Kynnet kasvavat ja psorikin helpotti

Anneli HilpinenAnneli Hilpinen on kärsinyt jo pitkään heikoista ja halkeilevista kynsistään. –  Mutta nyt ne ovat hyvät ja psoriasiskin on melkein poissa, hän iloitsee.

Anneli Hilpinen, 65, on syntynyt Lahdessa ja asunutkin siellä yli 40 vuotta, mutta sitten hän tutustui nykyiseen avopuolisoonsa Matti Haavistoon, 65, ja muutti hänen ja vähän työnkin perässä Vantaalle.

Anneli on ollut Keskon leivissä ja hoitanut kauppiaiden kirjanpitoa, verotusta ja muita juoksevia asioita. Hän on peruskoulutukseltaan merkantti, mutta on sen jälkeen kurssittanut itseään runsaasti.

Anneli on virallisesti eläkkeellä, mutta hän kertoo tekevänsä mielenvirkeyden vuoksi vielä muutamia pieniä kirjanpitotöitä kotona.

– Matin kanssa on oltu kimpassa jo 20 vuotta, Anneli kertoo.

– Minulla on edellisestä liitosta tytär ja Matilla viisi poikaa. Lapsenlapsia on yhteensä nyt 12 ja tammikuussa syntyy kolmastoista. Minun tyttärelläni on kaksi lasta ja loput ovat Matin puolelta. Vilskettä siis riittää, eikä ilman almanakkaa muista kaikkien merkkipäiviä.

Urheilukärpänen puraisi

Vapaa-aikanaan Anneli harrastaa – jos penkkiurheilua ei lasketa – puutarhan hoitoa ja käsitöitä.

– Kotieläimiä meillä ei ole, koska me reissaamme niin paljon, hän naurahtaa.

Anneli ja Matti ovatkin pahan kerran penkkiurheilukärpäsen puremia, ja heidän lempilajinsa on pesäpallo. Matti on kotoisin Vimpelistä, ja harrastus on mennyt niin pitkälle, että pariskunta hankki sieltä pienen mökin, jotta Vimpelin Vedon kotipelien seuraaminen sujuisi helpommin.

– Viime kesä meni aika tiiviisti pesäpallon parissa, Anneli nauraa.

– Kilometrejä tuli varmaan lähemmäs 10 000, kun kävimme pesäpallon perässä Vimpelissä niin paljon.

Annelilla itselläänkin on jonkin verran urheilutaustaa. Hän on nuorempana hiihtänyt ja pelannut pikkuisen myös lentopalloa. Talvisaikaan pariskunta seuraa innokkaasti koripalloa ja jääkiekkoa. Hyvänlaatuinen urheiluhulluus on yhdistänyt pariskuntaa kovasti.

Mökkinaapuri suositteli

Innokaskaan penkkiurheilu ei suojaa sairauksilta. Anneli on sairastanut kakkostyypin diabetesta jo 5–6 vuotta, ja verensokeri oli korkealla jo tätä ennenkin. Diabetes kuitenkin hoituu tableteilla.

– Se on ihan suvun perintöä, Anneli toteaa.

– Olen saanut sen isän puolelta ja hänellä diabetes oli oikein paha. Minulla todettiin diabeteksen puhkeamisen aikoihin myös verenpainetauti, joka tuli työn takia, sillä se oli sen verran stressaavaa.

Verenpainekin pysyy onneksi kurissa lääkityksellä.

– Minulla oli hyvin liikkuva työ, sillä jouduin kiertämään kauppiaiden luona ympäri Suomea. Työpäivät ja ajomatkat olivat hyvin pitkiä. Kaiken lisäksi minulle tuli vielä psoriasis, varmaan stressin seurausta sekin. Psoria oli pahimmillaan ympäri vartaloa, mutta tällä hetkellä sitä ei onneksi enää ole kuin ihan vähäsen päänahassa.

Sakari Linna, josta olemme Terveys-Hymyssä kertoneet pariinkin otteeseen, kuunteli aikansa Annelin terveysmurheita ja suositteli hänelle Via Naturalen Omegat-rasvahappovalmistetta.

Hiukset kasvavat kohisten

Anneli ajatteli yrittää, vaikka luontaistuotteet eivät olleet mitenkään tuttuja.

– Kun kalaa tulee syötyä muutenkin turhan vähän, päätin katsoa, mitä tuote saa aikaan. Mietin mielessäni, etten siinä ainakaan mitään häviä. Itse tykkään kalasta, mutta Matti ei. Hän on asunut koko nuoruutensa Lappajärven rannalla ja joutunut syömään kalaa niin paljon, että on tympääntynyt siihen. Kiintiö on niin sanotusti tullut täyteen.

Niinpä pariskunnalla ei tule syötyä kalaa niin paljon kuin pitäisi.

– Aloitin yhdellä kapselilla päivässä, ja ensimmäinen seuraus tuli tavallaan yllätyksenä. Minulla on koko ikäni ollut hirveän huonot kynnet. Ne olivat oikein kipeät, kun ne liuskottuivat puoleen väliin asti ja lohkesivat. Kunnon kasvua ei ollut koskaan. Mutta nykyään minulla on ihan hyvät kynnet eivätkä ne ole lainkaan kipeät. Nyt ne myös kasvavat koko ajan ja kunnolla.

Anneli ei osaa sanoa, mikä vaikutus valmisteella on ollut hänen psoriinsa, mutta kummasti sekin on ollut katoamaan päin.

– Kun psoriasis oli oikein pahana, sitä yritettiin hoitaa kaiken maailman salvoilla ja öljyillä. Aurinko auttoi siihen tosi paljon. Psorilääkitys loppui kuitenkin jo pari vuotta sitten, joten varmasti Omegat-valmisteella on ollut oma osuutensa. Koen saaneeni sen ansiosta myös lisää virkeyttä ja yleinen terveydentila on ollut oikein hyvä. Kynsien ohella myös hiukset kasvavat hyvin, vaikka vanhemmilla ihmisillä hiukset usein tuntuvat putoilevan.

– Minun tukkani kyllä kasvaa ja kukoistaa!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Terveys-Hymy 11-11

Teksti:Via Naturale
Avainsanat: diabetes, stressi, psoriasis, verenpainetauti, kynnet, kynsi

Kommentit

Kyl on kaikki pielessä, kun jokainen suosittelee vaikka mitä ja sit kirjoitetaan lehdessä että tulosta tuli terveyteen.
olen sairastanut psoriasta lähes 30v ja mikään ei ole auttanut ja veresta puuttuu k-vitam. eli kala ja sen oheis tuotteet kielletyllä listalla ja sit on viellä muita sairauksia, olen menettänyt rahani luontaistuote puoteihin, enkä aio enää ostaa niitä kun ei ole sanottavaa hyötyä, jos olisin esim.3-6 kk. koe kuurilla että ei tarvitsisi laittaa omia pieniä eläk.rahoja likoon ja tulos olisi näyttävä että kynteni vahvistuisi ja hiukset ja saisin pirteyttä elämään ja +++ muuta niin sitten uskoisi ja suosittelisin

Oma kommentti