsiä kuorsauksen seurauksena: kuorsaaja saattaa heräillä tai korahdella, jolloin hän on hyvin lähellä valvetilaa. Unesta tulee silloin pinnallista, kuvailee korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri Mauri Koskinen Terveystalosta.

Uniapneasta kärsivällä saattaa herätessä esiintyä päänsärkyä ja väsymystä. Sängystä ei millään jaksaisi nousta, ja mieli tekee jatkuvasti päiväunille. Keskittymiskyvyn puute ja verenpaineongelmat voivat vaivata. Myös libidon muutoksia tai muita yleisoireita voi ilmetä.

Mauri Koskisen mukaan kuorsauksen taustalla olevat syyt on hyvä tutkia silloin, kun kuorsaus aiheuttaa ongelmia, kuten väsymystä tai muistivaikeuksia, tai kun se on sosiaalisesti häiritsevää.

Teksti: Hymy
Avainsanat: uniapnea, kuorsaaminen, hengityskatkos, unen laatu

Kommentit

mulla 80luv.kova kuorsaus,heng,katkos,n1-2min.vaimo hermostui, nukahdin jopa seisten työssä lämmin voimalaitos.nukahdin lähes rattiin rauma/laitila jamökki. ns.kuorsausleikkaus,ilman nukuttamatta,tehtiin,viikko meni velliruokaa,vaan sekään ei oikein auttanut,nyt ns.CPAP laite on ollut ja toimii hyvin ja saan nukuttua,ai niin oon myös yrittäny laihduttaa(n.15kg)kyllä sekin tuntuu.Tällaiset terveiset Turusta .Ari Jokila

Oma kommentti