Minut lähetettiin kotiin kuolemaan

Valto Parhiala– Lääkärit sanoivat, ettei syöpäkasvainta voida leikata, koska voisin kuolla. Niinpä he sitten lähettivät minut kotiin kuolemaan. Sen jälkeen on kuitenkin tapahtunut yhtä ja toista, Ruotsin Kungsörissä asuva Valto Parhiala kertoo.

Valto Parhiala, 72, on syntynyt Halsualla Etelä-Pohjanmaalla, mutta hän lähti Ruotsiin leveämmän leivän pariin jo vuonna 1960. Hän on edelleen silti periaatteellisista syistä Suomen kansalainen.

– Olin Suomessa viisi vuotta lennättimellä töissä, mutta päätin kuitenkin lähteä Ruotsiin, vaikka työpaikka oli vakituinen. Alkuun minun piti tulla tänne vain kesälomalle, mutta nyt sitä on kestänyt jo 48 vuotta. Asun Kungsörissä, mutta olin Köpingissä Volvon tehtailla töissä 37 vuotta. Lähin iso kaupunki on Västerås.

– Olin Volvolla kolmenlaisissa hommissa. Ensimmäiset 15 vuotta työskentelin sorvarina ja seuraavat 10 vuotta asentajana, mutta jouduin vuonna 1983 sydämen ohitusleikkaukseen, josta toivuttuani jatkoin Volvon metallilaboratoriossa aina siihen saakka, kunnes pääsin työeläkkeelle 60 vuotta täytettyäni.

Valto oli jo naimisissa Terttunsa, 70, kanssa, kun pariskunta vaihtoi maata. Aviossa Parhialat ovat olleet 51 vuotta ja lapsia syntyi kolme. Vanhin heistä on poika ja muut ovat tyttöjä. He kaikki asuvat ja tekevät töitä Ruotsissa, mutta osaavat vielä puhua suomea. Seuraavan polvi osaa sitä jo huonosti.

– Minulla on siteitä Suomeen paljonkin, sillä minulla on vielä 12 sisarusta elossa. Kaiken kaikkiaan meitä oli 17. Vanhemmat olivat lestadiolaisia ja sisaruksistakin useimmat, mutta minä en ole, Valto selvittää.

Valtolle tehtiin ohitusleikkaus siis vain 47-vuotiaana. Tukkeumat antoivat niin pahoja oireita, että operaatio oli tehtävä nopeasti. Ohitukset olivat vuonna 1983 Ruotsissakin sen verran harvinaisia, ettei niitä tehty kuin kahdessa kaupungissa, Tukholmassa ja Göteborgissa. Valto operoitiin viimeksi mainitussa ja kaikki sujui hyvin. Hän pääsi työelämään vain kolmen, neljän kuukauden kuluttua leikkauksesta ja teki vielä täyttä päivää yli 10 vuotta sen jälkeen.

Olisi luullut vaikeassa sydänviassa olevan yhdelle miehelle tarpeeksi, mutta kohtalo päätti toisin. Valto alkoi viime vuoden keväällä laihtua, sillä ruoka ei maistunut. Kun mentiin kohti joulua, paino jatkoi putoamistaan. Valto on 172 cm pitkä ja painoi normaalisti 90 kiloa, mutta kun paino oli tippunut 75 kiloon, hän meni lääkäriin.

– Kokeita otettiin, mutta niistä ei selvinnyt mitään. Viime joulun paikkeilla minut otettiin tarkempiin tutkimuksiin, jolloin minut käsiteltiin akuuttina tapauksena ja passitettiin sairaalaan jatkoselvityksiä varten.

Kun Valtolle tehtiin suolistoröntgen, kävi ilmi, että peräsuolesta löytyi useita kasvaimia. Niistä ei kuitenkaan osattu vielä tässä vaiheessa sanoa, olivatko ne hyvän- vai pahanlaatuisia, joten Valto lähetettiin tämän vuoden tammikuun puolivälissä vielä tarkempiin tutkimuksiin Västeråsiin.

– Otettiin taas lisää kokeita, ja nyt todettiin, että kaikkein suurin kasvaimista oli pahanlaatuinen ja että se oli luonteeltaan nopeakasvuinen. Minulle ennustettiin jatkossa myös ulostusvaikeuksia. Olin tuolloin aika heikkona, sillä paino oli pudonnut jo lähemmäs 60 kiloa. Lääkäri sanoi suoraan, että koska sydämeni on leikattu, olen sen verran huonossa kunnossa, ettei syöpäkasvaimen operaatiota uskallettu tehdä. Minun pelättiin kuolevan siihen.

– Niinpä minut passitettiin helmikuun puolivälissä kotiin ja sanottiin, ettei mitään voitu enää tehdä. En saanut minkäänlaista hoitoa eikä minulle varattu uutta aikaa. Kotona makasin sängyn pohjalla voimattomana eikä ruoka maistunut ollenkaan. Kaikki, mitä yritin pistää suuhuni, maistui jotenkin imelältä, vaikka siinä ei olisi ollut yhtään sokeria. Paino putosi 54 kiloon asti ja rupesin jo itsekin uskomaan, että peli on pelattu, loppu on käsillä. Perhe oli samaa mieltä.

Havupuu-uutejuomaApu oli kuitenkin lähempänä kuin kukaan olisi uskonut. Valton sisko sattuu olemaan Ravintorenkaan Havupuu-uutejuoman maahantuoja Ruotsissa. Hän patisti velipoikaansa juomaan sitä joka päivä niin paljon kuin jaksaa.

– Ajattelin, että voi sitäkin nyt viimeisenä konstina kokeilla, Valto naurahtaa. – Olin minä sitä jo aikaisemminkin joskus maistanut, mutta pieniä määriä. Nyt rupesin juomaan sitä pullollisen tai jopa puolitoista päivässä. Yhdessä pullossa on kuusi desiä. Kului viisi vuorokautta, kun tuli ihan kauheat ruokahalut ja ruoka alkoi maistua hirveän hyvältä. Voimat alkoivat palata, nousin sängystä ylös ja paino alkoi kohota nopeasti. Juon sitä edelleen kaksi, kolme lasillista päivässä.

Valto sanoo, ettei hän tiedä syövästä tällä hetkellä yhtään mitään. Hän on ollut kerran kotiin passittamisensa jälkeen paksu- ja peräsuoliröntgenissä – ja herättänyt yleistä hämmennystä.

– Lääkäri vähän ihmetteli, kun pienet nystyrät olivat kadonneet kokonaan ja isoin kasvain oli suorastaan supistunut, vaikka sen piti olla hyvinkin nopeakasvuinen. Mitään ulostusvaikeuksia ei tällä hetkellä ole. En osaa itsekään sanoa, onko minulla syöpä vai ei, mutta mitään vaivoja ei ole ja painan tällä hetkellä jo 67 kiloa. Kaikki ruoka maistuu hyvältä ja syön ihan samaan malliin kuin ennen sairastumistani.

– En ymmärrä näitä asioita, mutta olen kyllä ihmeissäni. Minulle ei helmikuussa sanottu suoraan, paljonko aikaa on jäljellä, mutta lääkäri oli kertonut tyttärilleni, että jos loppuvaiheissa tulee kovia kipuja, lääkäri voi antaa niihin pistoksia. Joten kyllä uutinen kuolemastani on ainakin toistaiseksi vahvasti liioiteltu.

Valto on käynyt viimeksi lääkärissä syyskuun lopussa tarkistuttamassa tilannetta. Hän ei ollut tähän mennessä puhunut Havupuu-uutejuomasta hoitohenkilökunnalle, mutta nyt tuli sopiva tilaisuus kertoa siitä hoitavalle lääkärille.

– Kovasti ne ovat koko ajan ihmetelleet, kuinka ihmeessä voin näin hyvin, Valto nauraa. – En ole käyttänyt mitään muita luontaistuotteita koko aikana. Olen vain juonut toistasataa pulloa Havupuu-uutejuomaa. Nytkin lääkäri kummasteli hyvää kuntoani ja sanoi suoraan, että hän odotti paljon huonompaa potilasta, jolloin kerroin hänelle juomasta. Hän kiinnostui kovasti ja pyysi minua toimittamaan siitä kaiken mahdollisen materiaalin. Kerroin hänelle ruokahaluni palanneen ja painoni nousseen ja kun ensi kerralla menen tutkimuksiin, otan pullon mukaan.

Valton tilanne on muuttunut sikälikin parempaan suuntaan, että hän joutuu seuraavaksi vielä kertaalleen röntgeniin, jonka jälkeen hänelle suunnitellaan viiden kerran sädehoitojaksoa. Tätä ennen hän ei siis ollut saanut minkäänlaista hoitoa syöpäänsä.

– Nyt lääkäri sanoi, että kaikki näyttää positiiviselta ja että mitään muutosta ainakaan huonompaan suuntaan ei ole tullut. Näillä mennään nyt eteenpäin.

Teksti: Reijo Ikävalko

Terveys-Hymy 11-08


Havupuu-uutejuoma

Turun yliopistossa tutkittu luonnon antioksidantti länsirannikon männystä. Tutkimuksiin perustuvien kemiallisten havaintojen ja havupuu-uutejuomaa käyttäneiden henkilöiden kokemusten perusteella sen hyvää tekevä sisältö ei ole pelkän uskon varassa.

Havupuu-uutejuoma

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: syöpä, havupuu-uutejuoma, kunnon kohennus, sairauksien ennaltaehkäisy, Karin havupuu-uutejuoma

Kommentit

Oma kommentti