Marian sairastelukierre päättyi

Maria Kartanon vuosikausia kestänyt sairastelukierre käynnistyi niin erikoisella tavalla, että toista saa hakea. Kaikki nimittäin alkoi, kun Marialle lorahti työpaikalla suolavettä korvaan!

Apteekissa lääketeknikkona työskentelevä euralainen Maria Kartano, 38, oli vielä vajaat kymmenen vuotta sitten täysin terve nuori nainen, mutta sitten töissä sattunut tapaturma sotki kaiken. Siitä alkoi terveystarina, jonka Maria itsekin tunnustaa hyvin hankalaksi.

Maria oli vuonna 2007 töissä eräässä liha-alan pakkaamossa, missä hän oli ehtinyt vaikuttaa vuodesta 1998. Kun pakkaamossa kipattiin tavaraa, kippilaittesta pääsi lorahtamaan suolavettä Marian vasempaan korvalehteen. Se tulehtui niin pahasti, että hän joutui lääkäriin, joka määräsi kaksi antibioottikuuria. Antibiootit olivat aivan yleisesti käytettyjä, joten Maria oletti asian olevan pian ohitse.

Vaan ei ollut. Kun Maria oli saanut kuurit syötyä, häneen iski viikon kuluttua töissä 39 asteen kuume, paha horkka ja veriripuli.

– Menin hetkessä hyvin huonoon kuntoon. Lääkärit epäilivät jotakin tavallista vatsatautia eikä oireisiini oikein uskottu. Väitin sitkeästi vastaan ja sanoin, että tuntuu kuin minut olisi myrkytetty. Vesikään ei enää pysynyt sisällä ja laihduin kilon päivässä. Lopulta painoin enää 39 kiloa, mikä on 160-senttiselle naiselle aivan liian vähän. Luulin kuolevani siihen paikkaan.

– Oli pakko mennä terveysasemalle lääkärin puheille. Pyysin ottamaan näytteitä, ja ulostusnäytteistä selvisikin, että minulla oli elimistössäni clostridium difficle -bakteeri kolmella positiivisella plussalla eli kyse oli toksisuudesta. Se oli antibioottikuurien peruja.

Sairastelukierre jatkuu

Edessä oli sairaalakeikka. Maria alkoi saada ankaria lääkekuureja, ja niin sujahti yksi vuosi hänen elämästään.

– En palautunut enää normaaliksi. Aiemmin pystyin syömään ihan mitä vaan, mutta nyt mentiin eteenpäin lasten- ja soseruuilla ja muilla mössöillä. Vuonna 2008 hyppäsin lääkärissä toisenkin kerran, ja lopulta minulla todettiin myös vaikeisiin vatsasairauksiin kuuluva Crohnin tauti tai colitis ulcerosa eli haavainen paksusuolentulehdus. Minulle diagnoosiksi tuli määrittämätön koliitti. Nyt alkoivat ankarat kortisoni- ja tulehduslääkekuurit, joiden kanssa sinnittelin muutaman vuoden, mutta sitten tilanne taas muuttui huonommaksi.

– Minulla oli useita sairaalajaksoja. Sitten alkoivat myös jatkuvasti toistuvat virtsatietulehdukset, joita ei nuoruudessani ollut lainkaan. Ne alkoivat solusalpaajalääkityksen jälkeen. Päälle tuli vielä pidätyskykyvaikeuksia enkä tahtonut ehtiä aamuisin ajoissa vessaan. Tilanne oli siis kaikin puolin raivostuttava.

Maria meni hoidattamaan pidätyskyvyttömuusvaivojaan keskussairaalaan, ja apu löytyikin.

– Fysiatri suositteli nilkkaan annettavaa sähköistä stimulaatiota, joka vaikutti jotenkin ihmeellisellä tavalla virtsarakon toimintaan. En ollut ikinä ennen tällaisesta kuullutkaan. Virtsatietulehdukset ilmaantuivat silti uudestaan ja uudestaan.

Kaikista vastoinkäymisistään huolimatta Maria jaksoi opiskella.

– Lähdin sairastumiseni jälkeen uudelleenkoulutukseen ja jätin työpaikkani. Kotia lähellä oli kaksi mahdollista työpaikkaa, apteekki ja kukkakauppa, joista valitsin apteekin, koska ajattelin, että sen valikoimasta olisi minulle enemmän hyötyä kuin kukkasista. Valmistuin viime vuoden toukokuussa lääketeknikoksi, mutta opiskelu oli sairauksien takia toisinaan hyvin vaikeaa. Kerrankin lähdin sairaalasta kortisonitiputuksen jälkeen suoraan kouluun, vaikka lääkäri yritti estellä. En halunnut jäädä muista jälkeen.

”Sitten kuulin karpalotuotteesta”

Toivoa tuli yllättävältä taholta.

– Olin pari vuotta sitten koulutuksessa, kun sain kuulla Biomedin vahvasta karpalotuotteesta, jota suositeltiin nimenomaan virtsatietulehduksista kärsiville. Päätin aloittaa sen syömisen ja kun äsken katsoin kalenteria, sain huomata, että minulla on viimeksi ollut pissatulehdus maaliskuussa pian kaksi vuotta sitten. Muutos entiseen on valtava.

Kaikkien muiden sairauksien lisäksi Marialta löytyi myös kilpirauhasen vajaatoiminta. Hän syö päivittäin sen vuoksi thyroxsiinia, ja vatsaongelmien takia hän joutuu ottamaan myös solunsalpaajia, joskin hän on nyt pystynyt pudottamaan annoksen puoleen alkuperäisestä.

– Painan nyt jo ihan normaalisti 58–60 kiloa. Kesti varmaan vajaan vuoden, ennen kuin palauduin 39 kilosta takaisin normaalipainoon. Tosin välillä lihoin jo 65 kiloon, kun jouduin syömään kortisonia vuoden putkeen. Mutta tällä hetkellä ollaan takaisin normitilanteessa.

– Nyt kunto on yllättävän hyvä, Maria iloitsee.

Myös muista valmisteista apua

Biomedin karpalotuotteen ohella Maria ottaa päivittäin saman yrityksen Silicon tonic -valmistetta, jolla närästys loppui. Myös pitkävaikutteinen C-vitamiini, magnesium, Biomedin D-vitamiinia 50 mikrogrammaa päivässä, vatsalle tarkoitettu Precosan ja maitohappobakteerivalmisteet kuuluvat päivän ohjelmaan.

– Erityisen tyytyväinen olen Biomedin karpaloon. Olen myynyt sitä aika monelle asiakkaalle ja tiedän jo muutamia, joilta tulehdukset ovat sen ansiosta loppuneet. Virallisissa käypähoitosuosituksissa lukeekin, että estolääkkeenä suositellaan karpalovalmistetta pitkäaikaisen antibiootin sijaan.

Marian elämänlaatu on parantunut huomattavasti. Hän sanookin, ettei mikään hänen sairauksistaan rajoita elämää. Hän on ahkera liikkuja, ja niinpä hän tekee usein kymmenen kilometrin työmatkansa polkupyörällä, juosten tai rullaluistimilla. Hänen haaveenaan on ensi vuonna juosta puolimaratoni.

– Kotona on aina tekemistä, sillä ostimme mieheni kanssa omakotitalon samana vuonna kun sairastuin. Koko ajan on rakentamista ja korjaamista. Juuri viime viikolla saimme tehtyä autotalliin betonilattian.

Terveys-Hymy 11-2016

Teksti:Reijo Ikävalko
Kuvat:Roni Lehti
Avainsanat: clostridium difficle -bakteeri, Crohnin tauti, haavainen paksusuolentulehdus, kilpirauhasen vajaatoiminta, koliitti, pidätyskykyvaikeus, solunsalpaaja, virtsatietulehdus

Kommentit

Oma kommentti