Liian vähän D-vitamiinia raskausaikana

Laajan raskauteen liittyvän terveystutkimuksen ensimmäiset tulokset on saatu: raskaana olevat syövät pääasiassa terveellisesti, mutta D-vitamiinin saannissa on ongelmia, ja lievää masentuneisuutta on joka kymmenennellä.


Laajan raskauteen ja syntyneisiin lapsiin liittyvän Kuopio Birth Cohort -terveystutkimuksen ensimmäiset tutkimustulokset antavat hyvän kuvan suomalaisnaisten raskaudenajan ravinnosta ja elämäntavoista. Tutkijat selvittävät vuonna 2012 KYS:ssä käynnistyneessä suurtutkimuksessa, mitä kohdussa tapahtuu, mitä odotusaikana tapahtuu ja miten se näkyy lapsen myöhemmässä elämässä.

– Seuraamme raskaana olevan naisen kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin ja ravitsemuksen vaikutusta syntyvän lapsen elimistön ja terveyden kehittymiseen yhteistyössä monen eri tutkimuslaitoksen, kuten THL ja Itä-Suomen yliopisto, tutkijoiden kanssa, KYS:n naistentautien ja synnytysklinikan vt. ylilääkäri Leea Keski-Nisula tiivistää.

Kuopio Birth Cohort -tutkimukseen on tähän mennessä osallistunut noin 3 000 raskaana olevaa tai jo synnyttänyttä äitiä ja 2 500 syntynyttä lasta. Tavoitteena on saada tutkimukseen viiden vuoden aikana 10 000 äiti-lapsi-paria. Yhtä laajaa pääosin sähköisiin kyselyihin perustuva tutkimusta äidin ja lapsen terveydestä ei ole Suomessa aiemmin tehty.

Teksti: Hymy
Avainsanat: D-vitamiini, raskausajan ravinto

Kommentit

Oma kommentti