Levottomat jalat lakkasivat kiusaamasta


Risto Särkilahti ehti kärsiä levottomista jaloista viitisen vuotta. – Se ei ollut kipua eikä särkyä vaan lähinnä kihelmöintiä, joka ilmeni nilkoista alaspäin ja erityisesti jalkapohjissa.

Vantaalainen Risto Särkilahti, 54, pyörittää työkseen Wellmen-yritystä ja sanoo olevansa sekä toimitusjohtaja että sekatyömies. Toimenkuvaan kuuluu kaikki, mitä pienessä yrityksessä tulee eteen. Kyseessä on kahden miehen omistama firma.

Riston tuote ei ole ihan sieltä tavallisimmasta päästä, sillä hän maahantuo, myy ja markkinoi Selätin-nimistä liikuntavälinettä. Kyseessä on pyörivä alusta, joka laitetaan joko lattialle tai tuolille, useimmiten kuitenkin lattialle. Selätin on rekisteröity tavaramerkki ja se valittiin Vuoden Liikuntatuotteeksi vuonna 2013.

– Sen päällä tehdään joko seisoma-asennossa lattialla tai sitten istuma-asennossa tuolilla alarangan kiertoliikkeitä. Se on laitteen pääfunktio, mutta sen lisäksi se on hyvä treeniväline, joka saa sykkeen nousemaan nopeasti ja hien pintaan.

Aiheuttajaa ei tiedetä

Riston ainoa reseptilääke on kohonneeseen verenpaineeseen, joka on perua isän puolelta sukua. Se havaittiin jo kymmenen vuotta sitten, mutta verenpaine ei kiusaa, koska se pysyy lääkkeillä kurissa.

Viitisen vuotta sitten häneen iski vaiva, jota toden totta voi luonnehtia kiusaavaksi.

– Levottomat jalat ei ole sinänsä sairaus vaan oire jostakin, mutta sen aiheuttajaa ei tiedetä. Olen yrittänyt ottaa siitä selvää sekä googlaamalla että myös lääkäreiltä, mutta selvää vastausta en ole saanut. Vaiva on kuitenkin niin kiusallinen kuin olla ja voi, mutta eri ihmisillä se ilmenee vähän eri tavoilla.

– Minulla se ilmenee nukkumaan mennessä eli makuuasennossa. Alkaa kihelmöinti, joka ei ole kipua eikä särkyä, mutta on kuitenkin pakko hivelllä jalkoja toisiaan vasten eikä hierominenkaan oikein auta.
Kihelmöintiä esiintyy nilkoista alaspäin aina varpaita myöten, mutta pahimmillaan se on jalkapohjissa. Ainoa keino on lähteä kävelemään, mikä tietysti harmittaa, kun pitäisi ruveta nukkumaan. Sitä ei ilmene ihan joka yö ja välillä saattaa mennä kolme, neljäkin yötä ilman oireita, mutta sitten se taas muistuttaa itsestään.

Apu löytyi messuilta

Sattuma näyttelee usein ihmisen elämässä suurta roolia, ja niin kävi Ristollekin. Hän saa kiittää ongelmiensa ratkaisusta oman firmansa toimintaa.

– Olimme lokakuussa I love me -messuilla vierekkäisillä osastoilla Nordic Health Sprays toimitusjohtajan Minna Bisterin kanssa. Olemme nähneet toisemme monta kertaa terveysalan messuilla ja olemme olleet päiväätuttuja, mutta nyt tulin kertoneeksi Minnalle omista ongelmistani ja halusin kokeilla hänen firmansa magnesiumsuihkeita. En tosin ollut ikinä uskonut, että terveen ihon läpi voisi imeytyä yhtään mitään, mutta halusin kuitenkin testata.

– Otin ensiksi jaloilleni magnesiumkylvyn ja laitoin sen jälkeen jalkoihin vahvaa magnesiumsuihketta, jolloin levottomat jalat hävisivät saman tien. En ole sen jälkeen ottanut enää jalkakylpyä, mutta olen joka ilta käyttänyt nukkumaan mennessä yhteensä 8-10 suihkausta molempiin jalkoihin. Nyt olen suihkutellut samalla tavalla joka ilta, ja levottomat jalat ovat pysyneet poissa. Nukun hyvin ja olen tyytyväinen.

Auttaa tenniskyynärpäähänkin

Risto on saanut toiseenkin vaivaansa helpotusta Nordic Healthin tuotevalikoimasta.

– Minulle on kehittynyt oikeaan käteen tenniskyynärpää, vaikka en edes pelaa tennistä. Olen oikeakätinen ja vaiva on luultavasti tullut päätetyöskentelystä. Ajattelin, että kokeillaanpa nyt tätäkin, ja rupesin käyttämään kipu-nivel-magnesiumsuihketta, jota suositellaan juuri tämäntyyppisiin kipuihin. Tenniskyynärpää on tasaisesti kipeä koko ajan, mutta suihke on selvästi helpottanut kipua. Se ei  poista vaivaa kokonaan, sillä sitä pitää ilmeisesti hoitaa myös fysioterapeutin avulla, mutta selvästi se helpottaa akuuttia kipua.

– Se vaikutti myös nukkumisvaikeuksiin, sillä kun kättä särki, ei oikein tiennyt, mihin asentoon sen laittaisi. Se on selvästi auttanut tässäkin asiassa.

Riston firmalla on oma verkkokauppa, ja hän on ottanut tuotevalikoimaansa mukaan juuri nämä kaksi käyttämäänsä magnesiumsuihketta.

– Halusin antaa suihkeille niiden ansaitseman tunnustuksen ja luottamuksenosoituksen, vaikka en ole ollenkaan tämäntyyppisten hyvinvointituotteiden myyjä. Haluan kuitenkin jakaa tätä ilosanomaa verkkokauppamme käyttäjille ja myös Facebook-sivuillemme. Meillä on yli 23 000 Facebook-seuraajaa. Kyseessä ovat helppokäyttöiset mutta tehokkaat tuotteet, jotka ainakin omalla kohdallani ovat auttaneet kiusallisiin vaivoihin. Miksi en silloin kertoisi asiasta muillekin?  

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Matti Matikainen 

Terveys-Hymy 1-2016

Teksti: Hymy
Avainsanat: levottomat jalat, magnesium, magnesiumsuihke, tenniskyynärpää

Kommentit

Levottomiin jalkoihin on myös reseptilääke, 1 tabletti n 18.00 aikaan, vaikutus kestää käsittääkseni n.12h, toiminut minulla ainakin 10 vuotta, tuo lääke Sifrol ei ole edes kovinkaan kallis

Oma kommentti