Magneettivyö vei selkäkivut

Piia Arola-Liski on kärsinyt alaselän kivuista rippikouluikäisestä lähtien. Nuori neiti kasvoi niin nopeasti, etteivät lihakset pysyneet perässä.

Piia Arola-Liski, 50, on alun perin kotoisin Helsingistä, mutta nykyään hän asuu kahdessa eri paikassa, Hyvinkäällä ja Huittisissa. Yrittäjänä työskentelevä Piia kasvattaa ja kouluttaa molemmissa paikoissa ratsuja.

– Nyt kun perheen pojat ovat isoja ja lähteneet opiskelemaan, voin tehdä enenevässä määrin sitä, mikä kiinnostaa. Kaikki hevoset ovat ratsuja, ja sekä kenttä- että kouluratsastusta varten. Hyvinkäällä on yksi hevonen ja Huittissa useampi. Kävin seitsenvuotiaana alkeiskurssin, joten kyseessä on elämäntapa. Kai minua voisi sanoa hevoshulluksikin.

Joka hevosilla ajaa, se hevosista puhuu, ja kun hevosilla ajaa, kaikenlaista voi sattua. Niinpä tammikuussa 2010 Piialle kävi pahannäköinen tapaturma hevosen kanssa.

– Ratsastin vieraalla hevosella, jolloin se jonkin ajan kuluttua pukitteli ja nousi pystyyn. Oikea jalka jäi jalustimeen kiinni. Tulin alas täydellä painolla ja väärässä asennossa jalan päälle, jolloin nilkka hajosi. Se leikattiin Töölössä, ja sain niin hyvän hoidon, että jo elokuussa osallistuin kenttäkisoihin hevoseni kanssa.

Villasukka kesähelteillä

Tapaturma jätti kuitenkin jälkiseuraamuksia. Nilkkaa jomottaa aika ajoin ja se vaatii kesälläkin villasukkaa. Muita kremppoja Piialla ei onneksi ole, mitään reseptilääkitystä hän ei tarvitse. Ihan ilman terveysongelmia hänkään ei silti ole selvinnyt. Selkä on vihoitellut rippikouluikäisestä lähtien.

– Kasvoin niin nopeasti, etteivät lihakset pysyneet vauhdissa mukana, ja niinpä alaselkä on vaatinut erityishuoltoa. Jonkin sortin skolioosi on kiusannut siitä lähtien.

Piia hakeutui Huittisissa paikallisen terapeutin Aija Alhosen vyöhyketerapiakäsittelyyn, koska Aija edustaa samaa suuntausta, jonka oppien mukaan Piia sai jo Helsingissä asuessaan hoitoja. Tätä kautta Piia tutustui myös Aijan harjoittamiin magneettihoitoihin.

– Olen käyttänyt magneettitukia sekä nilkkaani että selkääni. Erityisen hyvin olen saanut apua selkävaivoihini. Magneettivyö on ihan mieletön juttu, koska se poistaa kivun. Käytän sitä aina tarpeen vaatiessa joko päivisin tai öisin, en kuitenkaan koko ajan. Nilkassa en ole enää magneettihoitoa tarvinnut, mutta se on kuitenkin aina turvana, jos villasukka ei riitä. Silloin käännyn aina magneetin puoleen.

Tavoitteet toteutuivat

Piialla on myös käytännön esimerkki, kuinka nopeasti magneettivyö alkoi toimia.

– Kun ostin vyön Aijalta, lähdin ajamaan Huittisista Ouluun. Olin laittanut magneettivyön lähtiessäni. Poikkesin Häijäässä ensimmäisen kerran kahville ja nousin autosta varovaisesti, sillä olin tottunut siihen, että alaselkä ottaa kiinni ja tuntuu kipua. Nyt hämmästyin, kun suoristin itseni ja kuuntelin selkääni. Mihinkään ei sattunut.

– Sen jälkeen magneettivyö on kulkenut kanssani joka paikassa ja se toimii aina, kun tarvitsen apua. Ja olen todella sitä mieltä, että se auttaa, kyse ei ole mistään korvienvälijutusta. Minulla on asiasta omakohtaista kokemusta, sanoivat epäilevät tahot mitä tahansa. Käytän myös magneettipohjallisia, koska jalkapohjani palelevat herkästi, kun olen ulkokentällä hevosten kanssa. Nyt jalat pysyvät lämpiminä.

Selkä ja nilkka eivät rajoita Piian elämää millään tavalla.

– Minulla oli ennen nilkkaleikkausta kaksi tavoitetta: pitää saada vielä ratsastaa ja pitää korkokenkiä jalassa. Molemmat tavoitteet ovat toteutuneet.

Ymmärrystä epäuskoisille

Huittisissa asuva fytonomi ja diplomiterapeutti Aija Alhonen, 60, on toiminut luontaishoitojen parissa jo 27 vuotta. Hän sanoo ymmärtävänsä kaikkia niitä ihmisiä, jotka eivät usko magneettihoitoihin, sillä hän itsekin suhtautui alkuun niihin hyvin suurella varauksella. Aija sanoo aina aluksi kyseenalaistavansa kaiken sen, mihin hän ryhtyy – näin kävi myös magneettitukien kanssa.

– Kun kyseenalaistaa, on pakko ottaa asiasta selvää ja kokeilla itse. Vasta sen jälkeen voi ruveta puhumaan asiasta laajemmalti. Olen itse reumaattinen ihminen ja sairastan fibromyalgiaa, mutta olen nykyään paremmassa kunnossa kuin 30 vuotta sitten.

– Minua on vuosien varrella pyydetty mukaan useampaankin magneettifirmaan, mutta minulle ei ole koskaan osattu perustella, mihin hoidot perustuvat ja miksi niitä pitäisi käyttää. Eräs tuttava alkoi kuitenkin kertoa Black Safir -tuoteperheeseen kuuluvista magneettituista, jolloin otin selvää ja päätin myös kokeilla itse. Siitä se lähti.

Arja Alhonen tietää lymfaterapeuttina nestekierron ja verenkierron merkityksen, ja hän lähti kokeilemaan magneettitukia varovaisesti reumaattisiin käsiin ja jalkoihin.

– Sain merkittävää apua. Nykyään nukun yöni melko hyvin ja tasaisesti. Käytän magneettitukia siellä missä on kipu, mutta en suosittele jatkuvaa käyttöä.

Kuka voi käyttää?

Magneettituet auttavat nimenomaan kipuihin ja särkyihin kuten selkävaivoihin ja niska-hartia -alueen kipuihin ja myös migreeneihin, mutta erittäin hyviä tuloksia on saatu myös leikkaushaavojen hoidossa. Apua on tullut myös nyrjähtäneisiin, turvonneisiin ja tulehtuneisiin niveliin.

Entä kuinka sitten lääkärikunta suhtautuu magneettihoitoihin?

– Suomen lääkärikunta on vielä pikkuisen hakusessa, mutta esimerkiksi Isossa-Britanniassa se on jo täysin hyväksyttävää hoitoa. Kyseessä on kuitenkin tuhansia vuosia vanha hoitomuoto, joka on kovaa vauhtia tulossa meillekin.

Ihan kaikille magneettituet eivät kuitenkaan sovi.

– Niitä ei ihan ehdottomasti pidä käyttää, jos on sydämentahdistin. Jos on keinonivel, nivelen kohdalla niitä ei saa pitää, mutta kylläkin keinonivelen ylä- tai alapuolella. Jos on runsaasti amalgaamipaikkoja, suosittelen magneettihoitoja hartioista alaspäin. Myös sähköallergisten kannattaa kokeilla magneettitukia hyvin varovaisesti. Suurin käyttäjäryhmä on luonnollisesti keski-ikäiset tai sitä vanhemmat, periaatteessa ne on tarkoitettu aikuisten kremppoihin.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Jussi Partanen

Terveys-Hymy 7-13

 

 

Teksti: Hymy
Avainsanat: kipu, magneettihoito, magneettivyö, särky, selkäkipu

Kommentit

Oma kommentti