Lonkkasärky katosi kuukaudessa!

Arto Walleniuksen oikea lonkka on kiusannut häntä jo koko tämän vuosituhannen ajan. Nyt ongelma on kuitenkin ohi. – Vaiva alkoi hellittää jo kuukauden kuurin jälkeen, hän kertoo.


Turussa syntynyt, mutta tätä nykyä Raisiossa asuva yrittäjä Arto Wallenius, 69, jäi yrittäjäeläkkeelle 63-vuotiaana, mutta työt jatkuvat yhä. Hän viisasteleekin, että yrittäjä yrittää, mutta koskaan ei tule mitään valmista.

Ei se nyt ihan niinkään taida olla, sillä sen verran monessa Arto on ollut mukana – ja on yhä. Hänellä on LVI-alan edustusliike, joka tekee pesulakonelaitteita, ja Arto toimii laitteiden Lounais-Suomen edustajana. Oma firma on ollut pystyssä jo 30 vuotta.

– Hoidin aikoinani vaimoni kanssa myös 15 vuoden ajan erään poreammefirman markkinointia koko Suomen alueella, ja seisoimme rakennusmessuilla 15–18 viikonloppua vuosittain eri puolilla maata. Vaimo toimi aikoinaan konttoripäällikkönä, mutta jäi meidän omaan yritykseemme töihin jo 1980-luvulla.

Walleniuksilla on viisikymppinen poika, joka työskentelee vakuutusalalla. Seuraavaakin sukupolvea on jo kaksi poikaa.

Lonkka alkaa särkeä

Arto sanoo terveyshistoriansa olevan aikamoisen, sillä häntä on leikelty useampaan otteeseen, mutta ei siitä silti sen enempää. Mitään reseptilääkitystä hänellä ei ole.

– Seisoin messuilla niin paljon ja niin pitkään, että oikeaa lonkkaa alkoi särkeä. Se kiusasi etenkin nukkuessa, sillä jos yritin nukkua oikealla kyljellä, lonkkaa alkoi lämpiämisen myötä särkeä. Vaiva alkoi jo 1990-luvun loppuvuosina eli sitä on ollut jo noin 15 vuotta.

Lääkäri totesi särkyjen johtuvan kulumasta ja määräsi särkylääkkeitä. Hän totesi kuitenkin, että jos lääkkeet eivät auta ja vaiva äityy pahaksi, edessä on tekonivelen asentaminen. Onneksi Arto löysi apua omasta harrastuspiiristään.

– Olen Autojoukkojen Turun killan perustajajäsen. Se perustettiin, kun olin armeijassa vuonna 1963. Kun olin vieraan palveluksessa, otin osaa killan toimintaan, mutta kun perustin oman yrityksen, kiltatoiminta loppui siihen. Jäätyäni vuonna 2003 yrittäjäeläkkeelle pystyin taas olemaan aktiivisesti killan toiminnassa mukana, ja olen nyt ollut viisi vuotta varapuheenjohtajana. Olen myös Vetoakseli-lehtemme varapäätoimittaja ja matkailutoimikunnan vetäjä.

Kapselit veivät kivut

Arto huomasikin kerran Vetoakselista, että Bioteekki mainosti siellä Hainrusto ja Vihersimpukka -nimistä valmistetta.

– Kyselin kiltakavereiltani, oliko heillä kokemusta siitä, ja aika moni kertoi saaneensa siitä omiin nivelvaivoihinsa helpotusta.

Artokin päätti kokeilla. Kun runsas kuukausi oli kulunut, hän huomasi yllättäen lonkkasärkyjensä kadonneen. Hän jatkoi valmisteen popsimista kiltisti vuoden verran, kunnes hän päätti kokeilla mitä tapahtuu, jos hän lopettaa sen syömisen. Ja kyllähän tapahtui.

– Ei mennyt kuin pari kuukautta, niin lonkkaa alkoi taas särkeä. Tutut vaivat palasivat takaisin. Rupesin siitä lähtien taas kiltisti ottamaan kaksi kapselia joka aamu, ja siitä lähtien olen ollut periaatteessa ilman kipuja. Tuntuuhan se yhä joskus, jos olen ollut vähän enemmän liikkeessä tai jos joudun seisomaan paljon, mutta paljon lievempänä kuin ennen.

Juuri paikallaan seisominen on ollut Artolle kaikkein pahinta.

– Olen ehdottomasti sitä mieltä, että Hainrusto + Vihersimpukka on auttanut minua todella paljon, ja olen siitä hyvin kiitollinen.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Roni Lehti

Terveys-Hymy 3-13

Teksti:Bioteekki
Avainsanat: lonkka, lonkkasärky

Kommentit

Oma kommentti