Maitohappobakteerit arjen apulaisina

Maitohappobakteerit arjen apulaisinaOhessa erään perheenäidin omakohtaisia kokemuksia maitohappobakteereista. Hyvin pienilläkin asioilla voi olla suuri merkitys.

Joskus on hyvä pysähtyä miettimään ihan pienen pieniäkin asioita ja sitä, miten suuri vaikutus niillä voi olla koko perheen arkeen ja hyvinvointiin. Pieniin arkisiin asioihin voivat liittyä ystävällinen hymy, kannustava sana tai kaunis ele, mutta myös jotain aivan konkreettista. Tässä tapauksessa nämä pienen pienet asiat ovat suolistomme hyvinvoinnista vastaavat bakteerit, probiootit eli maitohappobakteerit.

Oli alkukevät ja perheen nuorimmainen, innokas uimakoululainen, oli saanut korvatulehduksen. Lääkäri määräsi antibioottikuurin ja apteekista proviisori suositteli maitohappobakteerivalmistetta kuurin ajaksi.

Muistikuva, että kotoa kaapista sellainen vielä löytyy, osoittautuikin vääräksi. Seuraavalla kauppareissulla poikkesimme kauppakeskuksen luontaistuoteliikkeessä ja ostimme sieltä ystävällisen palvelun ansiosta Lacto Seven -maitohappobakteerivalmisteen.

Nuorimmaisen vatsa ei mennyt kuralle koko kuurin aikana ja yksi tabletti oli helppo muistaa ottaa. Pakkaukseen jäi vielä kymmenkunta tablettia ja ajattelin itse syödä loput, koska oman vatsani toiminta on heittelehtinyt laidasta toiseen. Vaikka pyrinkin syömään säännöllisesti ja monipuolisesti, on vatsa välillä kovalla ja toisinaan taas suhteettoman löysällä.

Maitohappobakteerit arjen apulaisinaMies ja vatsa

Tuon viikon ajan huomasin tasoittumista vatsan toiminnassa ja päätin ostaa Lacto Seveniä lisää. Luontaistuotekauppias esitteli uuden pureskeltavan Lacto Seven Chewn, johon ihastuin heti. Tabletit ovat maukkaita ja ksylitolilla makeutettuja ja otin tavakseni syödä sellaisen aina aamupalan jälkeen.

Kesäloman jälkeen mieheni oli tehnyt päätöksen karistaa ylimääräisiä, kesän aikana kertyneitä kiloja pois. Aluksi painopiste oli ruoka-annosten pienentämisessä ja liikunnan lisäämisessä, sillä kesän aikana vatsalaukku oli jo tottunut reilunkokoisiin grilliannoksiin. Mies muutti myös ruokavaliotaan niin, että lisäsi kasviksia ja hedelmiä ja kesäaikaan varsinkin marjojen käyttöä.

Leivän hän vaihtoi patongista ruisleipään ja sitähän vatsa ei kestänytkään, koska se ei ollut aikaisemmin tottunut tuollaisiin kuitumääriin. Alussa oli varsinkin ilmavaivoja, minkä koko perhe kyllä huomasi, ja turvotusta, mutta kun probiooteista innostuneena ehdotin hänelle Lacto Sevenin käyttöä, alkoi mies ja vatsakin voida paremmin.

Syksyllä heräsi halu tietää lisää näistä pienen pienistä hyvän olon hipuista ja lähetin muutaman kysymyksen Lacto Sevenistä Vitabalans Oy:lle nettisivujen kautta. Vitabalans Oy:n ravintolisäasiantuntija, THM Liisa Kansanen vastasi mieltäni askarruttaneisiin kysymyksiin.

Mukaan myös matkalle

Mitä hyötyä on seitsemästä eri maitohappobakteerikannasta? Markkinoilla alkaa olla paljon erilaisia probioottivalmisteita, mitä niistä kannattaa käyttää?

– On toki selvää, että useamman bakteerikannan omaavalla valmisteella on enemmän vaikutusta ja tehokkuutta kuin yhden kannan valmisteella. Jokaisella bakteerikannalla on yksilöllisiä ja kantakohtaisia ominaisuuksia. Eri kannat tuottavat suolistossa erilaisia aineita, jotka hillitsevät haitallisten bakteereiden kasvua ja toimintaa tai esimerkiksi entsyymejä, jotka helpottavat ruuansulatusta. Bakteerit elävät limakalvoilla, ja eri kannoilla on yksilöllinen vaikutus mm. suoliston immuunikudokseen ja vastustuskykyyn.

Onko maitohappobakteereista hyötyä myös ulkomaanmatkoilla?

– Ulkomailla ollaan toisessa elinympäristössä, jossa on eri bakteerikanta kuin mihin meidän elimistömme on tottunut. Saamme suolistoomme vieraita bakteereita, joka välttämättä eivät ole aina patogeeneja, mutta josta voi seurata vatsan toiminnan häiriöitä. Lacto Seven -kuuri on hyvä aloittaa jo ennen matkaa vahvistamaan suoliston hyvien bakteerien määrää, niin se auttaa suojaamaan sitten vieraiden bakteereiden vaikutuksilta.

Liisa kertoi myös, että marraskuun alussa on tullut markkinoille uutuustuote Lacto Seven +D3, jossa yhdistyvät hyödylliset probiootit sekä aurinkovitamiini D3. Hän suositteli tuotetta vastustuskykyyn ja koko perheen käyttöön, sillä D-vitamiinin annostus tabletissa on myös lapsille sopiva. Vaikka tällä hetkellä käytämmekin jo D-vitamiinia, on joulun aika kaikkine herkkuineen taas koettelemus vatsalle. Eiköhän viimeistään silloin edellinen purkki D-vitamiinia ole jo syöty.

Toimittanut: Reijo Ikävalko

Kuva: Skoy ja Miguel Vera

Terveys-Hymy 12-11

Teksti: Hymy
Avainsanat: maitohappobakteeri, probiootti

Kommentit

Oma kommentti