Luontaistuote vei nivelvaivat

Marja_Leena_Almi_th_by_mika_lahtonenMarja-Leena Almin vasen lonkka alkoi vaivata jo reilusti yli kymmenen vuotta sitten, mutta se ei ollut varsinainen yllätys, sillä sitä on suvussa.

– Onneksi löysin jo vuosia sitten hyvän valmisteen, joka poistaa nivelkulumien aiheuttamia kipuja ja särkyjä.

Hämeenlinnalainen Marja-Leena Almi, 68, aloitti työelämän jo 16-vuotiaana. Hän oli SOK:n palveluksessa 27 vuotta, jona aikana hänet koulutettiin erikoismyyjäksi ja osastonhoitajaksi. Marja-Leena hoiti myös luontaistuotepuolta useita vuosia ennen kuin vaihtoi työpaikkaa. Hän jäi tuoteryhmäpäällikön tehtävistä eläkkeelle viisi vuotta sitten 63-vuotiaana.

– Mies sairasteli, ja koska työ oli sen verran rankkaa, jäin eläkkeelle heti kun siihen tuli tilaisuus. Mies on sairastellut jo kymmenkunta vuotta aika vakavasti, sillä hänellä oli melanooma silmässä, sitten todettiin paksusuolen syöpä ja häneltä meni poikki myös sekä jalka että käsi. Aikamoista rumbaa on ollut, ja sitä onkin ihmetelty, kuinka noin monta sairautta voi iskeä yhteen mieheen.

Almeilla on kaksi aikuista tytärtä, mutta ei lapsenlapsia. Sen sijaan kissoja ja koiria on ollut, ja hevonenkin jossakin vaiheessa, Marja-Leena naureskelee.

Marja_Leena_Almi_th_by_mika_lahtonenMarja-Leena täyttää kahden vuoden kuluttua 70 vuotta, mutta hänellä ei ole mitään reseptilääkettä, mikä on aika harvinaista näillä vuosilla. Ihan ilman terveysongelmia hänkään ei silti ole selvinnyt.

– Lonkka alkoi kiusata noin 55-vuotiaana, hän muistelee.

– Säryt alkoivat nilkasta, ja erityisesti sen huomasi autoa ajaessa. Kun lähdin liikkeelle, tuntui että putoan siihen paikkaan. Vasen lonkka kuvattiin, ja sieltä löytyi selvä kuluma, mikä ei tullut yllätyksenä, sillä samaa vaivaa on lähisuvussa runsaasti. Oma lonkkani leikattiin heti kun siirryin eläkkeelle.

Marja-Leena on käyttänyt Vitabalansin Arthrobalans Plus -nimistä niveltuotetta jo vuosikausia. Hän sinnitteli sen kanssa ennen lonkkaleikkausta pari kolme vuotta, mutta sitten säryt yltyivät niin koviksi, että operaatioon oli pakko mennä. Hän söi kovia särkylääkkeitä päivittäin ja totesi, ettei näin voinut jatkua.

– Kun lonkka leikattiin, parantuminen kesti kolmisen kuukautta, ja toipuminen sujui oikein hyvin. Mutta seuraavaksi alkoi oikean jalan polvi kiukutella. Lääkäri totesi, että jos yhdessä nivelessä on kulumaa, sitä tahtoo ilmetä muissakin nivelissä. Rupesin taas syömään Arthrobalans Plussaa eikä sen jälkeen polvivaivoja ole ollut. Pidän aina välillä pientä taukoa, mutta jos taas jotain kohtaa alkaa kolottaa, käyn kiireesti hakemassa sitä.

– Normaalisti otan vain yhden tabletin aamulla aamupuuron yhteydessä, mutta jos kipuja alkaa ilmaantua tavallista enemmän, otan illalla vielä toisen. Sen jälkeen särkyjä ei enää ole. En ole lonkkaleikkauksen jälkeen tarvinnut kertaakaan särkylääkkeitä, Arthrobalans Plus pitää säryt loitolla.

– Viime talvena virkkasin sormenpaksuisella langalla 12 isoa, 120 cm läpimitaltaan olevaa mattoa, jonka jälkeen sormet kipeytyivät kyynärpäitä myöten. Rupesin taas käyttämään samaa valmistetta, ja sormikivut katosivat.

Marja-Leena on kertonut Arthrobalans Plussasta myös lääkärille, ja suhtautuminen on ollut positiivista. Marja-Leenan paikat ovatkin nyt niin hyvässä kunnossa, että hän pystyy harrastamaan golfia.

– Aloitin sen jo vuotta ennen leikkausta. Olin 62-vuotias kun sain green cardin. Rupesin golfaamaan ihan siitä syystä, että eläkkeellä on hyvä olla joku liikunnallinen harrastus ja että pääsee välillä rentoutumaan kotikuvioista. Tasoitus on 31, mikä ei ole ollenkaan hyvä, mutta golfaan ihan kunnon takia. En tykkää yhtään kilpailla, sillä silloin kaikki menee myttyyn.

– Lonkka ja polvi kestävät golfin ihan hyvin, hän toteaa tyytyväisenä.

– Jos joskus polvessa tuntuu kolotusta, myös pelkkä liikunta auttaa. Kun kentällä on vähän aikaa kävellyt, ei enää ole tietoakaan mistään. Jaksan 18 reiän kierroksen ihan reippaasti. Jos on tavallista rankempi golfpäivä, otan silloin illalla toisen tabletin.

Arthrobalans Plus luokiteltiin aiemmin lääkkeeksi, mutta se vapautui reseptiltä jo pitkälti toistakymmentä vuotta sitten.

– Sillä on tehty myös tieteellisiä tutkimuksia. Mukana on monta keskeistä luonnontuotetta: glukosamiini, MSM, kondroitiinisulfaatti ja nyt myös C-vitamiini. Ne kaikki ovat nivelen omia aineita. Ne eivät pelkästään poista oireita vaan myös hoitavat niveltä, Marja-Leena Almi sanoo.

Terveys-Hymy 9-2016

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Mika Lahtonen
Avainsanat: lonkan kuluma, lonkkakipu, nivelkipu, nivelkuluma, nivelvaiva, polven kuluma, polvikipu

Kommentit

Oma kommentti