Herättävätkö vessa-asiat monta kertaa yössä? Onko päivälläkin koko ajan hädän tunne? Onko sinun koko ajan varmistettava, missä on lähin WC? Jos näin on, kurpitsansiemen- ja soijauutevalmisteesta saattaa olla apua.
On arvioitu, että lähes puoli miljoonaa suomalaista kärsii joko ajoittaisesta tai pitkäaikaisesta virtsankarkailusta. Kuitenkin vain pieni osa hakee vaivaansa ammattiapua. Virtsan karkailua pidetään edelleen joko vähäpätöisenä tai sitten niin kiusallisena vaivana, ettei lääkärin puoleen osata kääntyä.
Virtsankarkailu heikentää elämänlaatua ja se voi pahimmillaan aiheuttaa jopa sosiaalista eristyneisyyttä. Jos ongelma on paha, yksinkertaiset kauppa-, kirjasto- tai kyläreissut voivat tuntua ylivoimaisilta. Virtsankarkailuvaivat ovat yllättävän yleisiä kaikenikäisillä, ja niitä esiintyy lähes saman verran kummallakin sukupuolella. Yleisimmillään ongelma on kuitenkin keski-iän ylittäneillä ja tilanne pahenee iän myötä.
Virtsaamisvaivat aiheutuvat yleensä virtsarakon lihaksen yliaktiivisuudesta. Monille tuttuja oireita ovat tihentynyt tai äkillinen virtsaamistarve – tai ne molemmat – sekä kiusalliset öiset vessareissut. Oireisiin kuuluu myös tahdosta riippumaton virtsankarkailu, jota edeltää voimakas virtsaamispakon tunne. Monet taas tietävät turhan omakohtaisesti, mitä voi tapahtua, jos tekee äkillisen fyysisen ponnistuksen tai jos nauraa, yskii tai aivastaa turhan voimaperäisesti.
Monilla naisilla hormonaaliset muutokset johtavat noin 45 vuoden jälkeen limakalvojen kuivumiseen ja lantionpohjan lihasten voiman heikkenemiseen. Vaikka vaihdevuosiin liittyvät muutokset ovat normaaleja ja kuuluvat jokaisen naisen elämään, seuraukset voivat olla kiusallisia. Virtsan pidätyskyky heikkenee monella.
Ongelma on tuttu myös vanheneville miehille. Iän myötä testosteronin määrä vähenee ja lihasten kunto heikkenee. Hätä ei kuitenkaan välttämättä ole tämän näköinen.
Virtsavaivoihin on olemassa mielenkiintoinen luontaistuote, Uretin 45+, jonka keskeisin vaikuttava aine on kurpitsansiemenuute. Mukana on myös soijauutetta. Valmiste perustuu patentoituun uutteeseen, joka ei sisällä aikaisemmin aktiiviaineina pidettyjä siemenen rasvoja ja öljyjä. Aktiiviaineet kohentavat ja ylläpitävät lantionpohjan lihasten ja limakalvojen kuntoa, jolloin vessakäynnit vähenevät ja karkauspäivät voi unohtaa.
Valmisteen edut on osoitettu kliinisin tutkimuksin, joita on tehty Japanissa kaksi ja Ruotsissa yksi. Niissä kaikissa koehenkilöinä oli 45 vuotta täyttäneitä naisia. Tulokset osoittavat, että valmiste vähensi päivittäisiä vessakäyntejä yli 40 prosenttia, yöllisiä peräti yli 60 prosenttia ja virtsankarkailutapaukset putosivat parhaimmillaan päivässä seitsemästä yhteen tai kahteen.
Yli puolella koehenkilöistä suotuisat vaikutukset alkoivat tuntua jo kahden viikon kuluttua kuurin aloittamisesta ja kun startista oli kulunut kuusi viikkoa, positiivisen eron entiseen huomasi jo kolme naista neljästä. Valmisteen avulla monet ovat pystyneet jälleen aloittamaan jopa ponnistelua vaativan liikunnan.
Myös hoitavat lääkärit olivat samaa mieltä. Yleinen havainto oli, että mitä suurempi ongelma alun perin oli ollut, sitä parempi oli lopputulos. Vain kymmenkunta prosenttia koehenkilöistä ei saanut vaivoihinsa apua. 90 prosenttia sen sijaan sai joko erittäin merkittävää tai merkittävää helpotusta elämäänsä. Uretin 45+ -valmisteella ei ole havaittu mitään haitta- tai yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Sivuvaikutuksia ei tunneta.
Japanissa asiaa on tutkittu myös miehillä, joiden ikä vaihteli ikähaarukassa 65-88 vuotta. Tutkimusryhmään osallistui 45 miestä, jotka kärsivät tihentyneestä virtsaamisen tarpeesta erityisesti yöaikana.
Vessareissujen määrä väheni jokaisella tutkittavalla selvästi. Kun ennen tutkimusta miehet joutuivat käymään yöpissalla keskimäärin kolme kertaa, putosi vessareissujen määrä kurpitsansiemenuutevalmisteen ansiosta keskimäärin kahteen.
Myös tutkittavien yöunen määrä ja laatu koheni selvästi. Miehet nukkuivat tutkimuksen aikana selvästi sikeämmin kuin aiemmin ja uni oli syvempää. Jokainen tutkimukseen osallistuneesta miehestä koki unen laadun selvästi paremmaksi kuin ennen.
Kurpitsansiemenuutteen tehoa on tutkittu myös koiraspuolisilla hiirillä, joilta oli eliminoitu eturauhasen hormonaaliset vaikutukset. Hiiret nukutettiin, jolloin elintoiminnat ovat tahdosta riippumattomia ja hallitsemattomia. Kun hiirien rakko tyhjenee normaalisti noin 20-30 sekunnin välein eli kahdesta kolmeen kertaan minuutissa, virtsaamistarve väheni nyt tämän valmisteen ansiosta vain noin yhteen kertaan minuutissa.
– Nykyään sitä käytetään kuitenkin pääasiallisesti vain urologisten oireiden hoitoon hyvänlaatuisessa eturauhasen liikakasvussa ja virtsanpidätysongelmissa. Molempien vaivojen katsotaan olevan seurausta hormonitasapainon muutoksista, Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnan dekaani, professori Raimo Hiltunen toteaa.
– Kyseisen valmisteen vaikutukset on haluttu kohdentaa virtsaamisvaivoihin hormonivaikutteisella alueella. Mukaan on lisätty myös soijanalkioista uutettua soijaa, jonka ravintoainepitoisuudet ovat suuret.
Arkeologiset löydökset Meksikosta ja Pohjois-Amerikasta ovat osoittaneet, että kurpitsaa on viljelty ravintokasvina vähintään 16000 vuoden ajan.
– Monet alkuperäiskansat ovat käyttäneet kurpitsansiemeniä suolistomatojen häätöön, heisimatojen tappamiseen ja lisäämään virtsan eritystä. Tieteelliset tutkimukset ovat vahvistaneet ikivanhat käyttötarkoitukset oikeiksi muun muassa heisimatojen ja suolinkaisten häädössä, professori Hiltunen toteaa.
Kurpitsansiemen terapeuttista käyttöä ja turvallisuutta on viime aikoina tutkittu runsaasti monikeskisissä kliinisissä tutkimuksissa.
– Saksassa Kommission E:n monografia suosittelee kurpitsansiemeniä käytettäväksi virtsatievaivoihin ja hyvänlaatuisen eturauhasen liikakasvun hoidossa.
Teksti:
Terveys-Hymy 02-10
Kommentit
Oma kommentti