Läskinä kohdusta hautaan?

Hiljattain ilmestynyt australialaistutkimus väittää, että liikalihavuus saisi alkunsa jo kohdussa. Tutkimuksen mukaan monet ylipainoiset ovat saattaneet ohjelmoitua lihaviksi jo raskausaikana, sillä äidin raskaudenaikaisen painonnousun todettiin vaikuttavan jälkeläisen painonkehitykseen. Mitä pulskemmassa kunnossa äiti oli raskauden aikana, sitä suuremmaksi muodostui lapsen painoindeksi.

Yhteyttä on epäilty aiemminkin, mutta sen ei tätä ennen ole osoitettu jatkuvan aina aikuisikään asti. Tutkittavia oli kunnollinen otos, peräti 2 400. Tutkimusta varten selvitettiin, kuinka vuosina 1981-83 syntyneiden lasten painoindeksi oli kehittynyt heidän tultuaan 21-vuotiaiksi. Lasten tiedot yhdistettiin rekistereistä poimittuihin tietoihin äitien raskaudenaikaisesta painonnoususta. Äidit lihovat raskauden aikana keskimäärin 15 kiloa.

Suomalainen ravitsemustutkija Christer Sundqvist pitää australialaistutkimuksen tuloksia varteenotettavina ja toteaa, että asiaan pitäisi kiinnittää enemmän huomiota. Sundqvist varoittelee odottavia äitejä nimenomaan hiilihydraattipitoisten välipalojen nauttimisesta.

Teksti: Hymy
Avainsanat: raskaus, ylipaino, lihavuus

Kommentit

Oma kommentti