Lisan vatsaongelmat ovat ohi

Lisa Jacobsson koiransa kanssaLisa Jacobsson muistaa loppuelämänsä erään Tukholman ja Malmön välisen lentomatkan. Hän sai niin pahoja vatsakramppeja, että taju meni, ja kun hän havahtui, kasvoilla oli happinaamari.

Malmössä syntynyt, siellä asuva ja työskentelevä Lisa Jacobsson, 54, toimii nuorten ohjaajana paikallisessa nuorisokodissa. Hän on 16- ja 22-vuotiaiden tyttöjen äiti.

– Turvotus, ummetus ja erilaiset vatsakivut ovat kiusanneet minua lähes kolme vuosikymmentä, hän huokaa.

– Ne alkoivat, kun olin noin 25-vuotias. Vatsavaivat hellittivät hiukan lasten syntymän jälkeen, mutta muutama vuosi sitten ongelmat muuttuivat entistä hankalammiksi. Olen kaikesta huolimatta yrittänyt elää mahdollisimman normaalia elämää, mutta vatsavaivat ovat silti olleet taustalla koko ajan.

Lisa oli omalla tavallaan jo tottunut jatkuvaan ummetukseen, turvotukseen ja aika ajoin ilmeneviin tuskallisiin vatsakramppeihin.

– Vatsa oli niin kova, että asioin vessassa isomman hädän vuoksi vain joka toinen tai kolmas päivä. Ilmavaivat ja ähky ovat myös kuuluneet kuvioon. Kun vatsaa oikein turvotti, näytti jo siltä, että olisin ollut raskaana. Jouduin käyttämään löysiä vaatteita, ettei vatsan pömpötys näkynyt.

Lisa on kokeillut erilaisia ruokavalioita, josko niistä olisi apua tilanteeseen. Hän lopetti kaasua muodostavien ruoka-aineiden kuten paprikan ja sipulin syömisen ja kokeili myös maidotonta ruokavaliota, josko kaiken takana olisikin laktoosi-intoleranssi, mutta nämä temput eivät auttaneet.

– Minulla saattoi olla vatsavaivoja myös heti herättyäni, joten ei ollut mahdollista, että ongelmieni takana olisi ollut jokin ruoka-aine.

Vatsakrampit veivät tajun lennolla

Lisa ei ole antanut vatsaongelmien lannistaa. Hän on elämänhaluinen, iloinen ja energinen nainen, mutta eteen on tullut tilanteita, joista on ollut leikki kaukana. Toisinaan kivut ovat olleet niin valtavat, että häneltä on mennyt taju.

– Olen joskus joutunut lähtemään kesken juhlien kotiin, kun vatsakrampit ovat alkaneet. Silloin vatsaan sattuu niin reippaasti, että haluan vain mennä sykkyrälle. Olen opetellut hengittämään syvään pallean kautta ja rentoutumaan, jotta kivut edes vähän hellittäisivät.

Erityisesti yksi tapaus on jäänyt ikuisesti mieleen. Lisa lensi Tukholmasta kotikaupunkiinsa Malmöhön, kun vatsaa alkoi yhtäkkiä sattua niin paljon, ettei hän pystynyt edes liikkumaan koneessa. Kivut kaiken lisäksi pahenivat koko ajan.

– Olin kylmän hien peitossa ja lopulta maailma musteni. Minulta meni taju. Kun heräsin, ympärilläni oli hyvin huolestunutta väkeä ja kasvoillani oli happinaamari. Lentoemännät luulivat minun saaneen joko sydäninfarktin tai sappikivikohtauksen. Onneksi niistä ei ollut kyse.

Lisa ei kovin mielellään käy lääkärissä, mutta pari vuotta sitten hänen oli pakko. Hän halusi tietää, mistä oli kysymys, mutta lopulta lääkäritkään eivät osanneet sanoa, mikä Lisaa vaivasi.

– He puhuivat vain ärtyvän suolen oireyhtymästä eli IBS-oireista ja valittivat, ettei tähän vaivaan ole olemassa lääkettä. Minun piti vain oppia elämään ongelmani kanssa. Sen koommin en ole lääkärissä käynyt, Lisa puuskahtaa.

– Olen huomannut, että fyysinen aktiviteetti lieventää vatsavaivoja. Teen vapaa-aikoinani pitkiä lenkkejä koirani kanssa ja käyn salilla vähintään kerran viikossa.

Ystävätär antoi vinkin

Kaikki Lisan läheiset ovat luonnollisesti tietoisia hänen vatsaongelmistaan, ja niinpä eräs hänen itsehoitoalalla työskentelevä ystävättärensä vinkkasi hänelle muutama kuukausi sitten aivan uudesta vatsan hyvinvointia varten kehitetystä luontaistuotteesta, jonka nimi on ProbiMage.

– Hän kertoi myös tuotteella tehdyistä tutkimuksista, joiden mukaan ProbiMagella on vaikutusta ärsyyntyneen suolen oireisiin. Olin toki jo tätä ennen lukenut paljonkin hyödyllisistä bakteereista, mutta en ollut aikaisemmin saanut aikaiseksi kokeilla niitä. Nyt tuli sopiva tilaisuus.

Kahden ensimmäisen viikon aikana Lisa ei vielä huomannut mitään muutosta, mutta pian sen jälkeen hänen yleensä kova vatsansa alkoi kummasti pehmetä. Ja jo kolmen viikon jälkeen olo alkoi tuntua selvästi paremmalta.

– Vatsa alkoi toimia ihan normaalisti, eikä minulla enää ollut turvotusta yhtä usein kuin ennen. Myös krampit lievenivät selvästi. Kun kuusi viikkoa oli kulunut, olin päässyt vatsaongelmistani lähes kokonaan eroon. Nykyään tilanne on täysin hallinnassa, hän iloitsee.

– Kun tulen illalla töistä kotiin, saatan huomata yhtäkkiä, etten ole ajatellut vatsaani koko päivänä. Ihanaa!

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Lisa Jacobssonin albumi

Terveys-Hymy 5-11

Teksti:Vitacom
Avainsanat: ähky, ärytneen suolen oireyhtymä, IBS-oire, ilmavaiva, turvotus, ummetus, vatsa, vatsakipu, vatsakramppi

Kommentit

Oma kommentti