Mailan poskien couperosa pysyy kurissa

Monet vakavat sairaudet ovat koetelleet Maila Saukkokoskea, mutta hän on silti säilyttänyt iloisen luonteensa ja aktiivisuutensa.

– Pienempiäkin murheita on ollut, mutta niistäkin olen päässyt eroon, Maila kertoo.

Maila Saukkokoski, 75, asuu nykyään Orivedellä, mutta kirkonkirjoissa hänen syntymäpaikakseen on merkitty Käkisalmi rajantakaisessa Karjalassa. Hänet on myös kastettu siellä.

Tosiasiassa hän on syntynyt Sotkamossa. Äiti oli kotoisin pohjoisesta, isä Käkisalmesta, ja koko perhe joutui aikoinaan lähtemään Karjalasta sodan jaloista.

Mailalla on viisi aikuista lasta, neljä tyttöä ja poika. Lastenlapsia on 16, seuraavaakin polvea jo kahdeksan kappaletta. Hän on eronnut jo vuosikymmeniä sitten, ja nykyisen kumppanin kanssa on vierähtänyt jo 40 vuotta.

Maila on tehnyt elämäntyönsä ravintola-alalla, mutta hän joutui jäämään eläkkeelle jo viisikymppisenä 25 vuotta sitten. Hänelle jouduttiin tuolloin tekemään sydämen ohitusleikkaus, mikä noihin aikoihin naisilla oli harvinaista. Suonet olivat kuitenkin niin tukossa, ettei vaihtoehtoja ollut, ja niin Mailalla alkoivat eläkepäivät.

– Kyseessä on sukurasitus isän puolelta. Kaikki kävi ensi oireilujen jälkeen hyvin nopeasti. Lääkärit kyllä alkuun ihmettelivät, mistä mahtoi olla kysymys. Minulla ei ollut ylipainoa eikä kolesterolia, mutta ohitus oli pakko tehdä.

Positiivisella mielellä

Olisi luullut, että tässä olisi ollut yhdelle naiselle sairautta riittämiin, mutta myöhemmin Mailaan iskivät sekä reuma että Parkinsonin tauti. Molemmat on kuitenkin saatu lääkityksellä niin hyvin kuriin, etteivät ne rajoita normaalia elämää. Lääkärissä täytyy totta kai käydä aina silloin tällöin, mutta siinä kaikki.

Reuma saatiin kortisonin avulla niin hyvin aisoihin, ettei Mailalla ole pariin vuoteen ollut siihen lääkitystä. Ainoat reseptilääkkeet ovat sydämen ja Parkinsonin takia.

– Sydämen kanssa ensimmäiset vuodet olivat aika hankalia. Ambulanssilla mentiin kaiken aikaa, sillä sinne oli jäänyt joku tulehdus. Kun se saatiin aisoihin, tilanne helpottui.

Eikä tässäkään vielä kaikki. Mailalla todettiin viime vuonna munuaisissa kasvain, joka saatiin tuhottua. Tilannetta on seurattu, mutta tässäkään ei enää ole ongelmia.

– Koeteltu on, hän myöntää.

– Mutta mieli on silti koko ajan iloinen ja harrastuksia riittää. Käsityöt ovat olleet minulle aina hyvin tärkeitä. Käyn kerran viikossa parkinsonkuntosalilla, sitten käyn tasapainojumpassa ja allasjumpassa.

Käyn myös lenkillä ja kotona touhuan tietokoneen kanssa. Otan valokuvia ja teen niitä tietokoneella. Parkinsonkerho on kerran kuussa, joten tekemistä riittää!

Couperosa ei kiusaa

Kaikkien Mailan kokemien vakavien sairauksien jälkeen poskien couperosaongelmat tuntuvat aika pieniltä, mutta murhe se on pienikin murhe.

– Ihoni on hyvin arkaa ja ohutta. Lääkärien mukaan se ei ole niin kuivakaan. Poskipäissä on ollut couperosaa, ja jonkinlaista rasvaa on pitänyt käyttää, mutta ennen Detrian Arbutiinisarjaa en ollut läytänyt mitään sopivaa. Kaikki aiemmat ovat kirvelleet ja kuumottaneet. Kävin aikoinani lääkärissäkin tämän takia, mutta sopivaa tuotetta ei löytynyt. Iho ei koskaan ollut ihan huonona, mutta hankaluuksia sen kanssa kyllä oli.

Detrian arbutiinisarjaan kuuluu neljä valmistetta, ja Maila käyttää niitä kaikkia.

– Päivävoidetta, seerumia ja silmänympärysvoidetta, mutta juuri tällä hetkellä minulla ei ole yövoidetta. Kaikki ne ovat aivan erinomaisia. Kaikkein eniten pidän päivävoiteesta ja seerumista, enkä ilman niitä tule toimeen. Niiden avulla couperosa pysyy aisoissa. Käytän tätä tuotesarjaa ihan päivittäin.

Mailan couperosa ei rajoita häntä mitenkään, vain saunaa hänen täytyy vähän vältellä. Myös kuumuus sekä suora ja kova auringonpaiste ovat haitaksi. Pakkasesta ja tuulesta hänellä ei ole pahemmin havaintoja, koska tuolloin hän on yleensä sisätiloissa.

– Aikoinaan juoksin aika paljon couperosan takia lääkärillä, mutta Detrian arbutiinisarjan löytymisen jälkeen ei enää ole tarvinnut. En ole käynyt vastaanotolla vuosiin.

Teksti Reijo Ikävalko

Kuvat Mika Kanerva

Terveys-Hymy 3-2015

 

Teksti:Detria
Avainsanat: couperosa, kasvain, parkinsonin tauti, reuma

Kommentit

Oma kommentti