Luonnonmukainen yskälääke

Carolus MixturaCarolus mixtura on pitkäaikaiseen, tieteelliseen tutkimukseen perustuva fytoterapeuttinen valmiste. Siihen on valittu kahdeksan hengitysteihin vaikuttavan rohdoskasvin standartoituja haihtuvia öljyjä ja uutteita.

Fytoterapia on kehittymässä siihen suuntaan, että usean rohdon yhdistämisellä pyritään saamaan mahdollisimman tehokas yhteisvaikutus. Biologisen farmasian professori Raimo Hiltusen asiantuntemus on ollut suureksi avuksi Carolusta suunniteltaessa.

Tuotteen kehittelyssä on jossakin määrin otettu huomioon karmeliittamunkkien perinteitä. Muutamia mixturan rohdoksia on käytetty jo vuosisatoja erilaisissa lääketinktuuroissa tai alkoholia sisältävissä yrttijuomissa. Caroluksessa ei kuitenkaan ole yhtään alkoholia eikä siinä ole sokeriakaan. Mikstuuraan on valittu yrttejä, joilla on tehokas yskänärsytystä vähentävä vaikutus, mutta ei voimakkaita keskushermostovaikutuksia. Tuote on testattu ja havaittu erittäin turvalliseksi eikä miksuuran rohdoksilla ole tunnettuja sivuvaikutuksia.

Käytännössä on havaittu, että mikstuuran vaikutus hengitysteiden yläosaan, nenään ja nenän sivuonteloihin tehostuu, jos valmistetta pidetään suussa parin kolmen minuutin ajan. Sen lukuisat haihtuvat öljyt pääsevät vaikuttamaan tehokkaasti laajalla alueella hengitysteissä, jos mikstuura-annosta ei välittömästi niellä.

Carolus mixturan keskeinen rohdos on kihokkiuute. Kihokki on tunnettu lääkekasvi, jota on kansanlääkinnässä käytetty yskään ja myös lemmen nostattamiseen. Niinpä sen kansanomaisia nimiä ovatkin kiimaruoho, himoheinä, intoruoho ja pakanaheinä. Kihokin sisältämät aineet irrottavat limaa ja estävät ylähengitysteiden tulehduksia.

Timjami tunnetaan arvostettuna maustekasvina. Timjamiöljy sisältää runsaasti flavonoideja ja sen käyttöalueeksi on määritetty keuhkoputken tulehdus ja yskä, myös hinkuyskä, ylempien hengitysteiden tulehdus, liman irrotus, kurkunpään tulehdus ja astma.

Anisöljy vähentää hengitysteiden limaa ja sitä on käytetty perinteisesti keuhkoputkikatarriin, hinkuyskään ja kouristukselliseen yskään. Anisruohon avulla on myös raikastettu hengitystä, lievitetty astmaa ja bronkiittia.

Lakritsi häivyttää karvaampien yrttien makua ja sen tulehdusta estävät ja anti-inflammatoriset ominaisuudet auttavat vähentämään kurkun ärsytystä ja irrottamaan limaa. Kansanlääkinnässä lakritsia on käytetty yli 4000 vuotta limaa irrottavana ja yskänärsytystä lievittävänä aineena.

Piparminttuöljy vaikuttaa antibakteerisesti suun limakalvoilla, irrottaa ja poistaa limaa ja vaikuttaa kouristusta vähentävästi. Piparminttuöljyn mentolihöyryt helpottavat nenäonteloiden ja rinnan tukkoisuutta. Mentolin tiedetään lievittävän flunssan oireita. Haihtuva öljy sisään hengitettynä kuivattaa limakalvoja ja estää yskärefleksiä. Minttu estää nenän, poskionteloiden ja rinnan tukkoisuutta sekä irrottaa limaa. Se voi myös alentaa kuumetta.

Salvia on vaikutuksiltaan antibakteerinen. Sitä käytetään suun desinfiointiin sekä suun ja nielun limakalvojen tulehdusten hoitoon. Saksalaiset lääkärit ovat suositelleet kuumaa salviavettä kurlaukseen, kun kurkku on kipeä tai nielurisat ovat tulehtuneet. Sitä on käytetty myös aftojen ja angiinan hoidossa.

Laventeliöljy laukaisee sileälihaskouristuksia ja rauhoittaa. Laventeli on eräs tunnetuimmista tuoksukasvista ja se on ollut suosittu rohdos kansanlääkinnässä jo vuosisatoja. Laventelia on käytetty kansanlääkinnässä vilustumiseen, astmaan, keuhkoputken tulehdukseen, yskään, hinkuyskään, nuhaan, tukkoiseen nenään ja pahanhajuisen hengityksen hoitoon. Sillä saattaa olla myös kohonnutta verenpainetta alentavaa vaikutusta.

Neilikkaöljyä on käytetty kansanlääkinnässä sydäntä vahvistavana ja hikoilua aiheuttavana rohtona kuumeen hoidossa. Öljyä on käytetty myös spasmien laukaisijana ja hermoja rauhoittavana.

Carolus mixturan teho perustuu Suomessa kehitettyyn piigeeliin, johon kaikki vaikuttavat aineet on yhdistetty. Pii suojaa limakalvoja ja sillä on myös limakalvojen tulehduksia estäviä ominaisuuksia.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Mirva Kakko, SKOY

Terveys-Hymy 3-2007

Teksti:Biomed
Avainsanat: anisuute, kihokkiöljy, lakritsi, neilikkaöljy, nuha, piparminttu, salvia, yskä

Kommentit

Oma kommentti