Lisätietoa laihdutusjutusta

Tammikuun numerossamme julkaisimme artikkelin laihdutuksesta, jossa käytetty tuote on aiheuttanut epätietoisuutta.

Terveys-Hymy kertoi tammikuun numerossa imatralaisesta Kai Weckmanista, joka oli laihduttanut 25 kiloa New Nordicin Chili Burn -valmisteella. Pari viikkoa sen jälkeen Iltalehti kertoi ”nuorehkosta naisesta”, joka oli joutunut sairaalaan maksaongelmien vuoksi.

Nainen oli käyttänyt Chili Burnia viiden kuukauden ajan huhti-elokuussa 2009. Hän hakeutui gynekologin vastaanotolle kärsittyään kesän aikana vaihdevuosioireiden kaltaisista oireista.

Naiselle määrättiin hormonikorvaushoito, joka kuitenkin lopetettiin kahden vuorokauden kuluttua hänen ihonvärinsä muututtua keltaiseksi. Keltaisuutta oli havaittavissa jo ennen hormonihoitoa.

Sekä hormonihoito että Chili Burnin käyttö lopetettiin ja naisen maksa-arvot mitattiin. Ne olivat korkeat. Aloitetun antibioottikuurin aikana maksa-arvot paranivat ja hoitohenkilökunta päätteli, että kohonneet maksa-arvot johtuivat Chili Burnin käytöstä.

Syyskuun kontrollikäynnillä lääkäri teki lääkevahinkoilmoituksen, mikä kirjattiin Evirassa marraskuussa 2009. Evira ei kuitenkaan tiedottanut New Nordiciin tapauksesta, koska se ei tulkinnut sitä tarpeeksi vakavasti. New Nordicin väki sai kuulla siitä vasta Iltalehden toimittajan soitettua asiasta.

Iltalehden juttu herätti levottomuussa tietysti myös Chili Burnia käyttäneissä Terveys-Hymyn lukijoissa. Kun asiaa ruvettiin tutkimaan, kävi ilmi, että ”nuorehko nainen” oli 46-vuotias ja jutussa oli muitakin epätarkkuuksia.

Nina Hyvärinen New Nordicista oli yhteydessä Eviraan ja sai sieltä hyvin lohduttavan vastauksen. Evira oli päätynyt siihen, ettei käytettävissä olevien tietojen valossa ollut mitään syytä rajoittaa Chili Burnin myyntiä eikä edes varoitusmerkintöjä katsottu tarpeellisiksi.

Eviran saamien tietojen mukaan kyseessä oli ensimmäinen tapaus, jossa maksavaurion on esitetty liittyneen Chili Burnin käyttöön. New Nordic ei ole saanut koskaan ainoatakaan vastaavankaltaista valitusta. Tuote on myynnissä seitsemässä maassa ja sitä on myyty yli 200 000 kappaletta.

Kuluttajavalituksia tuotteesta on raportoitu myyntimäärään nähden vähän, ja ne ovat saadun aineiston perusteella luokiteltavissa ruuansulatuskanavan oireiksi.

Evira ei tule tiedottamaan asiasta, koska erityistä kuluttajaohjeistusta ei tarvita. Sen enempää Evira kuin New Nordic eivät ole saaneet potilaana olleen naisen yhteystietoja, joten tuotteen eränumeroa ei ole voitu selvittää eikä tehdä jatkotutkimuksia.

– Olemme Eviran vastaukseen tyytyväisiä, mutta sen sijaan hyvin pettyneitä Iltalehden suhtautumiseen, Nina Hyvärinen kertoo. – Lehti ei ole pyynnöstämme huolimatta julkaissut oikaisua tapahtumasta.

Teksti: Hymy
Avainsanat: laihdutus, laihduttaminen, Chili Burn

Kommentit

Oma kommentti