Maitohappobakteerit edistävät terveyttä

Euroopan Unioni on tukenut virolaista tutkimusta, jossa maitohappobakteerien ja prebioottien yhdistelmän eli synbiootin nauttiminen paransi kolmessa viikossa koehenkilöiden puolustuskykyä tauteja vastaan. Tutkittu valmiste sisälsi ) Lactobacillus ja Bifidobacterium –maitohappobakteereita ja prebioottina frukto-oligosakkaridia (FOS). Niitä tai lumetta annettiin vaihtovuoroisessa kaksoissokkotutkimuksessa 53 terveelle virolaiselle koehenkilölle.

Synbiootti-valmiste ehkäisi ”pahan” LDL-kolesterolin hapettumista, mikä voi vähentää sydän- ja verisuonitautien riskiä, kirjoittavat tutkijat  Proceedings of the Nutrition Society -lehdessä. Kuten tiedetään, on kolesteroli haitallista valtimoille ainoastaan hapettuneessa muodossaan. Neutraalina pysyvä kolesteroli on vaaratonta ja suorastaan tarpeellista. Virolaistutkimuksesta voi lukea englanniksi lisää netistä http://tinyurl.com/2yp5nr.

Maitohappobakteereiden käyttö on yleistynyt Suomessa, ja niitä suositellaan jo muun muassa lastenneuvoloissa. Tohtori Erika Isolaurin johdolla Turun yliopistossa tehtyjen tutkimusten mukaan äidin odotusaikana nauttimat ja pikkulapsille annetut maitohappobakteerit (L. rhamnosus) vähentävät lasten allergioita ja heidän taipumustaan sairastua infektiotauteihin.

Saman maitohappobakteerikannan anto syöpäpotilaille vähentää merkittävästi solusalpaajien (solumyrkkyjen) aiheuttamia vatsavaivoja ja ripulia, ilmenee Helsingin yliopiston syöpätautien klinikan tutkimuksista. ”Jotensakin yllättäen ravintolisien käyttöä ei ole arvostettu kemoterapiaan liittyvien maha-suolikanavan sivuvaikutusten ehkäisyssä ja hoidossa […] Maitohappobakteerien anto saattaa olla käytännöllinen ja hyvin siedetty keino vähentää 5-FU-kemoterapian aiheuttamaa ripulointia”, kirjoittavat syöpälääkärit British Journal of Cancer -lehdessä 16.10.2007. Tutkimus on muuttanut myönteisemmiksi syöpälääkäreiden käsityksiä ravintolisien tarpeellisuudesta.

Probiootti on ravinnon mukana tai lääke- tai ravintolisävalmisteessa nieltävä yhden tai useamman bakteerikannan elävä viljelmä, jonka tarkoituksena on parantaa ruuansulatuskanavan mikrobikantojen koostumusta ja vaikuttaa isäntään edullisesti.

Prebiootti on sulamaton ruuan komponentti, tavallisesti hiilihydraatti (oligo- tai polysakkaridi), joka edistää valikoivasti yhden tai useamman bakteerikannan kasvua tai aktiivisuutta paksusuolessa. Tarkoituksena on, että muuttunut suolistofloora paikallisesti tai systeemisesti edistäisi terveyttä. Esimerkkeinä tehokkaista prebiooteista ovat inuliinityyppinen fruktoosipolymeeri sekä ravintokuitu.

Synbiootti on pro- ja prebiootin yhdistelmä.

Teksti:Matti Tolonen, LKT, dosentti
Avainsanat: maitohappobakteeri, prebiootti, probiootti, synbiootti

Kommentit

Olen kokeilluut maitohappobakteeria ja huomannut, että mahani on rauhoittunut. Se ripuloi melkein päivittäin ja syytä ei löytynyt.

Oma kommentti