Lääketieteen dosentti Heikki Korpela: Kasvisruoka vähentää rintasyövän vaaraa

Mainos

Helsingin ja Itä-Suomen yliopiston dosentti Heikki Korpela kertoo nyt Terveys-Hymyn lukijoille uusimmista naisten rintasyöpään ja kasvisruoka­­valioon liittyvistä tutkimuksista.

Rintasyöpä on naisten yleisin syöpä. Vuonna 2018 Suomessa todettiin 4934 uutta rintasyöpää. Rintasyövän ilmaantuvuus on ollut Pohjois-Amerikassa, Länsi-Euroopassa, Argentiinassa, Australiassa ja Uudessa-Seelannissa maailman suurimpia, kun taas Japanin Okinawalla rintasyövän ilmaantuvuus on ollut maailman pienin.
Histologisten ja histokemiallisten tutkimuksien mukaan joka kolmannella 30–40-vuotiaalla naisella on rintasyövän oireeton esiaste. Se voi olla niin pieni, ettei sitä havaita mammografiassa. Vuonna 2014 myönnettiin lääketieteen Nobelin palkinto uudesta tarkkuusmikroskoopista, nanoskoopista. Se avaa uusia mahdollisuuksia rintasyövän esiasteiden arviointiin.

Monen syytekijän yhteistulos

Rintasyöpä on monimuotoinen syöpä. Se syntyy monen syytekijän yhteistuloksena. Rintasyövän vaaratekijöitä ovat muuan muassa perinnöllinen alttius, vyötärölihavuus, krooninen tulehdus, happiradikaalien liikaeritys, runsas alkoholin käyttö, liikunnan puute, estrogeenien hapettumistuotteet sekä kasviestrogeenien ja polyfenolien puute. Perintötekijät selittävät rintasyövän synnystä 5–10 % ja ravintotekijät 40–60 %. Yhdysvaltain Syöpäinstituutin tutkimuksen mukaan runsaasti hedelmiä, marjoja, kasviksia, papuja ja rasvaista kalaa sisältävä ruokavalio vähentää rintasyövän vaaraa.
Rintasyöpä on sukupuolihormoneista riippuva syöpä ja syöpään sairastuminen on yhteydessä kuukautiskiertojen kokonaismäärään. Monet synnytykset ja pitkä imetysaika suojaavat rintasyövältä. Jos on synnyttänyt 6 lasta ja imettänyt heitä yhteensä 3 vuotta, vähenee rintasyövän riski yli 70 prosenttia. Mitä nuoremmalla iällä on synnyttänyt ensimmäisen lapsensa, sitä vähäisempi on rintasyövän vaara.

Sisäelinrasva altistaa rintasyövälle

Vyötärölihavuuteen liittyvä sisäelinrasvan tulehdus nopeuttaa rintasyövän syntymistä. Harvardin yliopiston suuren sairaanhoitajatutkimuksen (The Nurse´s Health Study) mukaan vaihdevuosien jälkeinen vyötärölihavuus lisää merkittävästi rintasyövän vaaraa. Sisäelinrasvan tulehdus altistaa rintasyövälle vauhdittamalla terveiden solujen muuttumista syöpäsoluiksi. Vatsaontelon sisäelinrasva tulehtuu, kun suuri määrä aktivoituneita tulehdussoluja (makrofageja) vaeltaa rasvakudokseen. Sisäelinrasvan vaarallisuus riippuu rasvakudoksessa olevien tulehdussolujen lukumäärästä. Mitä enemmän sisäelinrasva sisältää tulehdussoluja, sitä voimakkaampi tulehdusvaikutus syntyy myös rintarauhaseen.
Vatsaontelon rasvakudos ja sen tulehdussolut erittävät kymmeniä tulehduksen välittäjäaineita, rasvakudoshormoneita (adipokiineja) ja soluja vaurioittavia happiradikaaleja, kuten superoksidiradikaali, vetyperoksidi, hydroksyyliradikaali, hypokloriitti ja peroksinitriitti. Se synnyttää elimistössä kroonisen tulehdustilan, happiradikaalien liikaerityksen (hapetusstressin) ja estrogeenien hormonihäiriön.

Kasvisruoka hidastaa etenemistä

Yhdysvaltain Syöpäinstituutin mukaan tulehdusta ja hapettumista estävä kasvisruoka hidastaa terveen solun muuttumista syöpäsoluksi. Ruoka voi sisältää sekä rintasyöpää aiheuttavia ravintoaineita että rintasyöpää ehkäiseviä suojaravinteita. Ravinnon syöpää ehkäiseviä suojaravinteita ovat esimerkiksi polyfenolit, E-vitamiini, D-vitamiini ja omega-3-rasvahapot.
Ravinnon syöpää ehkäisevät suojaravinteet sammuttavat elimistön tulehdustilaa, vaimentavat hapetusstressiä, vähentävät DNA:n hapetusvaurioita ja estävät rasvojen hapettumista.

Okinawan ruokavalio vähentää vaaraa

Japanin Okinawalla rintasyövän ilmaantuvuus on ollut maailman pienin. American Journal of Pathology -tiedelehden mukaan okinawalaisnaisten vähäistä rintasyövän esiintymistä selittävät kolme ravintotekijää; vähäinen energian saanti eli kalorirajoitus, suuri suojaravinteiden saanti ja vähäinen tulehdussoluja aktivoivien rasvojen ja proteiinien määrä.
Okinawan niukkaenerginen kasvisruoka sisältää runsaasti polyfenoleita, antioksidantteja ja kasviestrogeenejä. Polyfenoleita okinawalaiset saavat eniten maailmassa ja lähes 20 kertaa enemmän kuin suomalaiset. Okinawan terveellinen kasvisruoka sisältää mm. rasvaista kalaa, soijaa, yrttejä, vihanneksia, hedelmiä, marjoja, pähkinöitä, papuja ja vihreää teetä.
Tulehdusta ja hapettumista estävä kasvisruoka sammuttaa elimistön tulehdustilaa ja vaimentaa happiradikaalien eritystä. Sen vuoksi Okinawan ruoka ei synnytä aterian jälkeistä tulehdustilaa, eikä happiradikaalien liikaeritystä. Kasviestrogeenien suuri saanti hidastaa rintasyövän etenemistä vaimentamalla rintarauhasen liiallista estrogeeniaktiivisuutta.

Rintasyöpään sairastumista voidaan ennustaa

Rintasyöpä on tosiasiassa DNA-tauti. Sen synnyssä DNA:n muutoksilla eli mutaatioilla on tärkeä merkitys. Esimerkiksi happiradikaalit aiheuttavat jatkuvasti DNA:n muutoksia.
Rintasyöpään sairastumista voidaan ennustaa tutkimalla perintötekijöitä ja mittaamalla veri- ja virtsanäytteestä rintasyövän merkkiaineita, kuten DNA:n hapetusvaurioihin liittyvää kroonista tulehdustilaa, happiradikaalien liikaeritystä sekä rasvojen hapettumista ja sokeroitumista.
Rintasyöpää ennustavia merkkiaineita ovat esimerkiksi valkosolujen kromosomien päiden eli telomeerien pituus, DNA:n hapettumistuotteet, tulehduksen välittäjäaineet (tulehdussytokiinit), rasvojen hapettumistuotteet, happiradikaaleja tuottavien entsyymien ja tulehdussolujen aktiivisuus sekä sisäelinrasvan tulehdussolujen lukumäärä.

Teksti:Heikki Korpela
Avainsanat: Heikki Korpela, kasvisruoka, rintasyöpä

Kommentit

Oma kommentti