Lapista apua asukkaille

Vaikka inarilaiset Matleena ja Sergei Fofonoff ovat käyttäneet Lapin luonnosta valmistettuja hierontavoiteita vasta muutaman kuukauden ajan, kumpikin on saanut niistä suurta helpotusta kolotuksiinsa. Matleenaa kiusaavat kuluneet polvet, Sergeitä autokolarissa vammautunut niska.
– Nämä ovat ainoita valmisteita, jotka ovat auttaneet, pariskunta toteaa vakaasti.

Matleena Fofonoff on koltansaamelainen käsityömestari, joka on tullut tunnetuksi perinteisistä käsitöistä. Hänet valittiin vuonna 2009 vuoden koltaksi ja perusteluna oli, että Matleena on kolttanaisen taidon ja tiedon kiteytymä. Hän on toiminut myös kuvittajana.

Matleenan suku on peräisin Petsamosta, mutta itse hän on syntynyt nykyisen Suomen puolella. Aviomies Sergei, 73, puolestaan on syntynytkin Petsamossa. Sergei on vaimonsa tavoin ehtinyt hyvin moneen, sillä hän on työskennellyt poromiehenä, Metsähallituksen palkkalistoilla, kirvesmiehenä ja hänellä on ollut lukuisia luottamustehtäviä – hän on muun muassa istunut lautamiehenä pari vuosikymmentä ja saanut herastuomarin arvon. Sergei on vaikuttanut myös luottamusmiehenä monissa saamelaisasioissa.

Pariskunnalla on kolme tytärtä ja yhdeksän lastenlasta. Tätä nykyä he asustavat kahdestaan Inarin Sevetintien varrella sijaitsevassa kotikylässään. Lähimpään taajamaan eli Inariin on matkaa vajaat sata kilometriä, Ivalon keskustaan vielä 30 kilometriä siihen päälle.

Jaloista vaivaa

Matleenan murheena ovat olleet polvet, jotka molemmat on tähystetty; oikeanpuoleinen polvi vuonna 2010 ja vasen tämän vuoden huhtikuussa. Vaivana on nivelrikko.

– Täällä erämaassa kun on joutunut pienestä pitäen aina vaan kävelemään ja kävelemään ja kävelemään, niin ei ole voinut jalkoja säästää, Matleena huokaa.

– Mutta vaikka kulumia onkin, lääkäri sanoi, ettei pidä kokonaan heittäytyä istumaan. Jalkavaivoja lukuun ottamatta olen tuntenut itseni terveeksi, mitä nyt flunssia on ilmaantunut silloin tällöin. Toisinaan ovat myös hartiat vaivanneet, sillä kudon paljon, ja siinä varmaan paikat kipeytyvät.

Fofonoffit tutustuivat rovaniemeläisen Detrian Relaxant-hierontavoiteisiin vasta loppukesästä – mutta ihastuivat perin pohjin. Matleena on käyttänyt enimmäkseen Jalka-Relaxantia, kun taas Sergein käytössä on kulunut vihreää Relaxant-hierontavoidetta.

Taksionnettomuus

Sergein vaivat ovat peräisin vuosikymmenien takaisesta epäonnisesta taksireissusta.

– Lähdettiin taksilla käräjille, ja silloin sattuivat syksyn ensimmäiset liukkaat ja mustat jäät. Poroja oli tien molemmin puolin ja yksi niistä oli jäänyt rummun alle, mistä se hyppäsi auton eturenkaan eteen. Kuskilla ei ollut mitään tehtävissä. Me pyörähdimme katollemme, mutta onneksi ensimmäinen onnettomuuspaikalle sattunut oli kunnanlääkäri, joka oli menossa Sevettiin pitämään vastaanottoa.

– Siinä minulta niska nytkähti, ja sitä kiusaa on riittänyt sitten vuosikymmeniksi. Se vaikuttaa vähän kaikkeen, muun muassa käsien puutumiseen. Myös veto on pahasta. Niskaa on kuvattu Rovaniemellä asti ja olen käynyt fysioterapiassa, mutta kun ajaa 250 kilometriä fysioterapiaan, niin kunto on entinen, kun palaa kotiin.

– Nyt vaimo on toiminut fysioterapeuttina ja on hieronut Relaxantia niskaan ja hartioihin. Se on ainoita aineita, joka on auttanut. Se kyllä toimii.

Samoilla jäljillä

Relaxant-voiteiden sisältämät yrtit olivat jo ennestään Matleenalle tuttuja.

– Olen keittänyt siankärsämöuutetta talveksi jalkakylpyjä varten ja olen keittänyt myös suopursua. Samoilla jäljillä olen ollut Detrian kanssa! Heidän salvansa on valmistettu samoista luonnonaineista. Olen laittanut siankärsämöiden sekaan karkeaa merisuolaa, ja kun näitä panee kuumaan veteen ja antaa vähän aikaa olla ja jäähtyä, niin jalkakylpyvesi on valmis.

Nyt Matleena on käyttänyt omia konstejaan vähemmän, mutta on hän vieläkin kerännyt talveksi siankärsämöä kaiken varalta. Pakkasella on mukava hautoa jalkoja.

– Sivelen Jalka-Relaxantia polvista alaspäin. Se lämmittää mukavasti jalkapohjia ja jotenkin jalkoihin tulee enempi voimaa. Kyllä se vain on hieno keksintö.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Juha Kauppinen

Terveys-Hymy 12-13

Teksti: Hymy
Avainsanat: hierontavoide, kolotus, niskasärky, nivelrikko, polvivaiva

Kommentit

Oma kommentti