Lääkärit ihmeissään: Minne Heikin syöpä katosi?

Mainos

Heikki Kauppinen täyttää kesällä 83 vuotta ja voi oikein hyvin, vaikka sitä ei uskoisi hänen tautihistoriansa tuntien.
– Yhdeksän vuotta sitten poistettiin toinen munuainen syövän takia, ja sen jälkeen syöpä heitti etäispesäkkeitä molempiin keuhkoihin, hän kertoo.

Helsinkiläinen Heikki Kauppinen, 82, on niitä miehiä, joiden voi sanoa kiertäneen vähän muutakin kuin tahkoa. Räisälästä rajantakaisesta Karjalasta kotoisin oleva Heikki joutui evakkoon talvisodan alta vain nelivuotiaana. Talvisodan jälkeen monet karjalaisperheet palasivat kuitenkin kotikonnuilleen ja niin Heikkikin tuli käyneeksi Karjalassa alakoulun. Sitten tuli taas äkkilähtö.
– Paljon en muista noista ajoista, rekeen vaan ja menoksi, hän kertoo.
Heikki on sähköalan miehiä. Hän kävi Tampereella teknillisen koulun ja on tehnyt sähköalan hommia USA:n Michigania myöten. Yksi työpaikoista oli Henry Fordin suuri sairaala Detroitissa. Heikki kävi USA:ssa armeijankin. Kaiken kaikkiaan hän tuli viettäneeksi ison veden takana viitisen vuotta. Sitten Leena halusi takaisin Suomeen ja Heikki sanoi, että sopiihan se.
– Vaimo oli opettajana Hämeessä Lammilla ja minä pääsin Enso Gutzeitilla Lahdessa töihin pakkaussuunnittelijaksi. 30 vuotta tuli niiden kanssa tuherrettua ja eläkkeelle pääsin 58-vuotiaana jo 25 vuotta sitten.
Pariskunnalla on kolme poikaa ja seuraavaakin polvea on jo kuusi kappaletta. Kauppiset asuivat pitkään Lammilla, kunnes he muuttivat kolme vuotta sitten Helsinkiin lähemmäksi poikiensa perheitä.

Se olikin munuaissyöpä

Vajaat 10 vuotta sitten Heikki Kauppisella todettiin huolestuttavan korkea verenpaine, ja kun sitä ruvettiin selvittämään, löytyi ikävä yllätys, munuaissyöpä. Heikiltä poistettiin kokonaan toinen munuainen, mutta se ehti kuitenkin lähettää etäispesäkkeitä molempiin keuhkoihin.
– Molemmissa keuhkoissa näkyi röntgenkuvissa selviä, munaissyövälle tyypillisiä pyöreitä pesäkkeitä, Heikin vaimo Leena kertoo.
– Niitä oli niin paljon, ettei leikkaamista voitu ajatellakaan, mutta Heikille ei määrätty sen paremmin sytostaatteja kuin sädehoitoakaan.
Varmaan lääkärit ajattelivat, että se oli sitten tässä. Mutta ei totisesti ollutkaan.
– Meillä on kesämökki Jämsässä, ja siellä Kuoreveden rannalla on sukulaismökkejä enemmänkin, Heikki kertoo.
– Leenan veljen vaimo Anu Harkki oli juuri tuolloin MTT:llä professorina. MTT:ssä oli samoihin aikoihin tutkittu Karin Havupuu-uutejuomaa, hän toi sitä minulle ja totesi, että sen pitäisi auttaa. Olen juonut sitä varmaan miljoona laatikollista, Heikki viisastelee.
– Otan sitä aamuin illoin puolitoista desilitraa, joten aika paljon sitä hupenee.
– Anu Harkki on väitellyt genetiikasta, Leena kertoo.
– Juomaa tutkittiin juuri tuolloin MTT:ssä, mutta hän itse ei ollut tutkimuksessa mukana, oli vain muuten tietoinen asioista. Hän oli kuunnellut jonkun syöpäspesialistin luentoa ja kertoi, että jos munuaissyövästä lähtee etäpesäkkeitä, ne ovat tavallista hankalampia.

Sitten se syöpä katosi

Kun keuhkosyöpä todetaan, 95 prosenttia potilaista on menehtynyt viiden vuoden kuluessa. Heikki Kauppinen sen kuin vain porskuttaa.
– Kun syöpäpesäkkeet löydettiin molemmista keuhkoista, lääkäri sanoi, että ryhdytään sitten toimenpiteisiin, jos ne alkavat kasvaa. Kaksi niistä rupesikin kasvamaan, kun Heikki alkoi juoda sitä juomaa, Leena kertoo.
– Seuraavalla kerralla lääkärintarkastuksessa pesäkkeet olivat selvästi pienentyneet ja kun kävimme sitä seuraavan kerran, ne olivat kaikki kadonneet. Ei siellä ollut enää mitään. Lääkärit olivat ihmeissään ja hyvin kiinnostuneita, kun kerroimme heille Havupuu-uutejuomasta. Yksi lääkäreistä yllytti nauttimaan sitä jatkossakin. Ei tyrmätty eikä tuomittu. Eräs lääkäri totesi, että tämänkaltaiset etäpesäkkeet saattavat joskus hävitä, mutta se on hyvin, hyvin harvinaista.
Mitä te nyt sitten ajattelette tästä Karin Havupuu-uutejuomasta?
– Vaikea sanoa, kun en ole asiantuntija, Leena toteaa.
– Mutta mitään muuta syytä ei ole olemassa, kun kerran hän ei saanut keuhkosyöpäänsä minkäänlaista hoitoa, ei lääkitystä, ei mitään. Etäpesäkkeet vaan alkoivat hävitä ja kun kaikki olivat hävinneet, kukaan ei enää puhunut jatkohoidoista. On tämä vaan aikamoinen tarina, ja olen hyvin auliisti kertonut siitä eteenpäin munuais- ja virtsasairauksien Facebook-ryhmässä.

Pikkuinen rakkula on palannut

Syöpä pysyi vuosikausia poissa, kunnes viime syksynä Heikin keuhkoista löytyi jälleen viitteitä syövästä. Lääkäri oli kuitenkin sitä mieltä, ettei ole syytä olla kovin huolissaan, ja uusi tarkastus on nyt alkukesästä.
– Joku rakkula siellä on, mutta aika lievä, Heikki toteaa.
– Syöpä on hyvin hallinnassa. Josko se katoaisi samalla konstilla ihan niin kuin aikaisemminkin. Onhan tässä ollut muitakin terveysongelmia, sillä sydän on laajentunut ja minulle on laitettu tahdistin, mutta tällä hetkellä kunto on hyvä. Munuaisleikkauksen yhteydessä aivoihin tuli tihkuva verenvuoto, mutta sekin saatiin hoidettua.
Heikki saa aivoverenvuotonsa hoitamisesta kiittää vaimoaan.
– Hänet palautettiin kotiin munuaisoperaation jälkeen, mutta huomasin hyvin äkkiä, että nyt ei kaikki ollut kunnossa. Pelaamme amerikkalaista korttipeliä pinochlea, ja hän sotki kaikkien maitten nimet, jolloin rupesin soittelemaan sairaalaan. Sainkin lopulta hänet leikanneen lääkärin kiinni ja hän sanoi, että tänne ja heti.

Amerikkalaiset tutkivat

Havupuu-uutejuomaa Heikille suositellut Anu Harkki on nyt jo eläkkeellä upean tutkijanuransa jälkeen. Leena Kauppinen oli häneen yhteydessä tämän jutun tiimoilta.
– Hän oli jokin aika sitten lukenut amerikkalaisesta tiedelehdestä, että USA:ssa on pystytty eristämään männyn nilakerroksesta molekyyli, jonka kanssa siellä on tehty syöpäkokeita eläimillä. Sen avulla oli saatu melanooma katoamaan koe-eläimiltä kuten hiiriltä ja rotilta. Suomessa tästä asiasta ei ole kuitenkaan puhuttu yhtään mitään.

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: syöpä, keuhkosyöpä, munuaissyöpä, havupuu-uutejuoma, Heikki Kauppinen

Kommentit

Oma kommentti