Maitorasvat pitävät maajussit terveinä

Ruotsissa on seurattu jo 12 vuoden ajan ikääntyviä maanviljelijöitä, sillä tutkijat ovat halunneet selvittää, miksi jyväjemmarit pysyvät valtaväestöä kauemmin terveinä eivätkä sairastu esimerkiksi sepelvaltimotautiin yhtä helposti kuin muu porukka.

Tutkijat löysivät kaksi merkittävää ja selittävää tekijää, joista toinen tulee taatusti yllätyksenä useimmille. Ensimmäinen tekijä ei yllätä ketään: vihannekset ja hedelmät ovat hyväksi terveydelle ja takaavat pitkää ikää. Puoli kiloa vihanneksia ja hedelmiä päivässä, niin hyvä tulee. Mutta se toinen tekijä: vihannesten ja hedelmien suotuisat terveysvaikutukset ilmenivät vasta silloin, jos siihen yhdistyi tuntuva maitorasvojen kulutus. Mitäs siitä sanotte? Ja meille kun on tolkutettu vuosikymmeniä, että maitorasvat ovat epäterveellisiä!

Tutkijat eivät havainneet vähäisemmän maitorasvan, täysjyvävalmisteiden ja viikottaisen kahden kala-aterian pienentävän sepelvaltimotautiin sairastumisen riskiä. Joten tutkittavaa riittää taatusti jatkossakin.

Teksti: Hymy
Avainsanat: maito, maatalous, maanviljelijä, maitorasva

Kommentit

Olen lukenut ja kuullut, että erityisesti vuohen maito on erittäin terveellistä ja hyväksi hampaille. On vanhoja ihmisiä, joilla on aivan tai lähes ehjät hampaat ja sanovat ikänsä käyttäneensä vuohen maitoa ruoakseen

Oma kommentti