Lääkäri Eila Vesterisen neuvot lomailijoille: Näin torjut bakteereja ja viruksia

Eila VesterinenMoni loma menee pilalle heti alkuvaiheissaan, kun tauti iskee. Lomailija pystyy kuitenkin eri keinoin ehkäisemään bakteerien ja virusten voittokulkua. Lääkäri Eila Vesterinen kertoo parhaimmat niksinsä tulevaa lomakautta varten.

Lääkäri Eila Vesterinen pitää omaa vastaanottoaan sekä Pieksämäellä että Saarenkartanon lääkäriklinikalla Rautalammilla. Hän työskentelee viimeksi mainitun vastaavana lääkärinä. Vesterinen käyttää sekä koululääketieteen että luonnonmukaisten hoitomenetelmien keinoja potilastyössään. Hän kertoo omaksuneensa potilaan kokonaisvaltaisen hoito- ja tutkimusmenetelmän, ja potilaalle on aikaa. Hän käy vastaanotolla läpi koko potilaan historiikin sairauksineen ja lääkityksineen ja hän ottaa selkoa myös potilaan ravitsemusasioista ja elämäntavoista.

Lääkäri Vesterinen teettää vitamiini-, hivenaine- ja rasvahappomittauksia, hän käyttää funktionaalisen lääketieteen ja homeopaattisen potilastutkimustavan menetelmiä ja hän antaa myös akupunktiohoitoja. Viime aikoina hän on alkanut opiskella intialaisia hoitoja.

Vesterisen luokse saapuu potilaita kaikkialta sekä Suomesta että ulkomailta ja jokaisesta ikäryhmästä. Valtaosa heistä koostuu kroonisesti monisairaista ihmisistä, jotka ovat tehneet monta sairaala- ja tutkimuskierrosta, mutta apua ei ole silti löytynyt. Myös antioksidanttihoidoista tai homeopatiasta kiinnostuneet saapuvat hänen vastaanotolleen.

Eila Vesterinen on työskennellyt Keski-Euroopassa eri klinikoilla ja perehtynyt siellä erityisesti homeopatiaan. Kiinassa hän opiskeli akupunktiohoitoja. Hän kertoo yhdistelevänsä eri hoitojen parhaita puolia.

– Tiedän olevani vähän outo lintu, mutta olen kuitenkin peruskoulutukseltani ihan oikea lääkäri, hän naurahtaa. – Olen niin kiinnostunut kokonaisvaltaisista hoitomenetelmistä, etten ole voinut olla ottamatta niitä käyttööni.

Tapaamme Eila Vesterisen Rautalammin Saarenkartanon terveyshoitolan tiloissa. Toiminta siellä on jatkunut parin vuoden ajan. Terveyshoitolassa annetaan intensiivisiä hoitojaksoja: Keski-Euroopan tuulahdukset ovat tulleet myös Savon sydämeen.

Viisi näkökulmaa bakteerien ja virusten torjuntaan

Lääkäri Eila Vesterinen yhdistää eri lääketieteellisten koulukuntien parhaat puolet myös puhuttaessa bakteerien ja virusten torjunnasta. Hänellä on viisi eri lähestymistapaa.

– Jos lähdemme liikkeelle virallisesta matkailulääketieteestä, silloin ensimmäiseksi mieleen tulee käsihygienian noudattaminen. Käsien pesu saippualla ennen ruokailua ja jokaisen vessakäynnin jälkeen on kaikkein tehokkain tapa estää mikrobien siirtymistä ruokaan. Myös kättelyn välttämisellä voi estää tartuntoja. Pullotetut vedet ovat suhteellisen turvallisia, samoin kuumennetut ruuat. Kannattaa välttää majoneesipohjaisia ruokia ja raakasalaatteja. Hedelmät on syytä kuoria.

– Infektio on voimakas stressireaktio koko elimistölle. Olen huomannut omassa työssäni, että jos potilaalla on stressiä, häneen iskee flunssa hyvin usein heti loman alussa. Selityksenä voisi olla se, että stressissä elimistön kortisolitasot nousevat, stressihormoni nousee, ja kun loma alkaa ja elimistö rentoutuu, kortisolitasojen laskiessa seurauksena on vastustuskyvyn heikkeneminen.

Funktionaalinen lääketiede on rantautunut Suomeen USA:sta. Maitohappobakteerit lienevät tunnetuin tämän alueen hoitomuodoista. Puhutaan probioottisesta hoidosta.

– Suolisto on vastustuskyvyn kannalta tärkein immuniteettielin. Suurin osa elimistön immuunisysteemistä sijaitsee lähellä suolistoa, mikä usein unohdetaan, Vesterinen toteaa.

Lääkäri Vesterisen mielestä jokaisen pitäisi syödä maitohappobakteereja koko ajan eikä vain ennen matkalle lähtöä ja matkan aikana. Kauppanimiä kannattaa hänen mukaansa vaihdella, ja samana päivänä voi ottaa useampaa eri valmistetta. Tavoitteena on saada mahdollisimman monipuolinen maitohappobakteerien kirjo, jotta vastustuskyky olisi korkealla. Yksi parhaista valmisteista on Lacto 7, jossa on seitsemää eri maitohappobakteeria.

– Jos joku ei ole innostunut tabletteihin, voi saman asian hoitaa myös sellaisten funktionaalisten elintarvikkeiden avulla, joihin on lisätty maitohappobakteereja. Valiolla on monia tällaisia tuotteita, esimerkiksi Acidofilus. Maitohappobakteerilisä ei tee koskaan pahaa elimistölle ja yliannostusta niistä on vaikea saada. Niitä voi antaa myös sylivauvoille.

Kolmantena lähestymistapana Eila Vesterinen ottaa esille antioksidanttilääketieteen.

– Vitamiineja, hivenaineita ja rasvahappoja on maailmalla tutkittu paljon ja niistä on todettu olevan runsaasti hyötyä monissa eri sairauksissa. Hyvä ravintotekijätasapaino suojaa infektioilta ja muilta sairauksilta sekä loman että työn aikana. Epätasapainoja on runsaasti, koska meidän elämänrytmimme on kiireinen, mistä seuraa usein huono ruokavalio. Saamme myös liian vähän lepoa. Tällöin vastustuskyky voi laskea ja ihminen tuntee itsensä raihnaiseksi ja alikuntoiseksi.

– Vaikka kaikki vitamiinit ovat vastustuskyvyn kannalta tärkeitä, muutamat antioksidantit nousevat yli muiden. E-vitamiini stimuloi soluvälitteistä immuunijärjestelmää, C-vitamiini lisää vastustuskykyä virus- ja bakteeritauteja vastaan ja hivenaineista esille voisi nostaa ainakin seleenin ja sinkin. Myös kalaöljyt, erityisesti E-EPA, kohottavat vastustuskykyä.

– Suomessa näiden aineiden saantisuositukset ovat hyvin alhaisia, mutta jos haluaa saada tuloksia aikaan, niitä on otettava riittäviä määriä. Jos joku tuntee tarvitsevansa ravintolisiä, mutta ei halua kuitenkaan lähteä mittauksiin, hänen olisi syytä ottaa E-vitamiinia vuorokaudessa 100-400 mg, C-vitamiinia 1000 mg, seleeniä 50-100 mikrogrammaa, sinkkiä  15-60 mg ja jos väsyttää, ubikinonia voisi ottaa vielä lisäksi 30-60 mg.

Neljäs Eila Vesterisen tukijalka on homeopatia. Hänellä itsellään on aina matkalle lähtiessään mukanaan homeopaattinen lääkeapteekki, jollaisen jokainen voi rakentaa neuvottelemalla joko luontaistuotekauppiaan, homeopaatin tai homeopaattilääkärin kanssa.

– Homeopaattisesta ensiapuapteekista voi saada apua muun muassa flunssiin, ruhjeisiin, nyrjähdyksiin, ripuliin ja virtsatieoireisiin. Ensiavun jälkeen vaivan yli voi päästä ilman kovempia lääkkeitä.

– Homeopatialla tarkoitetaan sitä, että esimerkiksi tartuntataudin yhteydessä vahvistetaan kehon omia puolustusmekanismeja. Kun homeopaattinen rohdos tehdään, käytetään voimakasta laimentamista ja myös ns. ravistamista, jolloin ajatellaan, että valmisteen teho kasvaa ja se saa ominaispiirteensä. Esimerkiksi infektiotautien kannalta tärkeästä kasvista, kukkapenkin hyvin myrkyllisestä ukonhatusta, voidaan homeopaattisen valmistusmenetelmän avulla saada rohdos, jota voidaan käyttää flunssan ensioireissa. Ukonhatturohdoksella eli aconitumilla on saatu hyviä tuloksia, jos ilmaantuu kurkkukipua ja kuumetta ja oireet  ovat kehittyneet melko nopeasti. Silloin voi hakea luontaistuotekaupasta aconitum-valmistetta ja alkaa ottaa sitä jo sairastumispäivänä aika tiuhaan tahtiin annosteluohjeiden mukaan.

Viimeisenä eli viidentenä lähestymistapana lääkäri Vesterinen ottaa esille fytoterapian eli kasvilääkinnän keinot. Hän käyttää sitä potilastyössään säännöllisesti.

– Myös fytoterapian avulla voidaan kohottaa vastustuskykyä ja vahvistaa elimistöä. Yksi tunnettu keino meillä Suomessakin on auringonhattu eli echinacea-valmisteet, joita monet käyttävät itsehoitona flunssan iskiessä. Auringonhattu aktivoi tutkimusten mukaan valkosolutoimintaa. Keski-Euroopassa monet lääkärit suosittelevat echinacean käyttöä syklisesti eli sitä voisi ottaa neljänä perättäisenä päivänä ja pitää sen jälkeen kolmen päivän tauko, jonka jälkeen neljän päivän kuurin voi aloittaa uudestaan ja pitää sen jälkeen taas kolmen päivän paussi. Tällä tavalla immuniteetin vahvistamisen katsotaan olevan tehokkaampaa.

– Suosittelen myös inkiväärijuurta kehoa vahvistavana kasvirohtona, ja myös valkosipuli stimuloi immuunijärjestelmää ja sisältää antiseptisiä aineita. Vihreä tee kohottaa vastustuskykyä ja siankärsämöstä sanotaan, että se on ”kaikkia vaivoja parantava rohto”, joka lisää elinvoimaa ja vitaliteettia. Myös nokkosen käyttöä kannattaisi lisätä, koska se sisältää paljon ravintotekijöitä ja se on yleiskuntoa kohottava. Väinönputkella on havaittu olevan vastustuskykyä ja vitaliteettia kohottavia vaikutuksia, ja miehillä sen sanotaan kohottavan myös potenssia.

– Fytoterapiaan liittyy myös eräs luontaistuotekaupoissa myytävä tablettivalmiste, nimeltään Antivir,  joka sisältää muun muassa oliivinlehtiuutetta. Se näyttää olevan hyvin tehokas vastustuskyvyn kohottaja ja sen on havaittu suojaavan flunssilta. Antivirin käyttö kannattaisi aloittaa syksyllä jo ennen flunssakauden tuloa. Jos taas matkalla iskee flunssa, sen ensioireita voidaan taltuttaa nostamalla Antivirin annostusta. Sitä voi ruveta ottamaan myös ennaltaehkäisevästi viikko pari ennen matkaa, ja kuurin voi lopettaa matkan päättyessä, ellei juuri silloin satu olemaan erityinen flunssakausi.

Lääkäri Eila Vesterisellä on vielä muutama yleisluontoinen vinkki matkailijoille.

– Kun matkustetaan paljon ja istutaan pitkään, tulee usein juoduksi turhan vähän, ja silloin vähäinen nesteen nauttiminen ja elimistön kuivuminen voi altistaa virtsatieinfektioille. Tällöin oikein hyvä ensiapu on karpalomehu.

– Monet flunssakierteiset potilaat ovat kertoneet saaneensa vastustuskykyään kohotettua avantouinnilla. Jos haluaa talveksi itselleen hyvän vastustuskyvyn, kannattaa avantouinti aloittaa jo syksyllä. Harrastan itsekin avantouintia, lääkäri Vesterinen toteaa.

– Vastustuskyvyn lisäämiseksi on olemassa monenlaisia keinoja, lääkäri Eila Vesterinen toteaa. – Käsihygienian merkitystä ei koskaan voi painottaa riittävästi. Kun kädet pesee saippualla ennen jokaista ruokailua ja jokaisen vessakäynnin jälkeen, monta infektiomahdollisuutta on torjuttu.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Jukka Kuusisto

Terveys-Hymy 6-2004

Teksti: Hymy
Avainsanat: bakteerit, flunssa, fytoterapia, homeopatia, sairauksien ennaltaehkäisy, virukset

Kommentit

”TARJA PAJUNEN 14.12.2007, 13:07
tiedustelisin tutkimuksien ja eri analyysiien hintoja mm. hivenaineanalyysi.
odotan vastausta kiitos!”

– Aika kauan olet saanut odottaa, kohta kymmenen vuotta. Hyvä artikkeli joka tapauksessa yrittäessään selvitä hengissä ilman lääkäripalveluja, joita on tarjolla vain yksinkertaisiin sairauksiin. Hesarista luin pari päivää sitten, että neuroborrelioosin tyypillisiä oireita ovat kiputilat raajoissa ja vartalolla, ja mistäpä muusta kuin reisisärystä olen viime vuodet punkinpuremien jälkeen raportoinut ja kärsinyt kroonisen poskiontelotulehduksen lisäksi, joka on levinnyt pari vuotta sitten myös otsaan ja kalvaa sielläkin. Lampaista saatavasta villasta on ollut enemmän apua kuin lääkäreistä ja kokeiltava kaikkea, kun vain aivopesua on tarjolla. Äiti kertoi rouvasta, jolla ei ole ollut kahteen vuoteen nuhaa nautittuaan teelusikallisen hunajaa joka päivä. Otinpa sitten minäkin oman manukahunajapurkkini esiin ja suunnitellut matkaa maitotilalle terveellisen raakamaidon hankkimiseksi, kun lääkärit eivät ymmärrä eivätkä hoida näitä pirullisia ja rampauttavia sairauksia ollenkaan. Kuukausi sitten kaaduin aivan suoralla maalla ja mursin jalkani, mutta joo, tasapainoni on oikein hyvä eikä tällaisia pieniä luulosairauksia kannata ottaa vakavasti yhtään.

tiedustelisin tutkimuksien ja eri analyysiien hintoja mm. hivenaineanalyysi.
odotan vastausta kiitos!

Oma kommentti