Luontaistuote vei allergiaoireet

Kevään koivut ja kesän heinät ovat kiusanneet Sami Järvistä jo pitkään. Hän on hoitanut allergiaoireitaan nenäsumutteilla ja lääkkeillä, joista onkin ollut apua. Sitten avovaimo tuli suositelleeksi erästä luontaistuotetta.


Sami Järvinen, 29, on paljasjalkainen oululainen ja koulutukseltaan konetekniikan diplomi-insinööri. Hän työskentelee Aavamobile-nimisessä firmassa ja suunnittelee mekaniikkapuolella puhelimia. Hän on vaikuttanut nykyisessä työpaikassaan parin vuoden ajan.

Sami asuu avoliitossa luontaistuotekaupassa työskentelevän Mariansa kanssa ja pariskunnalla on kolmevuotias Ilmari-poika. Perheeseen kuuluu myös kaksi kissaa, nimiltään Koukku ja Piu.

Koska Sami on vielä alle kolmekymppinen, hänellä ei ole ollut mitään vakavia terveysmurheita, mitä nyt polven nivelkierukka on kerran poksahtanut.

– Se meni urheillessa, hän tunnustaa.

– Taustalla on varmaan useampikin laji, mutta lopulta se meni sählyssä.

Uusi keino kesään

Jotain pientä kremppaa useimmilla ihmisillä kuitenkin on, ja Samin kiusana ovat olleet allergiaoireet.

– Ne alkoivat varhaisaikuisuudessa eli enempi oireita alkoi tulla lukion jälkeen. En ole käynyt allergiatesteissä, mutta siitepölyille olen allerginen. Koivulle loppukeväästä ja kesällä heinille.

– Pahin aika taitaa olla keskikesä, kun heinät kukkivat. Nenä menee tukkoon ja silmiä kutittaa. On ollut pakko ottaa allergialääkettä, sillä oireet haittaavat sen verran elämää.

Sami on hoitanut oireitaan nenäsumutteilla ja perusallergialääkkeillä, joita vuosien varrella on ollut useita erilaisia. Lääkärin määräämistä reseptilääkkeistä onkin ollut apua.

– Viime vuoden keväällä resepti pääsi loppumaan, jolloin avovaimo toi luontaistuotekaupasta Alleriina-nimistä luontaistuotetta. Rupesin kokeilemaan sitä ja huomasin hyvin äkkiä, että sehän toimii siinä missä reseptilääkkeetkin. Sitä olisi pitänyt ruveta ottamaan hyvissä ajoin ennen allergiakautta, mutta vaikka olin vuosi sitten mattimyöhäinen, se tepsi silti.

Kissat pysyvät kotona

Tänä vuonna Sami aloitti Alleriinan nauttimisen hyvissä ajoin ennen siitepölyjen tuloa eli jo maaliskuun puolella. Syytä olikin, sillä ennusteiden mukaan koivukeväästä tulee pahin vuosikausiin.

– Kyllä sitä kannattaa kokeilla, jos allergiaoireet ovat samankaltaiset kuin minulla – eli periaatteessa kuitenkin aika lievät. Ainakin minulla se on pitänyt oireet poissa.

Samilla ei onnekseen ole eläin- eikä ruokaperäisiä allergioita. Muussa tapauksessa perheen kissat saisivat toisen kodin.

– Kissa on kuulemma pahemmasta päästä, hän tuumii.

– Sen olen huomannut, kun pikkuveli poikkeaa kylään. Hänellä on allergioita, ja kun hän tulee meillä käymään, hänellä on silmät ihan punaisena. Itsellä ei onneksi ole tätä ongelmaa.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Markku Ruottinen

Terveys-Hymy 5-12

Teksti:Bioteekki
Avainsanat: allergia, heinäallergia, koivuallergia, siitepöly

Kommentit

Oma kommentti