– Keskivertoihminen altistuu nykyään erilaisille myrkyille moninkertaisesti enemmän kuin esimerkiksi 1950-luvulla, tohtori Levy toteaa.

Maailmankuulu vitamiinitutkija Thomas Levy: Melkein kaikki kärsivät magnesiumin puutteesta

Mainos

– Jos saisi käyttää vain yhtä ravintolisää, valitsisin magnesiumin, amerikkalainen tohtori Thomas Levy toteaa.

Kerroimme Terveys-Hymyn numerossa 9/2020 amerikkalaisen tohtori Thomas Levyn Suomessa pitämästä C-vitamiiniesitelmästä. Samassa yhteydessä hän kertoi myös magnesiumista ja sen tärkeydestä.
Tohtori Levyn kutsui luennoimaan Suomen Terveysjärjestö ry, jonka puheenjohtaja on Merja Lindström. Hän on poiminut Levyn esitelmästä parhaat palat Terveys-Hymyn lukijoita varten.
– Thomas Levy pitää magnesiumia niin tärkeänä, että jos asiat olisivat niin ikävästi, että saisi käyttää vain yhtä ravintolisää, hän valitsisi magnesiumia, Merja Lindström kertoo.
– Hän lisäsi kuitenkin heti perään, että toivottavasti niin ei koskaan käy. Levyn mukaan magnesiumista on kova puute ihan maailmanlaajuisesti.
Merja Lindström siteeraa myös toista tunnettua vitamiinitutkijaa Matti Tolosta.
– Hän kertoi kirjassaan patologiprofessori Otto Hjeltin vuonna 1900 julkaisemasta tuhannen ruumiinavauksen tutkimuksesta. Joukossa ei ollut yhtään sydäninfarktia. Magnesiumin saanti oli tuolloin 1250 mg vuorokaudessa, kun se nykyään on noin 250 mg, maksimissaan 400 mg.
– Tämä vahvistaa saman asian, josta Levy puhuu.
– Magnesium on erittäin tärkeä aine sydämelle, joka on elimistön vahvin ja tärkein lihas. Kun ihmiset alkavat kärsiä suonenvedoista, se on merkki magnesiumin puutoksesta, ja silloin ollaan jo auttamattomasti myöhässä. Moni havahtuu vasta tässä vaiheessa, kun krampit iskevät ja elimistö huutaa magnesiumia.
– Magnesium on yksi tärkeimmistä vasta-aineiden muodostukseen vaikuttavista aineista immuunipuolustuksessa, joka pysyy kunnossa, jos magnesiumtasot ovat hyvät.
Merja Lindström suosittelee magnesiumlisän ottamista iltaisin nukkumaan mennessä.
– Ihmisillä on valtava stressi. Magnesiumia pidetään rauhoittavana luonnonaineena, jolloin se iltaisin otettuna takaa myös rauhallisen yöunen. Magnesium on myös emästä muodostava. Ihmiset ovat tänä päivänä hyvin happoylijäämäisiä, koska ruokavalio sisältää valtavat määrät hapanta palamisjätettä. Happo-emästasapaino on hyvin tärkeä asia ja tiedetään, mitä siitä seuraa, jos elimistö on liian hapan. Elimistö alkaa ottaa ja puskuroida luuston mineraaleja, mikä ei tietenkään tiedä luustolle hyvää.
Lindströmin mukaan magnesiumia on käytetty menestyksellisesti myös naisten PMS-oireissa ja lisämagnesiumia tarvitsevat myös raskaana olevat naiset. Krampit ja suonenvedot ovat raskaana olevilla naisille yleisiä. Myös sikiö tarvitsee riittävästi magnesiumia.
Hyviä magnesiumin lähteitä ruuassa ovat esimerkiksi vihreät lehtivihannekset, palkokasvit ja täysjyvävilja. Magnesiumia on myös tummassa suklaassa, pähkinöissä ja kahvissa, mutta mitään aivan ylivoimaista magnesiumin lähdettä ei ole. Niinpä tohtori Thomas Levy suositteleekin magnesiumvalmistetta likipitäen jokaiselle.

Sama tuote ei sovi kaikille

Magnesiumia on käytetty menestyksellisesti myös ummetuksen hoitoon.
– Se toimii, kun käytetään tarpeeksi isoja annoksia, 600-1000 mg vuorokaudessa, Merja Lindström toteaa. – Ja se on täysin vaaratonta. Tavalliseen käyttöön riittää 200-400 mg päivässä.
Pitkän luontaistuotekauppiasuran omaava Lindström on kuitenkin työssään saanut huomata, että sama magnesiumvalmiste ei sovi jokaiselle.
– Ihmisen kannattaa kokeilla eri valmisteita. Magnesiumsuoloissa on huomattavia eroja ja eroja on myös ihmisten kesken. Se mikä sopii yhdelle, ei sovikaan toiselle. Jokainen ihminen on oma yksilönsä. Joku voi tulla sanomaan, ettei tämä valmiste tuonut minkäänlaista apua, mutta kun hän alkaa käyttää toista valmistetta, homma toimiikin.
Ylivoimaisesti eniten Lindström on saanut myönteistä palautetta Pharma Nordin Bio-Magnesiumista.
– Se on rauhoittava ja näyttää toimivan erinomaisesti unettomuuteen. Paras teho saadaan, kun tabletti liuotetaan pieneen määrään vettä ja otetaan ennen nukkumaan menoa. Se liukenee veteen tosi nopeasti. Mistään muusta magnesiumvalmisteesta ei viime vuosien aikana ole tullut yhtä runsaasti positiivista palautetta erityisesti juuri unettomuuteen. Pharma Nordin valmisteessa on kolmea erilaista magnesiumia, jotka imeytyvät eri kohtaan suolistossa. Ihmisten suolistot voivat olla huonossa kunnossa, mutta kun on kolme erilaista magnesiumia ja jokainen imeytyy eri paikasta suolistoa, silloin aina jotakin saadaan perille.

Hapetusstressi kaiken takana

Tohtori Thomas Levy sanoo, että hyvin monet sairaudet johtuvat magnesiumin kroonisesta puutteesta ja että kaikki sairaudet pahenevat ja pysyvät yllä puutteen johdosta. Hänen mukaansa kaikkia sairauksia kuvaa lisääntynyt solunsisäinen hapetusstressi, jota vahvistaa lisääntynyt solunsisäinen kalsiumpitoisuus.
– Magnesium on luonnollinen vasta-aine lisääntyneelle kalsiumille, Thomas Levy totesi luennossaan. Magnesium on kehon tärkein kalsiumkanavan estäjä, joka alentaa suoraan kohonneita kalsiumpitoisuuksia. Se toimii myös yleisenä kalsiumaineenvaihdunnan säätelijänä.
– Levy korosti erityisesti, että ihmiset saavat ravinnostaan liikaa kalkkia eikä kalkkia sisältäviä ravintolisiä pitäisi syödä ollenkaan. Se oli yksi hänen pääteemoistaan, Merja Lindström kertoo.
– Hän ei suositellut kalkkivalmisteita ollenkaan vaan niiden sijaan pitäisi ottaa magnesiumia, C-vitamiinia ja D-vitamiinia. Hän onkin todennut, että osteoporoosi on luuston keripukki. Ja jos ottaa jotakin maitotuotetta, samaan aikaan pitäisi ottaa myös magnesiumia.
Ajat ovat siis koko lailla muuttuneet siitä, kun Suomessakin osteoporoosin torjumiseen suositeltiin maitotuotteita ja kalkkivalmisteita. Lindström toteaa, että ainoa kalkkia sisältävä valmiste, jota hän itse käyttää ja asiakkaille suosittelee, on Homeocalc, jossa on mukana myös magnesiumia ja piitä.

Myös myrkyt uhkana

Tohtori Levy sanoo tutkimusten osoittavan, että suuri osa aikuisista kärsii maailmanlaajuisesti magnesiumin puutteesta. Tämä havaitaan, kun koko kehon magnesiumpitoisuus määritetään. Levyn mukaan ”normaalit” veren magnesiumpitoisuudet johtavat niin potilaita kuin lääkäreitäkin harhaan ja uskomaan, että kehon magnesiummäärät ovat kunnossa.
– Kuitenkin vähemmän kuin yksi prosentti kehon magnesiumista on havaittavissa veressä. Kun veren magnesiumpitoisuudet ovat alhaiset, varmuudella silloin myös kehon magnesiumvarastot ovat hyvin alhaiset, Thomas Levy kertoi luennollaan.
Myös ruuan prosessointi, lisäaineet ja ympäristömyrkyt huolestuttavat Levyä.
– Ilman saasteet ja kasvinsuojelumyrkkyjen käyttö ovat koko ajan lisääntyneet, mikä on vaikuttanut myös magnesiumin vähentymiseen. Moderni ruuan prosessointi pudottaa magnesiumpitoisuuksia 80-90 prosenttia. Hedelmien ja vihannesten magnesiumpitoisuudet ovat vähentyneet 20-30 prosenttia.
– Ruuan ja veden myrkkypitoisuus on lisääntynyt huomattavasti samalla kun ravintoaineiden antioksidanttipitoisuus on pienentynyt. Niinpä kannattaa ehdottomasti suosia luomuruokaa, vaikka edes korkealaatuinen luomuruoka hyvin sulatettuna ei anna riittävästi ravintoaineita ja antioksidantteja kohtaamaan tämän päivän ympäristömyrkkyaltistusta. Ravintolisät ovat välttämättömiä kaikille, jotka etsivät optimaalista terveyttä, tohtori Levy toteaa.

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: magnesium, Thomas Levy

Kommentit

Oma kommentti