Luontaistuote pelasti leikkaukselta

Henri Nisukangas sairastui muutama vuosi sitten vaikeaan suolistotulehdukseen. – Minulle ilmoitettiin, että ainoa vaihtoehto oli avanneleikkaus. Onneksi sain tuolloin kuulla vielä yhdestä vaihtoehdosta

Luopioisissa asuva Henri Nisukangas, 34, ansaitsee leipänsä liukuoviin erikoistuneessa yrityksessä, Henri on yksi neljästä osakkaasta. Henrin vaimo Mervi, 30, työskentelee lähihoitajana vanhainkodissa. Pariskunnan jaloissa hyörii peräti neljä kissaa.
Koska Henri on alan miehiä, häneltä on suorastaan pakko kysyä, mitkä ovat Suomessa tavatut kuovilajit. Nehän ovat isokuovi, pikkukuovi, taigakuovi ja liukuovi.

– Jollain on leikannut, hän naurahtaa.

Muuten Henriä ei ole viime vuosina pahemmin naurattanut. Kolme, neljä vuotta sitten hänen ulosteeseensa alkoi ilmaantua verta. Se on aina huolestumisen paikka.

– Asiaa selvitettiin alkuun yksityisellä lääkäriasemalla, missä vaivaa luultiin peräpukamiksi. Kun hoito ei tepsinyt, sain lähetteen Taysiin, missä tehtiin tähystys, jonka jälkeen vaiva paljastui haavaiseksi paksusuoleksi. Sain lääkityksen, joka käsitti alkuun kortisonia ja Asacolia. Kortisoni rauhoitti vatsan aika nopeasti, mutta kun lopetin sen, oireet tulivat uudestaan.

Taas mentiin Taysiin, ja erinäisten vaiheitten jälkeen Henrille määrättiin vanhaa leukemialääkettä nimeltä Azamun, joka auttoikin joksikin aikaa. Senkin vaikutus kuitenkin loppui, ja suoli alkoi oireilla ja vuotaa taas.

– Verta tuli joka aamu, mutta vatsa rauhoittui aika pian sen jälkeen kun sai suolen tyhjäksi. Se pysyi kurissa aina seuraavaan aamuun asti.

Ei muita vaihtoehtoja

Henrille sanottiin suoraan, ettei enää ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin leikkaus.

– Kävin kirurgin juttusilla ja hän kertoi, että operaatiossa otetaan koko paksusuoli pois ja avanne tulee ainakin vähäksi aikaa, mutta se voi jäädä pysyväksikin. Tästä on nyt aikaa hiukan yli vuosi.

Henri ei kuitenkaan ollut halukas leikkauspöydälle. Hän kuuli, että moni oli saanut vaivoihinsa avun Helsingin Antioksidanttiklinikalta ja hakeutui siellä sekä lääkärin että ravintoterapeutin juttusille. Henrille rakennettiin tiukka ruokavalio.

– Samoihin aikoihin kuulin eräältä tuttavaltani myös serrapeptaasi-nimisestä luontaistuotteesta. Soitin sitä markkinoivaan firmaan NaturaMediaan, missä minulle suositeltiin serrapeptaasin ohella myös boulardii-nimistä probioottia. Minulle kerrottiin, että monia oli saatu näillä valmisteilla pelastettua veitsen alta.

Henri rupesi ottamaan kumpaakin valmistetta aamuisin tyhjään vatsaan, jotta ne ehtivät imeytyä kunnolla.

– Vatsa alkoi rauhoittua jo parin kuukauden sisään ja veren tulo lakkasi. Vielä alkuvaiheissa söin samaan aikaan lääkärin määräämiä lääkkeitä, mutta vuosi sitten tammikuussa lopetin Taysin lääkkeet kokonaan ja olen sen jälkeen ollut pelkästään serrapeptaasin ja boulardiin varassa.

Vuoden aikana myös Henrin ulkoinen olemus on palautunut entiselleen.

– Kun suoli oli huonossa kunnossa, laihduin lyhyessä ajassa kymmenkunta kiloa. Mutta kun aloitin NaturaMedian tuotteiden syömisen, paino palautui entiselleen. Ilmeisesti elimistö saa nykyään kaikki tarvittavat ravintoaineet käyttöönsä. Suolisto toimii taas normaalisti.

Mikä sairauden aiheutti?

Kun Henrin vatsavaivat alkoivat, hän oli vielä tuolloin yksityisyrittäjänä vaikuttanut kolmekymppinen, joka oli koko ajan menossa. Roskaruokaa, energiajuomia ja limua kului paljon.

– Taysin lääkärit ovat kuitenkin aika pitkälti sitä mieltä, ettei ruokavaliolla ole tämän sairauden synnyssä mitään merkitystä, mutta en ole heidän kanssaan samoilla linjoilla. Kyllä ainakin minun tapauksessani ruokavaliolla on merkitystä. Huomasin sen jo Antioksidanttiklinikan ruokakuurin jälkeen.

Tosin Taysin lääkäri myönsi sen, että länsimaisella ruokavaliolla on jonkinlainen kytkös tähän sairauteen, koska sitä ei esiinny kehitysmaissa. Se on tyypillinen lännen elintasotauti, johon liittyy myös stressi. Lääkäri kertoikin kerran nähneensä varsinaisen ihmeparantumisen: heti kun tätä samaa tautia sairastanut potilas pääsi stressistä eroon, sairaus loppui siihen.

Henrin on jatkossakin varottava roskaruokaa, sipsejä, limuja, lisäaineita – ja ennen muuta vehnää. Hän on myös siirtynyt kokonaan gluteenittomaan ruokavalioon.
Henri aikoo kuitenkin myös jatkossa turvautua serrapeptaasiin ja boulardiin, koska ongelma on krooninen.

– Parempaan suuntaan on menty koko ajan, vaikka pikku takapakkeja on tullutkin.

Henrin vatsavaivat eivät enää rajoita millään tavalla hänen tekemisiään, kunhan hän vain muistaa noudattaa omaa tarkkaa ruokavaliotaan.

– Pelaan salibandya ja kesällä käyn kavereitten kanssa ravustamassa harva se päivä. Meillä on myös omakotitalo, jonka kanssa tekemistä riittää aina. Vapaa-ajan ongelmia ei kerta kaikkiaan ole.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuva Mika Kanerva

Terveys-Hymy 2-14

Teksti: Hymy
Avainsanat: avanneleikkaus, boulardii, haavainen paksusuoli, probiootti, ruokavalio, serrapeptaasi, suolistotulehdus

Kommentit

Oma kommentti