Maitohappobakteereista apu moneen

Maitohappobakteereista apu moneenMaitohappobakteerit ovat probiootteja eli WHO:n määritelmän mukaan ”eläviä mikro-organismeja, jotka riittävän suurina määrinä nautittuna tuottavat terveyshyödyn isännälleen”.

Prebiootit puolestaan ovat ihmisellä sulamatonta kuitua, jota probiootit käyttävät ravinnokseen. Useimmat probiootit ovat luonnostaan jo imeväisikäisen suolesta löytyviä maitohappoa tuottavia bakteereja eli maitohappobakteereja.

Yleisimpiä maitohappobakteerien ryhmiä ovat Lactobasillit sekä Bifidobakteerit, ja niitä on monia alalajeja. Jokainen maitohappobakteeri toimii hieman eri tavalla ja tuottaa erilaisia terveyshyödyn tuovia aineita kuten välttämättömiä aminohappoja, vitamiineja, ruuansulatusentsyymejä, pH:ta säätelevää maitohappoa, vastustuskykyä aktivoivia aineita, haitallisia mikro-organismeja tuhoavaa vetyperoksidia ja niin edelleen. Ihminen on käyttänyt maitohappobakteereja hyödykseen tuhansia vuosia mm. elintarvikkeiden käymisprosessissa.

Kiinnostus probiootteja kohtaan on kasvanut viime vuosikymmeninä. Tähän on monta syytä ja yksi tärkeimmistä on lisääntynyt antibioottien käyttö. Samalla kun ne tuhoavat taudinaiheuttajamikrobeja elimistöstä, ne tuhoavat myös limakalvoillamme eläviä suojabakteereja eli probiootteja.

Elimistömme tarvitsee monipuolisen kannan probiootteja toimiakseen tasapainoisesti ja hyvän terveyden ylläpitoon. Probiootteja tarvitaan muun muassa vastustuskyvyn ylläpitoon, ruuansulatukseen ja ravinteiden imeytymiseen.

Ruoka-aineista probiootteja

Hapattamalla tai käyttämällä valmistetut ruuat sisältävät maitohappobakteereja. Ruokailemalla mahdollisimman monipuolisesti ja vaihtelevasti saadaan ravinnosta erilaisia probiootteja. Monella ruoka-aineallergiat, elämäntavat tai olosuhteet asettavat rajoituksia runsaasti probiootteja sisältävän ravinnon nauttimiseen.

Probiootteja on tutkittu runsaasti ja etenkin tulehduksellisissa suoliston tiloissa kuten ripulissa, ja ärtyneen tai haavaisen suolen oireyhtymässä probioottien käyttö tuo selkeän hyödyn. Myös ruuansulatusongelmissa, ravinteiden imeytymisvaikeuksissa, atooppisen ihon hoidossa ja emättimen bakteerikannan häiriöissä probiootit edistävät terveyttä.

Eri probiootteja tarvitaan erilainen määrä terveysvaikutuksen saamiseen – toisia riittää muutama sata miljoonaa, toisia tarvitaan miljardeja päivittäin. Markkkinoilla on useita maitohappobakteerivalmisteita ja viimeaikaiset tutkimukset osoittavat, että paras hyöty saadaan valmisteista, joissa on useita probioottisia kantoja. 

Esimerkiksi kotimaiseen uutuustuote Balanssiin on tarkoin valittu viisi terveysvaikutteista maitohappobakteerikantaa, joissa on mukana ihmisen suolistosta löytyvät ja pitkäaikaiset ihmisen ruokavalioon kuuluneet, muun muassa alkuperäisen jogurtin tuotantoon käytetyt maitohappobakteerit. Kannat on valittu siten, että saadaan mukaan kaikki maitohappobakteerien tärkeimmät terveysvaikutukset kuten maitohapon, vetyperoksidin, ruuansulatusentsyymien, laktaasin, vasta-aineproteiinien, vitamiinien ja valkosoluja aktivoivien aineiden tuotanto sekä vahvistetaan vastustuskykyä, ehkäistään antibioottiripulia ja suolistotulehduksia.

Tutkimuksia terveyshyödyistä

Kaikilla Balanssin kannoista eli Lactobacillus acidophilus, Streptococcus thermophilus, Bifidobacterium lactis, Lactobacillus rhamnosus ja Bifidobacterium breve on runsaasti tutkimustietoa terveyshyödyistä ihmisellä.

Lactobacillus acidophilus (LA) esiintyy elimistössä luonnollisesti suussa, suolistossa ja emättimessä, missä se auttaa suojautumaan infektioilta ja sairauksilta. LA pilkkoo ravinteita tuottaen vetyperoksidia, maitohappoa ja muita aineita, jotka muuttavat olosuhteet happamaksi, jolloin haitalliset bakteerit eivät viihdy, ja muodostaa myös laktaasia eli entsyymiä, jolla maitosokeri eli laktoosi pilkotaan sokeriksi. Silloin ravinteet, erityisesti K- ja B-vitamiinit, kalsium ja rasvahapot imeytyvät tehokkaammin ja nauttimisen on osoitettu vähentävän antibioottihoidon ruuansulatuskanavaan liittyviä haitallisia vaikutuksia.

Streptococcus thermophilus (ST) on yksi ihmisen pisimpään käyttämiä probiootteja. Se mainitaan kirjallisuudessa terveysvaikutuksistaan jo 1907, kun venäläinen biologi ja Nobel-palkittu Elie Metchnikoff kirjoitti teoksen The Prolongation of Life eli elinajan pidentäminen. ST:sta puuttuu solun pintaproteiineja – tämä on tärkeää, koska bakteerit käyttävät näitä pintaproteiineja solujen pintaan tarttumiseen ja puolustussoluilta suojautumiseen. Nitriittien tiedetään olevan elimistölle haitallisia. ST ehkäisee ravinnon nitraattien muuttumista nitriitteiksi.

Bifidobacterium lactis (BL)on suoliston yleisin bakteeri ja sillä on todennäköisesti tärkeä merkitys vastasyntyneen vastustuskyvylle. BL auttaa vahvistamaan vastustuskykyä lisäämällä valkosolujen aktiivisuutta ja ylläpitämällä suoliston pintasolukon rakennetta tiiviinä, jolloin haitallisten bakteerien pääsy suoliston kautta elimistöön ehkäistään. Vahvan BL-kannan on osoitettu liittyvän hyvään terveyteen. Olemassaolollaan se parantaa muiden hyödyllisten bakteerien elinolosuhteita ja edistää laktobasillien ja bifidobakteerien kasvua.

Ikä pienentää kantaa

Lactobacillus rhamnosus (LR) on osa tervettä suolistoflooraa. Se selviytyy elävänä happamista mahan olosuhteista ja sappinesteen vaikutuksista huolimatta suolistoon, jossa se vaikuttaa ja aktivoi elimistön vasta-ainetuotantoa ja avustaa bakteereja tuhoavia syöjäsoluja.  LR on merkittävä osa elimistön vastustuskykyä. Säännöllisesti käytettynä se elää osana suoliston normaalia bakteerikantaa ja edistää muiden hyvien bakteerien kasvua.

Bifidobacterium breve (BB) kiinnittyy tehokkaasti suoliston seinämiin. Se voi hyödyntää monenlaista ravintoa, jopa pilkkoa yleisesti sulamattomana pidettyä kasvikuitua, joten sillä on ainutlaatuinen kyky kilpailla toisten bakteerien kanssa. Joillakin ihmisillä on luonnostaan paljon BB:tä, jotkut tarvitsevat täydennystä vahvan BB-kannan ylläpitämiseksi. Hyvä bakteerikanta on tärkeä normaalille paksunsuolen toiminnalle. Lääketieteellisissä tutkimuksissa on havaittu heikko BB-bakteerikanta henkilöillä, joilla on antibioottien käyttöön liittyvä ripuli, allergioita, ilmavaivoja ja ärtyvän suolen oireyhtymä.

BB:n läsnäolo näyttää estävän E.colin kasvua. BB:tä löydetään myös emättimestä, jossa se auttaa estämään hiivatulehdusta aiheuttavan Candida albicansin liikakasvua.

Rintaruokituilla lapsilla BB on vallitseva paksunsuolen bakteeri. Iän mukana kanta pienenee stressin, ruokavalion ja lääkitysten seurauksena jopa alle 10 prosenttiin suolistobakteerien määrästä, jolloin vähemmän hyödylliset bakteerit valtaavat suolen. Vahvistamalla BB-kantaa voidaan ruuansulatusongelmiin liittyviä oireita kuten kaasun muodostusta, ripulia ja suolen ärsytystä, vähentää merkittävästi.

Teksti: Reijo Ikävalko

Kuva: Jaana Aartomaa

Terveys-Hymy 9-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: bifidobakteeri, lactobasilli, maitohappobakteeri, probiootti

Kommentit

Oma kommentti