Maarit on koko ikänsä kärsinyt vaikeista vatsavaivoista

Maarit HedmanKun nuori kaunis nainen ilmoittaa noudattavansa luolamiehen dieettiä, asia saattaa hymyilyttää joitakin. Vantaalainen englannin kielen opettaja Maarit Hedman kuitenkin tietää, että tästä asiasta on huumori kaukana. – Vasta luolamiehen dieetti on tuonut pysyvää helpotusta ongelmiini, hän kertoo.

Maarit Hedmanille, 28, sanottiin viisivuotiaana, että hänellä on maitoallergia. Ala-asteella hänellä todettiin laktoosi-intoleranssi ja lukioaikana tuli keliakiadiagnoosi.

– Onneksi menin silloin keliakiatutkimuksiin, koska saan tällä hetkellä keliakia-avustusta. Koskaan arvot eivät kuitenkaan lääkäreiden ihmeeksi palautuneet kohdalleen, vaikka noudatin gluteiinitonta dieettiä. Koko ajan minulla oli paha olo. Kaikista ongelmistani koin keliakian pahemmaksi kuin laktoosi-intoleranssin. Kotimaiset viljatuotteet eivät sopineet minulle ollenkaan.

Maarit opettaa englantia aikuisopistoissa ja hän tekee myös yrityskeikkoja. Hän asui opiskelunsa loppuvaiheissa pitkään Englannissa ja palasi Suomeen vasta pari vuotta sitten.

Vuonna 2005 Maarit hakeutui oireisiinsa tuskastuneena Helsingin Antioksidanttiklinikalle (puh. 09-6226450) lääkäri Rauli Mäkelän hoitoon. Mäkelä on kirjoittanut runsaasti muun muassa hiivasyndroomasta ja hän on käyttänyt ravitsemushoitoja menestyksellä praktiikassaan jo vuosikausia. Maarit löysi Rauli Mäkelän nimen netissä surfaamalla.

– Vastaan tulivat hänen kirjoittamansa hiivasyndroomakirjat, ja aloin pohdiskella, olisiko minullakin hiivasyndrooma, vaikka en ollut käyttänyt hiivaa enää moneen vuoteen.

– Oireeni olivat tosi hankalat, Maarit huokaa. – Ihan kuin olisin ollut raskaana. Paisuneen ja ilmaa täynnä olevan vatsan ohella myös kädet ja kaula olivat turvoksissa ja olo oli tosi tukala. Tuntui että paisuin koko ajan. Ja kun ajattelee työtäni, joka on julkista ja ihmisten edessä esiintymistä, tilanne alkoi käydä aivan sietämättömäksi. En voinut ruveta kesken oppituntien hyppäämään vessassakaan.

Jo ensimmäisellä kerralla Rauli Mäkelä kertoi Maaritille SCD- eli ns. luolamiehen dieetistä   Maarit kiinnostui ja alkoi seurailla sitä, ja oireet helpottivat. 

– Dieettini muuttui omin päin aivan liian proteiinipitoiseksi ja esimerkiksi marjat ja hedelmät jäivät hyvin vähälle. Olin kuitenkin helpottunut, kun vihdoinkin alkoi selvitä, mikä minua vaivasi. Näytti siltä, ettei suolistoni pysty pilkkomaan ketjuuntuneita hiilihydraatteja vaan niiden pitää ollaloppuun asti pilkottuja kuten esimerkiksi rypäle- ja hedelmäsokeri, jota on  marjoissa ja hedelmissä. Voin syödä myös kalaa ja lihaa.

Maaritin liian proteiinipitoinen ravinto johti hänen munuaisarvojensa nousun yli kaksinkertaiseksi normaalista. Asia todettiin Malmin terveyskeskuksessa. Maarit oli jo aiemmin käynyt HYKS:in allergiasairaalassa tutkimuksissa, ja kun hän meni uudestaan Malmille, hänelle ehdotettiin uusia tutkimuksia HYKS:issä. Lähete tuli kuitenkin takaisin bumerangina.

– Sieltä ilmoitettiin ykskantaan, etteivät he ota tätä henkilöä enää vastaan vaan minulle ehdotettiin syömishäiriöisten klinikkaa. Olin siitä tietysti hyvin loukkaantunut, sillä vika ei mielestäni ollut päässä vaan vatsassa. Tämä tapahtui vuonna 2006.

Maaritin mitta täyttyi taas ja hän hakeutui uudestaan marraskuussa 2007 tohtori Rauli Mäkelän hoitoon Antioksidanttiklinikalle. Hän otti mukaansa kaikki mahdolliset paperit, ja jo hetken tutkailun jälkeen Mäkelä totesi, että kyseessä oli selvä tapaus: Maaritin elimistö ei pilko ollenkaan ketjuuntuneita hiilihydraatteja.

– Taas helpotti! Rupesin nyt noudattamaan tosi tiukasti tätä luolamiehen dieettiä, ja tiputin jo aiemmin pois jättämäni tärkkelyksen ohella nyt myös sokerit. Tällä hetkellä vointini on hyvä ja myös veriarvot ovat pysyneet kunnossa. Pystyn käymään töissä vaikeuksitta ja voin ilman muuta todeta, että luolamiehen dieetti on ollut ratkaisu ongelmiini.

Maarit sanoo kuitenkin, ettei hänen sovi pahemmin miettiä, mitä hän itse syö ja mitä muut ihmiset syövät. Se vain harmittaa turhaan.

– Käytän omissa ruuissani aika paljon kesäkurpitsaa. Syön myös kalkkunaa, marjoja ja hedelmiä – esimerkiksi kuivattuja taateleita – ja käytän myös tomaattia, vaikka siinäkin on vähän tärkkelystä. Mies syö ihan mitä vaan, mutta en minä hänen pitsojaan tai hampurilaisiaan kadehdi. Karkkien kanssa on huomattavasti vaikeampaa!

– Työpaikalla en kehtaa kovin mielelläni syödä julkisesti, sillä se herättää kysymyksiä. Omat evääni ovat sen verran omituisia, Maarit nauraa.

Terveys-Hymy 2-2008

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuvat: Miguel Vera

Teksti:Reijo Ikävalko
Avainsanat: hiivasyndrooma, vatsavaivat

Kommentit

Luolamiehen ruokavalio on hyvin samanlainen kuin Vähähiilihydraattinen ruokavalio. Molemmat auttavat hiivasyndroomaan, ja myös muihin vatsavaivoihin, etenkin epämääräiseen turvotukseen ja väsymykseen. Syön lihaa, kalaa, kanaa, kasviksia, hapanmaitotuotteita, aitoa rasvaa( voita, kookosöljyä), marjoja, ja vähän hedelmiä. Kaikki vatsavaivat pysyvät poissa!!!

Oma kommentti