Maijun allergiat katosivat

Maiju Tirkkonen poikansa Aten ja leopardigekko Siirin kanssa.Maiju Tirkkonen on kärsinyt pahoista siitepölyallergioista pikkutytöstä lähtien. Pahimpia oireita ovat aiheuttaneet koivu, leppä ja voikukka. – Sen jälkeen kun aloin ottaa ennaltaehkäisevästi erästä luontaistuotetta, mitään oireita ei ole tullut, hän iloitsee.

Yksityisyrittäjänä viime syksystä saakka toiminut kajaanilainen parturikampaaja Maiju Tirkkonen, 32, muistaa kärsineensä siitepölyoireista jo ennen kouluikää. Silmät vuotivat vettä, niitä kirveli ja nuhakin vaivasi.

– Onneksi muita allergioita ei ole. Maitoa en kuitenkaan juo, mikä varmaan johtuu siitä, kun minulla oli lapsena paljon korvatulehduksia. Lopetin tuolloin maidon juomisen kokonaan, jolloin korvatulehdukset vähenivät selvästi. Nykyään mahakin menee sekaisin, jos erehdyn juomaan maitoa.

– Tosin pahimpana siitepölyaikana myös pähkinät, tomaatti ja omenat aiheuttavat oireita, mutta ei enää talvisaikaan. Siitepölykausi jotenkin herkistää ja altistaa ristikkäisallergioille. Eläinallergioita ei sentään ole.

Maijulle on tehty lääkärin valvonnassa allergiatestit ja hän on sen jälkeen saanut reseptillä lääkkeensä. Lapsena ja myöhemminkin hän on saanut oireisiinsa silmätippoja, ja muuten allergioita on hoidettu käsikaupan lääkkeillä. Koskaan hänelle ei ole kokeiltu esimerkiksi siedätyshoitoa.

– Allergioiden takia ei ole tarvinnut sen kummemmin käydä lääkärissä, hän toteaa.

– Oireet ovat tuttuja ja tiedän jo ennestään, koska ne alkavat. Pahimmillaan ne ovat koivujen siitepölyaikana, jolloin silmät vuotavat, turpoavat ja rähmivät.

Yrittänyttä ei laiteta

Maijun avomies Jarno on niin ikään yksityisyrittäjä, hän työskentelee jakeluauton kuljettajana. Pariskunnalla on viisivuotias Atte-poika, josta kuulemma isona tulee rallikuski. Tosin äidin mukaan unelma-ammatti aina silloin tällöin vaihtuu toiseen.

Maijulla on huomattavasti isompikin murhe kuin allergiat. Hänellä diagnosoitiin vuonna 2005 MS-tauti, joka kuitenkin ainakin toistaiseksi vaikuttaa olevan kohtalaisen ystävällistä lajia.

– Ensimmäiset oireet ilmenivät varmaan jo kymmenen vuotta sitten, hän muistelee.

– Tauti näyttää kuitenkin etenevän hitaasti. Se ei varsinaisesti haittaa työntekoa, ja pääjuttu taitaa olla väsymys. Lopetin interferonipiikkien ottamisen yli vuosi sitten, sillä niistä tuli pahoja sivuoireita kuten erilaisia särkyjä ja niistä johtuvaa unettomuutta. Nyt elämänlaatu on parantunut selvästi.

Maiju Tirkkonen ehti työskennellä nykyisessä työpaikassaan kuukausipalkkaisena peräti 13 vuotta, ennen kuin viime syksynä heittäytyi yksityisyrittäjäksi. Rohkea temppu kenelle tahansa, saati sitten MS-tautia sairastavalle. Mutta mitään tässä maailmassa ei saa, jos ei yritä.

– Nyt minulla on niin sanotusti oma tuoli. Maksan itse veroni ja kuluni. Aiemmin olin samassa liikkeessä työntekijänä. Nyt minulla on yrittäjän riemut ja surut.

Viime kevät oli erilainen

Maiju kuuli viime keväänä eräältä asiakkaaltaan Bioteekin Alleriina-nimisestä uutuusvalmisteesta, joka on tarkoitettu siitepöly- ja eläinallergikoille. Koskaan aiemmin hän ei ollut kokeillut mitään allergiavalmistetta ennaltaehkäisevästi vaan vasta sitten, kun siitepölykausi on jo päällä.

– Rupesin jo huhtikuussa ohjeen mukaan ottamaan kaksi kapselia aamuisin. Ensimmäinen paketti kesti 20 vuorokautta, ja tällä hetkellä on jo toinen menossa. Mitään allergioita ei ole ilmaantunut. Vastaavanlainen kevät ja alkukesä minulla oli viimeksi silloin, kun olin raskaana. Silloinkaan ei tullut mitään allergiaoireita, sillä ilmeisesti raskaus suojasi.

– Alleriinasta on ollut ihan selvää apua, Maiju vakuuttaa.

– Ei yhtään silmätippoja, ei yhtään aivastusta, ei niin yhtään mitään. Mietin vielä vakavasti, otanko kolmannenkin 20 vuorokauden kuurin, vaikka pahin aika toukokuun lopussa olikin jo ohi. Voikukka ei sinällään anna oireita, vaikka niitä on läpi koko kesän, mutta jos otan niitä käsiini, se on jo eri juttu.

– Suosittelen tuotetta lämpimästi kaikille allergiaoireista kärsiville. Minulle se ainakin on näyttänyt tehonsa. Monet allergialääkkeet väsyttävät, mutta Alleriinassa on sekin hyvä puoli, ettei se väsytä yhtään.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Arto Tulima

Terveys-Hymy 7-11

Teksti:Bioteekki
Avainsanat: allergia, MS-tauti, siitepölyallergia

Kommentit

Oma kommentti