Maitohappobakteerit ovat hyödyllisiä moneen vaivaan

Mainos

Probiootit voivat parantaa insuliiniresistenssiä sekä ehkäistä ja hoitaa tyypin 2 diabetesta.

Maitohappobakteerit eli probiootit ovat hyödyllisiä ravintolisiä monissa terveysongelmissa kuten lasten atooppisessa ihottumassa, astmassa, ripulissa – olipa sen syynä sitten patogeeninen mikro-organismi tai antibioottihoito – sekä ärtyneen paksusuolen hoidossa ja painonhallinnassa. Ripulin ehkäisyssä ja hoidossa probioottien vaikutus perustuu siihen, että ne kilpailevat pahojen bakteerikantojen kanssa ja voittavat ne. Samalla normaalistuu ihmisen suurimman immunologisen elimen, suolen limakalvon toiminta. Suolistoflooran huono kunto voi aiheuttaa monia sairauksia diabeteksesta astmaan, sanoo Turun yliopiston bakteeriopin professori Pentti Huovinen. Suolistoflooraa voidaan hoitaa nauttimalla maitohappobakteereita eli probiootteja ravintolisänä; niin yksinkertaista se on!
Probiooteilla on useita tunnettuja samanaikaisia vaikutusmekanismeja. Niiden vuoksi erilaisilla probioottivalmisteilla voi olla erilainen teho eri vaivoissa. Eniten tutkittuja bakteerikantoja ovat Lactobacillus- ja Bifidobacterium -kannat sekä Saccharomyces boulardii, joka on terveellinen hiiva.

Kannattaa nauttia jatkuvasti

Suun kautta nautittujen probioottikantojen tulee kyetä vastustamaan sappihappojen vaikutusta niin, että bakteerit pääsevät kulkeutumaan ruoansulatuskanavan läpi tuhoutumatta ja menettämättä biologisia ominaisuuksiaan. Maitohappobakteereita kannattaa nauttia jatkuvasti, jos mielii pitää yllä hyvää suoliston bakteerikantaa. Parin viikon päästä probioottien käytön loputtua hyviä bakteereita ei enää löydy ulosteesta. Kliinisissä tutkimuksissa on annettu yleensä päivittäin 5-10 miljardia bakteeria lapsille ja 10-20 miljardia aikuisille. Probiooteilla ei ole mitään haitallisia yhteisvaikutuksia lääkkeiden kanssa. Käyttäjät raportoivat toisinaan lieviä itsestään paranevia vatsatuntemuksia ja ilmavaivoja.
Probiootit voivat parantaa insuliiniresistenssiä sekä ehkäistä ja hoitaa tyypin 2 diabetesta. Mitä useampia bakteerikantoja valmiste sisältää ja mitä kauemmin sitä käytetään, sitä parempi on teho. Probiootit alentavat myös kohonnutta verenpainetta.

Etua myös allergiaperheille

Turun yliopiston lastentautiopin professori Erika Isolaurin työryhmä on osoittanut tutkimuksissaan, että allergiariskiperheissä raskauden aikana nautitut probiootit vähentävät lapsen riskiä sairastua allergioihin ja hengitystieinfektioihin. Suomalainen lääkäriseura Duodecim myönsi Isolaurille vuonna 2016 arvostetun Matti Äyräpää -palkinnon lähes 20 vuotta jatkuneesta uurastuksesta probioottien parissa. Palkintolautakunta näki probiootit uudenlaisina työkaluina taistelussa elintapasairauksia vastaan. Probioottien nauttiminen voi olla turvallinen ja taloudellinen keino ehkäistä allergiaa, tulehdussairauksia, metabolista oireyhtymää, insuliiniresistenssiä ja tyypin 2 diabetesta, todetaan palkinnon perusteluissa. Duodecim oli halveksinut ja pilkannut ravintolisien käyttöä vuosikymmenin ajan ”uskomushoidoksi”. Yhtäkkiä uskomushoidosta tuli salonkikelpoinen.
Syöpäpotilaatkin hyötyivät
HUS:n syöpälääkärit osoittivat jo vuonna 2007, että probioottien anto sytostaatin (5-fluorourasiilin) lisänä ehkäisi potilaiden vatsavaivoja. Näin potilaat kykenivät ottamaan vastaan tarpeellisen kemoterapian ilman sanottavia sivuvaikutuksia. Lisäksi tutkimuksin on osoitettu, että E-EPA-kalaöljy yhdessä probioottien kanssa edistää hyvien bakteerien elossapysymistä suolistossa ja vaimentaa kroonista matala-asteista tulehdusta, joka myllertää kaikissa pitkäaikaisissa sairauksissa.

Teksti:Matti Tolonen
Avainsanat: allergia, diabetes, Erika Isolauri, insuliiniresistenssi, maitohappobakteeri, painonhallinta, probiootti, ripuli

Kommentit

Oma kommentti