Liikunta auttaa vaihdevuosiongelmiin

Vain puolen tunnin päivittäinen reipas kävely kohentaa selvästi vaihdevuosi-ikäisten naisten terveyttä, osoittaa UKK-instituutissa hyväksytty väitöstutkimus, jonka tekijänä oli LL Tuula-Maria Asikainen. Hyöty saavutettiin, vaikka liikunta jaettiin päivittäin kahteen osaan.

Tutkimusryhmään osallistui 250 keski-ikäistä eli 42-63 -vuotiasta naista, jotka olivat saavuttaneet vaihdevuodet 2-10 vuotta aikaisemmin. Naiset olivat terveitä, normaalipainoisia tai ainoastaan lievästi ylipainoisia eivätkä he olleet aiemmin harrastaneet säännöllisesti liikuntaa. Puolet osallistujista käytti hormonikorvaushoitoa. Vertailuryhmänä oli joukko samanlaisia naisia, joita ei ohjattu muuttamaan elämäntapojaan.

Liikunta toteutettiin kävelynä viitenä päivänä viikossa ja siihen käytetty aika vaihteli puolesta tunnista tuntiin. Osa ryhmistä teki kaksi kertaa viikossa 15-20 minuutin mittaisen voimisteluohjelman. Harjoittelujakso kesti toisilla neljä kuukautta, toisilla puoli vuotta.

Liikunnan vaikutusta verrattiin monin eri mittarein ennen ja jälkeen harjoittelujakson. Havaittiin, että jo vähäinenkin liikuntamäärä kohensi sydän- ja verenkiertoelimistön kuntoa. Harjoittelu paransi maksimaalista hapenkulutusta, laski kehon rasvaprosenttia sekä lepotilassa mitattua verenpainetta, pudotti painoa ja alensi paastoverensokeria. Jalkavoimat paranivat ja liikunta nosti myös mielialaa. Psyykkinen vaikutus näkyi jo vähäisimmilläkin liikuntamäärillä, mutta liikunnan määrä ei vaikuttanut mielialan kohentumiseen. Hormonikorvaushoitokaan ei vaikuttanut saatuihin tuloksiin.

Teksti: Hymy

Kommentit

Oma kommentti